18 Temmuz 2017 08:35

Bakan açıkladı: Cihat resmen müfredata girdi

Aylardır açıklanmayan tartışmalı müfredatı Bakan Yılmaz açıkladı, cihadın müfredatta yer almasını 'Dinimizde de var' diye savundu.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ocak ayından bu yana tartışılan yeni eğitim müfredatını açıkladı. Evrim teorisinin çıkartıldığı müfredata cihat girdi. Yılmaz bunun gerekçesini, “Kırmak dökmek savaşmak cihadın içine girmez ama vatan koruması gerekiyorsa girer” diye açıkladı. Açıklanan müfredatın görüşleri dikkate alınmadan hazırlandığını söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, bilimsel eğitimi savunmaya devam edeceklerini söyledi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, “Değerler eğitimi adı altında tüm desrlerin dincileştirildiğine dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Başöğretmen Salonu’nda yaptığı basın toplantısıyla aylardır açıklanamayan tartışmalı müfredatı açıkladı. Buna göre, yeni müfredat bu sene 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulamaya konulacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm ders ve sınıflarda yeni müfredatla eğitim verilecek. Müfredata ilişkin Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan tanıtım kitapçığına göre, kademeli değil topyekün geçiş yapılacak.

176 MÜFREDAT YENİLENDİ

Değer, yeterlilik ve beceri çerçevesi içinde ilkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı; sınıflar esas alındığında 176 müfredat yenilendi.

BEDEN EĞİTİMİNİN ADI DEĞİŞTİ

Yenilenen müfredatların sade ve anlaşılır olmasının ön planda tutulduğunu kaydeden Yılmaz, “Müfredatların giriş bölümüne ‘değerler eğitimi’ başlığı altında bir bölüm eklendi. Müfredatlar yenilenirken farklı kültür ve medeniyet havzalarının katkıları belirginleştirilmeye çalışıldı. Müfredat uygulanırken her türlü farklılığı kapsayıcı ve hassasiyeti koruyucu olmaya odaklanıldı. Yapılan saha çalışmalarına ve anketlere 100 bine yakın öğretmen ve veli katıldı. Beden Eğitimi dersinin adı ‘Beden Eğitimi ve Spor’ olarak değiştirildi” diye konuştu. “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Millî Birlik Günü, güncellenen öğretim programlarımızda yer alacak” diyen Yılmaz, hazırlanan müfredatın şu ana kadar yapılmış en demokratik, en katılımcı, en çoğulcu müfredat olduğunu iddia etti.

CİHAT KAVRAMI ÖĞRETİLECEK

Zorunlu din dersi ile ilgili gelecek hafta açıklama yapacaklarını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Cihat bizim dinimizde bir unsur bu nedenle fıkıh dersinde ve temel dini bilgilerde cihat var. Bundan (cihadın öğretilmesinden) rahatsız olmaya gerek yok aksine vermesek talep gelmesi gerekirdi. Kırmak dökmek savaşmak cihadın içine girmez ama vatan koruması gerekiyorsa girer, cihadın ne olduğu ve ne olmadığının öğretilmesi görevi de bizim. Yeni müfredatta FETÖ, PKK ve DEAŞ kavramları da yer alacak.”

EVRİM ÇIKIRILDI

Evrim teorisi ise müfredattan çıkarıldı. Orta öğretimde her derse öğrencilerin seviyelerine göre yer verildiğini savunan Yılmaz, evrim teorisinin öğrencilerin ‘yeterli felsefi alt yapıya sahip olmaması’ gerekçesiyle üniversiteye bırakıldığını söyledi.

