19 Temmuz 2017 00:54

OHAL'den güç alan SOCAR yönetimi işçi kıyımına devam ediyor

SOCAR’a ait işyerlerinde işçi kıyımı sürüyor. Star Rafinerisi’nde tazminatsız işten atılan Arif Aslan, amacın sendikasızlaştırma olduğunu söylüyor.

Paylaş

Daha önce PETKİM’de “FETÖ öporesyonu” iddiasıyla 24 işçiyi ihbar ve kıdem tazminatlarının ödemeden işten atan Azeri Devlet şirketi SOCAR’a ait işyerlerinde gerekçesiz işçi çıkarmalar sürüyor. En son inşaatı süren Star Rafinerisi’nde tazminatsız işten atılan Petrol-İş Sendikası üyesi Arif Aslan, patronun asıl amacının sendikasızlaştırma olduğunu söyledi. 

Star Rafinerisinde geçtiğimiz Cuma günü Arif Aslan isimli işçi, örgütlü bulunduğu Petrol-İş Aliağa Şubesi’nin de haberi olmaksızın “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesi ileri sürülerek İş Kanunu’nun 25/2 maddesiyle tazminatsız işten çıkarıldı. Arif Aslan, işten atıldığını işyerinde iki yılını doldurmasına bir hafta kala insan kaynakları müdürü tarafından kendisine verilen tebliğle öğrendi. Uzun yıllar birçok büyük fabrikada çalıştığını ifade eden Aslan, işten çıkarılma nedenini bilmediğini, herhangi bir uyarı almamasına, disiplin suçu bulunmamasına rağmen işten çıkarılması karşısında şaşkınlık yaşadığını belirtti. 

Tüm çalışma sürecinde performansından memnun olan şirket yönetiminin hiçbir gerekçe sunulmadan çıkarılmasını şikayetlerle alakalı olduğunu düşünüyor. Aslan “Bugün Star Rafinerisi’nden bir tek ben çıkarıldım ama bu süreç devam edecektir. Mevcut siyasi ortamda işveren kendi hesabına uymayan, özellikle sendikalı işçiyi çıkararak yeni kadrolar yaratma çabasında gibi görünüyor” dedi.

Daha önce PETKİM’de çalışan arkadaşlarının da kendisi gibi OHAL bahanesiyle, hiçbir neden açıklanmaksızın işten çıkarıldığını hatırlatan Aslan, Petrol-İş yönetimi ile görüşerek hukuki süreci başlatacağını belirtti. Yeni yönetimin sendika düşmanı tavırlarını eleştiren Arif Aslan, “Bizi kurban seçtiklerini düşünüyorum ve bir insanı bu şekilde kıdemsiz ve ihbarsız işten çıkarılmasının Azeri ortaklı yönetimin sert yönetim anlayışı ve sendikadan rahatsızlığı ile alakalı olduğunu görüyoruz” dedi.

İki çocuk babası olan Arif Aslan, henüz ailesine işten çıkarıldığını söyleyemediğini ve kendilerine sunulan 25/2 maddesi dolayısıyla yeni iş bulmaktan yana endişelerinin olduğunu aktardı. İlerleyen süreci işten çıkarılan diğer arkadaşları ile görüşerek ve hukuki yollardan arayacağını belirten Aslan, yapılan hukuksuzluk karşısında hem şaşkın hem de öfkeli olduğunu anlatarak, “Elimde herhangi bir gelir olmadığı için iş aramaya devam edeceğim. Ancak bu işyerine geri döneceğim. Biz Star Rafinerisi’ne emek vererek girdik. Bir dakikada işten çıkarılıyoruz. Bunun takipçisi olacağım” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

VAKAD’ın kapatılması kadınları daha korunmasız hale getirdi

SONRAKİ HABER

İşten atılan DHL Express işçileri direnişe başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...