18 Temmuz 2017 14:29

Mısır’da halk, evlerinin yıkılmasına karşı çıktı 

Kahire’de al-Warraq adasında polis binaları yıkmak istedi. Halk direniş başlattı. Çatışmalarda 1 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Paylaş

Mısır’ın başkenti Kahire’de al-Warraq adasında polis yasadışı olarak inşa edildiğini iddia ettiği binaları yıkmaya gittiğinde yerel halkın direnişiyle karşılaştı. Polisle yerel halk arasındaki çatışmalarda 1 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Yaşamını yitiren kişinin kimliğinin Sayed Tafshan olduğu belirtildi. Yüzlerce ada sakini yaşamını yitiren Tafshan’ın cenazesinde ana caddeyi kapatıp slogan atarak tepki gösterdi. 

İçişleri Bakanlığı haber ajanslarına yaptığı açıklamada, “Güvenlik güçleri, fişek ve taş atan bazı saldırganlara şaşırdı. Bu durum güvenlik güçlerini göz yaşartıcı gazlar kullanmaya itti” dedi.

DEVLET ELİYLE YIKIM

Mayıs ayında Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, devlet arazisi üzerine yasadışı olarak inşa edildiği iddia edilen binlerce binayı yıkmak için kampanya başlatmıştı. Sisi Haziran ayında yaptığı bir konuşmada “Nil’de adalar var. Bu adaların yasalara göre boş olması gerekiyor” dedi. 

Sisi aynı konuşmada yetkililere adaları geri alma meselesine öncelik vermelerini emretti. Sisi, devletin mülkiyetinden yasadışı avantaj elde edenlere hoşgörü gösterilmeyeceğini belirterek, suçlular ne kadar zengin ya da güçlü olurlarsa olsunlar kanunların uygulanacağını söyledi. 

Adanın bir parçası olan Giza Parlamentosunun eski bir üyesi olan Mahmoud Jaffar Salman, 1300 dönüm el-Warraq adasında yaklaşık 90 bin kişinin yaşadığını söyledi. 

‘BİZİM TOPRAĞIMIZ, AYRILMIYORUZ’

Sisi Hükümeti ülkenin kötüleşen ekonomisini canlandırmak için reformlar yapıyor. Halk ise artan gıda ve hizmet fiyatlarını karşılamakta zorlanıyor. Ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşayan halk, evlerini yıkmaya gelen buldozerlere karşı direnişe geçti. Ada sakinleri 30 yılı aşkın bir süre önce evlerini bu topraklarda inşa ettiklerini söylüyor. 20 yaşındaki Kasap Marzouk Hany; CBSNews’a yaptığı açıklamada, “Bu adada doğduk. Mülkiyet belgesi sahibiyiz, ailemiz burada doğmuş. Hükümet evlerimizi yıkıp buraya otel inşa ettirmek istiyor” dedi. 

Ada sakinlerinden Memur Mahmoud Essawi de, “Devlet bize elektrik ve su sağlarken benim evim nasıl yasadışı oluyor? Burası bizim toprağımız ve ayrılmıyoruz” diye konuştu.

Çoğunlukla tarımsal bir ada olan el-Waraq’ta düşük kaliteli apartman blokları var. Ada sakinleri hükümetin; içme suyu ve elektrik sağladığını belirterek evlerinin yasal olduğunu söylüyor. 

Çeviren: Elif Turgut

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi: Suç yağmurun değil AKP belediyeciliğinindir!

SONRAKİ HABER

Gebze'de TOMA'lı, biber gazlı kentsel dönüşüm yıkımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...