18 Temmuz 2017 15:26

İki Anons arasında bir film

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları dönemini konu alan ‘Anons’ isimli kısa metrajlı film çekildi.

Paylaş

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları dönemini konu alan “Anons” isimli kısa metrajlı film çekildi. Kolektif bir çalışmanın ürünü olan ve Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ile Teatra Jiyana Nû oyuncularının oynadığı filmin yönetmen koltuğunda Cabbar Alp yer aldı. Alp, filmin ismine ilişkin olarak “Devlet baskısını uygulayacaksa, yasak ilan edecekse, küfür edecekse önce anons ediyor. Hatta anons demek oradaki insanlar için biraz sonra kötü bir şeyin başlayacağı anlamına geliyor. Bu yüzden anonsu seçtim” dedi.

‘YASAK İLANINDAN ÖNCE ANONS YAPILIYOR’

Filmi ve çekim sürecini yönetmen Cabbar Alp ile dihaber konuştu. Alp, filmin ismine ilişkin olarak “Devlet baskısını uygulayacaksa, yasak ilan edecekse, küfür edecekse önce anons ediyor. Hatta anons demek oradaki insanlar için biraz sonra kötü bir şeyin başlayacağı anlamına geliyor. Bu yüzden anonsu seçtim. Bu filmi çekerken ortak hedefimiz vardı. Kürdistan’da yapılan anonsları bütün dünyaya duyurmak” dedi.

‘OYUNCULAR O ANI YAŞADI’

Filmin konusunun sokağa çıkma yasakları olmasından kaynaklı bu psikolojiyle çektiklerini dile getiren Alp, çekimler sırasında her an polisle karşılaştıklarını ve filmin konusunun öğrenilmesi durumunda ekipmanları ile gözaltına alınabileceklerini söyledi. Filmin çekimini yaparken de oyuncuların polisin müdahale edebilme tedirginliği içinde oynadıklarını aktaran Alp, kendilerinin Sur’daki o anları yaşar gibi duygulara kapıldıklarını belirtti. Filmi Sur’da çekmek istediğini ifade eden Alp, Sur’un her sokağına karakol kurulmasından ve yaşanmış bir olayı gidip tekrardan insanların gözünden canlandırmayı samimi bulmadıkları için farklı bir mekanda çektiklerini söyledi.

Alp, senaryonun yazım aşamasında da her an bombaların ve kurşunların insanların gözleri önünde patladığı bir ortamda yaşayan insanları düşündüklerini ve gözlerinde canlandırdıklarını ifade etti. Türkiye’de Sur’un filminin çekilmesinin yasak olduğuna dikkat çeken Alp, “Bu yüzden filmi izinsiz çektik. Oynayan arkadaşlar olması gerekeni, gerçeği oynadılar. Aslında oynamadılar, yaşadılar o anı” dedi.

‘POLİSLER BİZİ İZLEDİ’

Filmi çekerken birçok zorlularla karşılaştıklarını dile getiren Alp, malzemeler kiralık olduğu için polisin gelip malzemelere el koyma ihtimaline karşı, bir arabanın sürekli hazır bekletildiğini ifade etti. Filmin 4’üncü sahnesin çekerken polisin kendilerini izlediğini aktaran Alp, konuşmasına şöyle devam etti: “Tepebaşı’nda ara sokakta çekiyorduk. Yüzü kapalı gençleri görünce polisler gelip tepeden bizi izlediler. Ben de biraz tedirgin oldum. Çekim yaptığımız bir dükkân vardı. Dükkânın sahibiyle görüştüler. Biz sahnenin içeriği hakkında dükkânın sahibine biraz bilgi verdiğimiz için dükkan sahibi sanırım onlara biraz bilgi vermiş. Ne olduğunu anlamadıkları için biz de alelacele sahneyi bitirip ayrıldık oradan. En hızlı çektiğimiz sahne oydu. Ve eksik de kaldı.”

‘SUR İKİ SPOT HABERDEN İBARET DEĞİL’

Sur’da yaşayan insanların hikayelerini kimsenin duymadığını belirten Alp, “Sadece spot haberlerde ‘Sokağa çıkma yasağı ilan edildi’ ve ‘Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı’ anonslarını duyduk. O iki anons arasında bir gerçek var ve sadece bir spot haberden ibaret olmadığını öğrendik” dedi.

‘İTİRAZIM İKİYÜZLÜLÜĞE OLDU’

Sur’da yürütülenin bir savaş olmadığını, savaş hukukunun uygulanmadığını dile getiren Alp, o süreçte yaşanan tahribatı şu sözlerle dile getirdi: “Burada adeta sokaklara, taşlarla da savaş vardı. Kültürel soykırıma dayalı şeyler de yaşandı orada. Burada dünyanın, kamuoyunun ikiyüzlülüğünü gördüm. İtirazım da biraz buna oldu.” (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Maduro’dan AB’ye tepki

SONRAKİ HABER

Enis Berberoğlu istinaf mahkemesine başvuruda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...