Arılı Vadisi'nde kadınlar bilirkişi heyetinin yolunu kesti

Rize'nin Fındıklı ilçesi Arılı Vadisi'nde yöre kadınları doğal sit alanına HES yapılmak istenmesine karşı bilirkişi heyetinin yolunu kesti.

18 Temmuz 2017 09:42
Paylaş

Rize'nin Fındıklı ilçesinde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesi için 'Doğal sit' alanı özelliği kaldırılmak istenen Arılı Vadisi'nde açılan dava kapsamında bilirkişi keşfi yapıldı. Mahkeme heyetinin önünü, yola oturarak kesen yöre kadınları, tepkilerini dile getirdi.

Fındıklı ilçesi Arılı Vadisi'nde projelendirilen 24 ayrı HES projesine karşı mücadele veren yöre halkının başvurusu üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 7 yıl önce vadiyi 'Doğal sit' alanı ilan etti. Geçen sürede hukuksal mücadele veren halk vadide HES projelerinin yapımını durdurdu. Bölgede HES yapmak isteyen Zeki Enerji şirketi, vadinin doğal sit alanı özelliğinin kaldırılması için Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava kapsamında vadide yer alan ve projenin yapılması planlanan Yaylacılar Köyü'nde bilirkişi keşfi yapıldı.

'DERE BİZİM EŞİMİZ, BİZ DE ONUN EŞİYİZ'

Çok sayıda jandarma ve polis çevik kuvvet ekibinin sevk edildiği köy girişinde mahkeme heyetinin yolunu kesen köylüler HES projesine karşı tepkilerini dile getirdi. Yolu kesen  kadınlardan biri, 'Dere bizim eşimiz, biz de onun eşiyiz. Dereyi kimseyle paylaşmayız. Dere bizim canımız, kanımız. Asla vermiyoruz. Beni öldüreceksiniz, dereye öyle gireceksiniz" dedi.

Mahkeme heyeti daha sonra keşfin yapılacağı alana çıktı. Köylüler de kamyonetlerle ve yaya olarak bölgeye doğru yürüyüşe geçti.

78 yaşındaki Melahat Alişan, Arılı Deresi'nin yanında doğup büyüdüğünü, nefes alıp verdiğini belirterek, "Bu dereyi kimseye vermiyoruz. Bir kaşık suya mı kaldılar? Bu su Allah'ın suyudur. Allah biz dünyaya gelmeden bize bu suyu verdi. Biz Atatürkçü, Müslüman halkız. Bizim bunlardan çektiğimiz nedir?" diye sordu ve enerji şirketinin vadiden çekilmesini istedi.

Keşfin ardından hazırlanacak bilirkişi raporu üzerine mahkeme heyeti vadinin 'Doğal sit' alanı özelliğinin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. (Rize/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Denizli'de yeni bir endemik bitki türü keşfedildi

SONRAKİ HABER

Aydın'da Emirdoğan köylüleri de JES'e geçit vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...