‘BİLİMSEL EĞİTİM VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: Bütün taslağı incelediğimizde değerler eğitiminin tüm derslerde yer alacağını gördük. Tüm derslerin  başlığı değerler eğitimi üzerinden kuruldu, inşa edildi. ‘Yeni Türkiye, kindar ve dindar nesil, bütün okulları imam hatip yapacağız’ açıklamalarına gayet uygun düşen bir müfredat hazırlandı. Eğitim sistemi, tıpkı 4+4+4 düzenlemesinde olduğu gibi, müfredat gibi son derece önemli bir konu daha oldubittiye getirilmiştir. Çoğulcu olduğu, öğretmen ve velilerin görüşüne başvurulduğunu söylenmiş. Öğretmen ve velilerden alınan öneriler nelerdi, ne kadarı karşılık buldu, yeni müfredatta ne kadarı yer aldı? Görüş aldık deniliyor. Alınan görüşlerin nasıl değerlendirildiğine dair hiçbir veri yok. Kimler tarafından hazırlandığına dair, hangi akademisyen, hangi öğretmen, hangi eğitimcilerle, hangi bilimsel ve  evrensel kriterle üzerinden hazırlandığına dair hiçbir bilgi yok. Okullarımızda spor salonlarının olmadığı, beden eğitimi öğretmenlerinin atamasının yapılmadığı, beden eğitimi derslerinin azaltıldığı ve beden eğitimi öğretmenlerini bir çok okulda norm fazlası olduğu yerde ders ismi değiştirilmesi hiçbir anlamı yok. Evrimin anlaşılamayacağı için kaldırıldığına dair açıklamalarda bulunulmuş. Suudi Arabistan’dan sonra  evrimin ders kitaplarından çıkarıldığı ikinci ülke olarak dünya tarihine geçtik. Okul  öncesinden itibaren anlatılması gereken, bütün doğayı ve canlıları, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin  bu ders üzerinden  anlayabileceği bir dersin çıkarılarak yerine cihat gibi konuların konulmasının  nasıl bir bilimsel karşılığı var. Çok sıkıntılı ve öğrencilerimiz açısından hiçbir ön hazırlık yapılmadan taraflara başvurulmadan sendikaların, akademisyenlerin, bilim insanlarının, eğitimcilerin, görüşleri alınmadan 27 günlük taslak sürecinin ardından askıya çıkarılmasıyla, okullara ilişkin alt yapı koşulları hiçbir şekilde hazırlanmadan ve eğitime yeterli bütçe ayrılmadan yapılan bu değişiklik maalesef  çok kötü sonuçlar doğuracak. Eğitim Sen olarak bilimsel eğitimi, kamusal, parasız eğitimi savunmaya devam edeceğiz.  Eğitim Sen’li öğretmenler olarak da bilimsel eğitim vermeye, evrimi de anlatmaya devam edeceğiz.

TÜM DERSLER DİNCİLEŞTİRİLDİ

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş: Önceki müfredatlardan farklı olarak yenilenen müfredatlarda değerler ve değer eğitimi müfredatların ana odağını oluşturmuştur. İşin özü tüm derslerin başına “değerler eğitimi” eklenmesi yoluyla “İslamcılaşma” veya şeriat eğitimini perçinlemektir. Yani “değerlerden” “milli değerlerden” kasıt  ile İslami değerleri oluşturuyor. Hürmet, şükür, dua gibi değerlerden söz ediliyor. Bunlar hep İslami kodlarla eşleştiriliyor. Dahası 9’u zorunlu 33 din dersi yetmezmiş gibi sosyal bilimler grubuna iki İslam dersi daha eklenmiş. İşin en vahim yanı ise dini kodlu “değerler eğitimini” tüm dersler için, yani matematikten fiziğe, müziğe, felsefeye temel sayması ve her bir derse yedirmesidir.Tarih boyunca böyle bir strateji görülmedi denebilir. Bu “dincilik” yedirilmiş “değerler eğitimi” AKP yönetiminin bulduğu ve dünya eğitim tarihine soktuğu yepyeni bir gericilik biçimini oluşturuyor. Ortada bir eğitim reformundan söz edilebilir ama bu tamamıyla “dinci-şeriatçı” bir eğitim karşı reformu, tüm bilimleri, fen ve sosyal bilimleri de bozan bir eğitim karşı reformunu oluşturuyor. Yeni getirilen müfredatlarda bilim ve teknolojiyi yakalama değil Osmanlı, Arap ve İslam olana dönme arayışı yatıyor. Bu çağcıllık değil geriye dönmedir. Bakanlığın derdi dini kültürel olanı telkin etme, dinci-şeriatçı nesiller yetiştirmedir. Türkiye’de İran ve Suudi Arabistan’dan daha fazla din dersi var. Suudi Arabistan’da bu dersler liselerin şeriat bölümlerinde 8-10 saat olup diğer bölümlerde 5 saat bulunuyor. İran İslam Cumhuriyetinde ortaokul ve liselerde “Din ve Hayat” adı altında 3-4 saatlik din dersi bulunuyor. Liseden sosyoloji veya psikoloji okumadan mezun olan birine lise mezunu denir mi, denmemesi gerekir.

