18 Temmuz 2017 13:19

Gümrük kararı sorgulanıyor

Türkiye'de son yıllarda tarım üretiminin desteklenmemesi ve yine hayvan ithalatı yöntemlerine başvurulması meclis gündemine taşındı.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talebiyle şu soruları yöneltti:

*27 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/10440 sayılı İthalat Rejimine Ek Kararı ile ne amaçlanmıştır?
* İlgili karar uyarınca adi buğday, mahlut, kızıl buğday ve bazı arpa çeşitlerinde Bosna Hersek’ten yapılacak ithalatta gümrük vergisi sıfırlanmış olup bu gelişmenin sebebi nedir? İthalatın desteklenmesi yönündeki bu adım ile Türkiye’de tarım üretiminin geriletmeyecek midir?
* Avrupa Birliği - Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri, Güney Kore ve diğer ülkelerden yapılacak ithalat için gümrük vergisi yüzde 40-45 aralığına indirilmiş olup cin mısır ve bu kapsamdaki diğer ithalat için ise Bosna Hersek dışındaki ülkelerden yapılacak ithalattan yüzde 25 oranında gümrük vergisi alınacağına dair kararın gerekçesi nedir?
* Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl buğday üretimi yüzde 9 düşüşle 20,6 milyon tona, arpa üretimi ise yüzde 16 azalarak 6.7 milyon tona düşmüş olup tarım üretimindeki bu düşüşün temel sebepleri nedir?
* Tarım üretiminin desteklenmesine ilişkin bir çalışma yapılmamasının sebebi nedir?
* Gümrük vergilerinde indirim yapılması nedeniyle çiftçilerin üretimi maliyetli hale gelip yurt dışı alımların artması ile amaçlanan nedir?
* Çitçilere neden destek verilmemektedir?
* Türkiye’de tarım ve hayvancılığın ilerlemesine dönük önlemler alınacak mıdır?
* Çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşların ekonomik sorunlarının giderilmesine dönük önlemler alınacak mıdır?
* Türkiye tarım üretimi ve ürün çeşitliliği konusunda son derece yeterli ve verimli iken bu verimin düşme sebepleri nelerdir?
* Tarım ve hayvancılığın gelişmesine dönük önlemler alınması gündeminizde midir?
* OHAL çerçevesinde alınan kararlarla tarım ve hayvancılığın ülkede sekteye uğratılma sebepleri nedir? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul yönü 1 ay ulaşıma kapatılacak

SONRAKİ HABER

‘FETÖ’cüye kredi sorusu ‘sır’ sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...