17 Temmuz 2017 23:28

Devlet çocuk işçilere kör!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, CHP'li Onursal Adıgüzel'in '18 yaş altı kaç çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti?' sorusuna cevap veremedi.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Türkiye’de veriler çocuk işçi sayısının 2 milyona dayandığına dikkat çekiyor. Avrupa’nın en fazla iş cinayetinin yaşandığı Türkiye’de kayıtdışı ve güvencesiz çalışma kıskacında çalışan çocukları bekleyen bir başka tehlike ise iş cinayetlerinde hayatını kaybetmek. 

Türkiye’de 2016 yılında 56 çocuk iş cinayetinde hayatını kaybederken sadece 2017 Haziran ayında hayatını kaybeden çocuk sayısı 9 oldu.  Çocuk işçi sayısına ilişkin güncel verilere ulaşmak istediğimizde ise sadece 15-17 yaş aralığında bulunan çocuk işçilere ilişkin veriler mevcutken, 15 yaş altı çocuk işçiliğin durumuna ulaşmak ise neredeyse imkansız. 

DİSK’in en son Nisan 2017’de yayınladığı rapora göre 15-17 yaş arası çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıtdışı çalışıyor. AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında da çocuk yoksulluk oranı en fazla olan ülke Türkiye. 

‘ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİ YANITSIZ’

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de konuya dikkat çekmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına (ÇSGB) konuya ilişkin bilgi edinme başvurusunda bulundu. ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanlığından gelen yanıttaki veriler ise dikkat çekici. Sayıları 2 milyona ulaşan çocuk işçilere ilişkin Teftiş Kurulu Başkanlığı son 7 yılda toplamda sadece 339 işyerine para cezası keserken, Adıgüzel’in 18 yaş altı kaç çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine ilişkin soru ise yanıtsız bırakıldı. 

‘ÇOCUKLARIN YÜZDE 46.2’Sİ ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ’

Bir diğer dikkat çekici nokta ise TÜİK çocuk işgücüne ilişkin çalışmayı en son 2012 yılında yaptı. TÜİK 2012 Çocuk İşgücü Anketine göre;

- Ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranı yüzde 5.9.

- Çocukların istihdam oranı, 6-14 yaş grubunda yüzde 2.6, 15-17 yaş grubunda ise yüzde 15.6.

- Türkiye genelinde 6-17 yaş grubunda istihdam edilen çocukların yüzde 44.8’i kentsel, yüzde 55.2’si kırsal yerlerde yaşamakta olup, yüzde 68.8’i erkek ve yüzde 31.2’si ise kız çocukları.

- Çalışan çocukların yüzde 44.7’si (399 bin kişi) tarım, yüzde 24.3’ü (217 bin kişi) sanayi ve yüzde 31’i (277 bin kişi) hizmet sektöründe yer aldı. 

- İşteki duruma göre; çalışan çocukların yüzde 52.6’sı (470 bin kişi) ücretli veya yevmiyeli, yüzde 46.2’si (413 bin kişi) ise ücretsiz aile işçisi.

‘ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE SAMİMİYETSİZ’

ÇSGM İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından verilen yanıtı değerlendiren Adıgüzel, verilerin hükümetin çocuk işçiliği ile mücadelede samimiyetsizliği ortaya koyduğunu,  denetimsizliğin yanı sıra, mevcut mevzuatın da çocuk işçiliği ile mücadele de yetersiz olduğunu söyledi. Adıgüzel çocuk işçi ölümlerine ilişkin verilerin paylaşılmadığına da dikkat çekerek, bunun sayının bilinmemesinden mi yoksa paylaşılmak istenmemesinden mi kaynaklı olduğunun soru işareti olduğuna dikkat çekti. 

‘2012’DEN BERİ ARAŞTIRMA YAPILMIYOR MU?’

Verilerin sadece 2012 yılına ait olmasını eleştiren Adıgüzel, “Devletin resmi istatistik kurumu, 2012’de takılıp kalmış. Çocuk işçiliği ile gerçek ve samimi bir mücadele öncelikle güncel, sağlıklı verilerin toplanmasından geçer. Öte yandan, 2012 yılında 4+4+4 eğitim sistemine geçişin özellikle çocuk işçiliğin artmasında önemli bir rol oynadığı düşünüldüğünde, o tarihten bu yana çocuk işçiliğine yönelik ulusal çapta bir araştırma yapılmamış olması manidar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Seferberlik lafta kaldı, işsizlik 6 yılın zirvesinde

SONRAKİ HABER

'İş cinayetlerinin faili sermaye azmettireni iktidardır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...