15 Temmuz 2012 14:54

Denizli’nin ‘pazar işçileri’ öfkeli

DEBA’dan alacakları olan 300’e yakın işçinin mağduriyeti sürüyor. Alacak ama öyle 3-5 kuruşluk bir alacak meselesi değil. Yıllarını, sağlıklarını ve ömürlerini tüketen işçilerin emeklerinin ‘karşılığı’: Ortalama 20-23 yıllık tazminatlar ve 10 aylık ücret...DEBA işçileri, Denizli’de

Denizli’nin ‘pazar işçileri’ öfkeli
Paylaş
Derya Solmaz

DEBA işçileri, Denizli’de ‘pazar işçileri’ olarak biliniyor. Çünkü işçiler 21 haftadır pazar günleri şehrin orta yerinde yürüyor. Yalın ayak, el ele, zincirler ve siyah bandajlarla yürüyorlar.

AİLESİ DAĞILDI

20 yıllık DEBA işçisi Bülent Ece, işten çıkarıldıktan sonra yaşadığı ekonomik problemler sonucunda eşinden ayrılmak durumunda kaldığını söylüyor. “Şu anda çocuklarımdan ve eşimden ayrıyım. Tek başınayım” diyen Ece, “Eğer Esat Sivri benim emeğimin karşılığı olan maaşlarımı verirse ben ailemle tekrar yaşayabileceğim. Çocuklarım benden harçlık istemeye geldiklerinde onların ihtiyaçlarını karşılayamadığım için yüzlerine bakamıyorum, onlarla ilgilenemiyorum. Emeğimin karşılığını almak istiyorum. O dönemlerde yaşadığım ve hala devam eden sıkıntılar yüzünden intihar etmeyi bile düşünüp böyle bir girişimde bulundum” diyor.

DEBA işçisi Abdurrahman Temirlenk ise fabrikada bunca yıl emek verdikten sonra yaşadıkları haksızlığa isyan ediyor. Kışın soğuğunu tırnaklarında hissettiğini, fabrikada malları sırtında taşıdığını anlatıyor. Fabrikadaki tüm ödemeler yapılırken sadece işçinin ücretinin ödenmediğini söylüyor.

KIZININ GELECEĞİ

İşçilerin yakınları da en az işçiler kadar öfkeli. DEBA işçisinin eşi Ferya Türkan da DEBA patronu Esat Sivri’ye “Eğer açlığından ölüyorsa, gelsin taş taşıyıp onu besleyeceğim” diyor. Ama keyif içinde yaşarken haklarını vermediğini söylüyor. Kızını maddi sıkıntılardan dolayı istediği meslek lisesini yerine imam hatip lisesine gönderdiğini belirten Türkan, kızının geleceğinin mahvedildiğini ifade etti.

DEBA işçisi Hüseyin Genç’in oğlu Şerif Genç babası işten çıkartıldıktan sonra birçok sorun yaşadığını anlatıyor. Genç “Arkadaşlarım internet kafeye giderken ben gidemiyorum. Herkes okula servisle giderken ben yürüyerek gidiyorum.” diyor.

Zekayi Aydın’ın kızı Ayşegül Kılıç ise üniversite hayalinden vazgeçmek zorunda kalmış. Üniversite sınavına hazırlanmak istediğini ancak maddi sıkıntılardan dolayı okuyamayıp bir restoranda çalıştığını söylüyor. DEBA patronu Esat Sivri’nin kızının sık sık çalıştığı restorana geldiğini belirten Aydın, “DEBA işçileri bu durumdayken kızının yaptığı harcamalar Esat Sivri’nin söylemlerini yalanlıyor” dedi.

Teksif Sendikası Örgütlenme Uzmanı Ömer Seyfettin ise gazetemize yaptığı açıklamada, tüm sendika ve emek örgütlerini DEBA işçileriyle dayanışmaya çağırdı.
(Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akpınar halkı iki belediye arasında kaldı

SONRAKİ HABER

‘Demirci Kowa’ davasında şimdi de keyfi gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...