Ancak müfredatta zorunlu grupta tek bir mantık, psikoloji veya sosyoloji dersi bulunmuyor, bunlar birer kez seçmeli olarak sunuluyor. Bu müfredat değişikliğinde 10.sınıfa da felsefe dersi koyulması olumlu bir durum. Ancak İran ve Suudi Arabistan’da bile psikoloji ve sosyoloji dersleri zorunlu grupta yer alırken bizde 2012’den beri seçmeli duruma indirildi. Liselerde 11. ve 12. Sınıfta fizik-kimya-biyoloji veya matematik dersi yok. Haziran ayı içinde açıklanan haftalık ders çizelgelerine bakıldığında Anadolu liselerimizin 11. ve 12.sınıflarında zorunlu müfredat grubunda tek bir tane fizik, kimya, biyoloji veya matematik dersi gözükmüyor. Öğrenciler isterse seçmelileri de seçmeyebilir ve böylece 11. ve 12. sınıfta hiçbir fen veya matematik dersi almadan liseyi bitirebilir.

CHP’Lİ ÇAMAK’TAN CİHAT ELEŞTİRİSİ: NEFRETİ DEĞİL, SEVGİYİ ÖĞRETELİM

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan zorunlu din dersi müfredatında ‘cihat’ kavramına da yer verilmesini eleştirdi.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan zorunlu din dersi müfredatında ‘cihat’ kavramına da yer verilmesini eleştirdi. Kuran-ı Kerim’in Bakara Suresi’nde verilen barış mesajına dikkat çeken Çamak, “Gelin bu toprakları artık huzura kavuşturmak için çocuklarımıza savaşı değil, barışı öğretelim. Nefreti değil, sevgiyi öğretelim” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan yeni eğitim müfredatını değerlendirdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, zorunlu din dersinin müfredatında artık ‘cihat’ kavramının da yer alacağını açıkladığını kaydeden Çamak, bunun neden eklediğini soranlara Bakan İsmet Yılmaz’ın, ‘Cihat bizim dinimizde olan bir unsur. Bunun öğretilmesinden niye rahatsız oluyorsunuz?’ diye yanıt verdiğini hatırlattı.

Bakan İsmet Yılmaz’a, Bakara Suresi'nin 208. ayetini hatırlatan Çamak, “Bizim dinimizde sevgiyi ve barışı vurgulayan unsurlar da var.  Bakara Suresi'nin 208. ayetinde şöyle buyrulmaktadır: ‘Ey iman edenler, hepiniz topluca barış ve güvenliğe (İslam'a) girin ve şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır.’   Ortadoğu’daki selefi cehenneminin ateşine odun atacak unsurları öğreteceğimize, gelin bu toprakları artık huzura kavuşturmak için çocuklarımıza savaşı değil, barışı öğretelim. Nefreti değil, sevgiyi öğretelim. Ölmeyi ve öldürmeyi değil, yaşamayı, yaşatmayı, hoşgörüyü ve insan haklarını öğretelim” diye konuştu. 

 

ÖNCEKİ HABER

Latin Amerikalı kadınlar kürtaj yasağına karşı ayakta

SONRAKİ HABER

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nden yeni ülke ilanı: Küçük Rusya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa