16 Temmuz 2012 11:54

Gözlemci raporu: Katliam değil çatışma

Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri, geçen hafta Suriye’de bir köyde gerçekleşen ölümlere dair yeni bulgular açıkladı. Buna göre, yaşananların bazı Suriyeli muhalif liderler ve onların Batılı müttefiklerinin iddia ettiği gibi 200 kişiye karşı girişilen kasıtlı bir katliam değil, daha çok hükümet

Gözlemci raporu: Katliam değil çatışma
Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri, geçen hafta Suriye’de bir köyde gerçekleşen ölümlere dair yeni bulgular açıkladı. Buna göre, yaşananların bazı Suriyeli muhalif liderler ve onların Batılı müttefiklerinin iddia ettiği gibi 200 kişiye karşı girişilen kasıtlı bir katliam değil, daha çok hükümet güçlerinin erkek isyancıları yakalamak üzere yaptığı baskın şeklinde gerçekleştiği ifade edildi.

BM gözlemcilerinin açıkladığı ilk bulgulara göre kurbanların adlarını, cinsiyet ve yaşlarını kapsayan iki liste farklı aktivist gruplar tarafından yayınlandı.

The Wall Street Journal Sunday tarafından yayınlanan listeye göre, Trimse’de öldürülen 68 kişiden 65’i, 20'li yaşlardaki erkeklerden oluşuyor. Bu gençlerin, çevre köylerde bulunan Suriye Özgürlük Ordusu üyesi oldukları ve eski Suriye ordusu mensupları oldukları belirtildi.

Yeni bulguların, Esad’a karşı önlemler almaları konusunda Rusya ve Çin’e karşı yapılan baskıları yumuşatacağı ifade edildi. Zira, birçok Batılı devlet tarafından iç savaş olarak nitelenen Suriye’deki olaylar hakkında oldukça farklı yorumlar mevcut.

Rusya, Esad’ı desteklediği konusunda geniş ölçüde eleştiriliyor. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in BM Özel Temsilcisi Kofi Annan ile Moskova’da bugün görüşeceğine dair iddialar var. Moskova, uzun dönem, Suriye’ye olası bir yabancı müdahaleyi engellemek için isyancıları şiddeti tırmandırmak ve ölü sayısını olduğundan daha fazla göstermekle suçladı. 

Pazar günü Şam’da düzenlenen basın toplantısında Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, rejimin Perşembe günü Trimse’de isyancılarla çatışmasının tamamen meşru olduğunu savunmuş ve isyancıların Hama bölgesinde saldırı amaçlı kullanmak üzere silah ve askeri techizata sahip olduğunu iddia etmişti. Makdissi, katliam gerçekleştirildiğine dair yapılan ilk yorumların ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un açıklamalarının Esad ve Rusya arasındaki müttefikliğe zarar vererek Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi önlemine ikna etmek olduğunu belirtti.

RUSYA: BATI BİZE ŞANTAJ YAPIYOR

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batının Suriye ile ilgili konularda Moskova’ya şantaj yaptığını iddia etti. Lavrov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, “Bize eğer siz Birleşmiş Milletlerin 7. maddesi ile ilgili kararı kabul etmeseniz, biz de Suriye’de gözlemci misyonu hakkının uzatılmasını reddedeceğiz. Biz böyle biri davranışı kesinlikle yapıcı bulmuyoruz ve aynı zamanda da tehlikeli olarak görüyoruz. Çünkü gözlemcilerin pazarlık unsuru gibi kullanılması kabul edilemez. Biz, BM Suriye gözlemcilerinin misyonunun uzatılmasını kesinlik isteyeceğiz” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı, Batının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevinden ayrılmasıyla ilgili taleplerini de gerçekçi bulmadıklarını kaydetti. Lavrov, “Suriye sorununun anahtarının Moskova’nın elinde olduğunu dile getiriyorlar. Biz onlara bu açıklamayla neyi ima ettiklerini sorduğumuzda şöyle yanıt veriyorlar: Rusya gönüllü şekilde istifa etmesi için Esad’ı ikna etmesi lazım. Esad, bizim desteklediğimiz için değil, ülkenin çok büyük bir kesiminin arkasında bulunduğu için gitmeyecek” ifadesini kullandı. Rus bakan, Suriye’de çatışan tarafların silahları bırakması gerektiği üzerinde de durdu. Sergey Lavrov ayrıca Suriye’de El-Kaide’nin faaliyetlerini artırdığını da belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov; Suriye'de bütün tarafların şiddeti durdurarak ve silahlı görüntülerin kentlerden çekerek krizin kapsamlı görüşmeler ve diyalog aracılığıyla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Suriye’nin Annan projesini onaylamasının ardından Batılı güçlerden bu projenin başarısız olduğuna yönelik söylemler işitmeye başladıklarını beyan eden Lavrov; bu söylemlere Suriye topraklarındaki şiddet olaylarının tırmandırılması çabalarının eşlik ettiğini kaydetti.

Cenevre anlaşmasının uygulanması gereğini vurgulayan Lavrov; silahlı gruplar üzerinde etki sahibi olan tarafların bu nüfuzlarını kullanarak yapıcı adımlar atması gerektiğini ve silahlı terör gruplarına yönelik şiddeti kesme çağrılarının hala duyulmadığını bütün baskıların Suriye hükümetine uygulandığını sözlerine ekledi.

Güvenlik konseyinden beklenenin Suriye'de bulunan uluslararası gözlemci heyetinin görev süresini uzatması olduğunu söyleyen Lavrov; Suriye’deki uluslararası gözlemcilerin görevlerinin sona erdirilmesinin hiçbir gerekçesi bulunmadığını sözlerine ekledi.

RADAR BİLGİLERİNİ TÜRKİYE’YE VERDİK

Lavrov, Suriye tarafından düşürülen TSK’ye ait F-4 jetiyle ilgili bilgileri Türkiye’ye teslim ettiklerini de duyurdu. Lavrov, “Askeri konularda diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim de objektif verilere ulaşmak için teknik kontrol araç imkanlarımız var. Biz Türk yetkililerine bu bilgileri ulaştırdık” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

RedHack ihbarcıları yayınladı

SONRAKİ HABER

Ağrı’da feci kaza: Aynı aileden 4 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...