19 Temmuz 2017 01:07

İşten atılan DHL Express işçileri direnişe başladı

TÜMTİS’te örgütlendikten sonra işten atılan 9 DHL Express işçisi işyeri önünde direnişe başladı. İşçiler 'Talepler karşılanana kadar buradayız' diyor.

Paylaş

Fırat TUGUT
İstanbul

Uluslararası kargo şirketi DHL Express’te TÜMTİS’te örgütlenen işçilerden 9’u işten atıldı. İşyeri önünde direnişe geçen işçiler, “DHL Express sendikayı tanıyana kadar, taleplerimiz karşılanana kadar buradayız” dedi.

8 aydır DHL Express’te örgütlenme mücadelesi verdiklerini belirten TÜMTİS üyesi işçiler, 8 ay sonra sendikanın çoğunluğu sağladığını ve yetki belgesinin geldiğini söyledi. Ancak patronun, ‘Üyeliklerin sahte olduğunu düşünüyorum’ diyerek yetkiye itiraz ettiğini ifade eden işçiler, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Sendikamızın da bağlı bulunduğu ITF ile DHL Express merkeziyle bir protokol var. Bu protokole göre DHL Express dünyanın neresinde bulunuyorsa orada sendika olacak. Ama burası bu protokole uymadı. Önce ikale (bozma) sözleşmesini sundu. ‘Siz istifa ederseniz ekstra para vereceğim’ dedi. Birkaç kişi bunu kabul etti. Kabul etmeyenler işten atıldı.”

Bölüm kapatma bahanesiyle işten atıldıklarını ifade eden işçiler, “Ama bizim içeride yaptığımız iş şu an arkadaşlarımızın sırtına bindi. Şu an içerideki sendikalı arkadaşlara da baskı yapıyorlar. Mesela üst pozisyonlara, yıllardır burada olan sendikalı arkadaşları değil, yeni olanları sendikasız olanları atıyorlar” diye konuştu.

İşten atılmalarının esas nedeninin sendikalaşma olduğunu dile getiren işçiler, şöyle devam etti: “Buradaki insanlar anayasal hakkını kullandı. Biz işverenin sendikayı tanımasını istiyoruz. Ayrıca biz burada direnirken, şirkete zarar vermek için değil, arkadaşlarımızın hakkını korumak için bekliyoruz.”

TÜMTİS Genel Örgütlenme Sekreteri Muharrem Yıldırım da “Yaşı 30’a yakın olan bu firmadan bugüne kadar emekli olan işçi sayısı 7. Gençliğinde sömürdükleri işçileri, yaşlandıklarından işten atıyorlar. Bazı bölümlerde taşeronlaştırma oldu. 830 işçinin çalıştığı bir yer ve yılda 200 milyon avro ciro yapıyor. Ücretin yüzde 80’i garanti. Yüzde 20’si ise performansa göre. Bu performansı da işveren belirliyor. Bun sebeplerden dolayı, toplusözleşmeli bir işyerinde çalışmak istedikleri için sendikalaşmıştır. Biz bu saldırıyı püskürteceğiz. DHL Express’te sendikalı düzeni kuracağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

OHAL'den güç alan SOCAR yönetimi işçi kıyımına devam ediyor

SONRAKİ HABER

Antik kentte jeotermal sondajı yapılmasına tepkiler büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...