17 Temmuz 2017 23:18

Şahinli köyünde sular çamur gibi, evler çatlak!

Çanakkale Lapseki'ye bağlı Şahinli köyünde madencilik faaliyetleri yüzünden sular çamur gibi akıyor. Taş ocağı nedeniyle de evlerde çatlaklar oluştu.

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şahinli köyünde devam eden madencilik faaliyetleri, yöre halkını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Madenle ilgili 8 Ağustos’ta ÇED sürecinin önemli ayaklarından biri olan halkın katılım toplantısının yapılacağı Şahinli köyünde, altın madeni nedeni ile Ramazan Bayramı’ndan bu yana sular bulanık akıyor. Taş ocağı nedeniyle de evlerde çatlaklar oluştu. Bazı evlere oturulamaz raporu verildi. 

Köyde önce altın madeni ile başlayan madencilik faaliyetleri, taş ocağı ile devam ediyor. 2011 yılında çeşmelerinden çamur akan köylüler Ramazan Bayramı’ndan bu yana aynı şeyi yaşıyor. Yaşanlara tepki gösteren köylüler, insanca bir yaşam talep ediyor. 

EVLER ÇATLADI

Birçok evin duvarlarında ve tabanlarında çatlaklar olduğunu, sularının çamur aktığını söyleyen Şahinli Köyü Birinci Azası Mustafa Koyun yaşananları şöyle anlattı: “Altın madeni açıldı, bize vadettikleri hiçbir şeyi yapmadılar. ‘Köye su getireceğiz’ dediler, su getirmedikleri gibi, şu anda bütün su hatlarımızdan çamur akıyor. Millet abdest alacak su bulamıyor. Sonra köyün altına taş ocağı açtılar, köyde 15-20 ev çatladı, oturulamaz duruma geldi. Biz yetkililerden ilgi ve alaka besliyoruz. Biz burada perişan haldeyiz, gelsinler bizim durumumuzu görsünler. Taşıma su getiriyorlar 4-5 ton, o da 15 dakikada bitiyor. Bize baştan söz verdiler, ‘Su getireceğiz, kaynak suyu getireceğiz’ dediler. Verdikleri sözü tutmadılar. Köyün 650 civarında nüfusu var. Buraya sağlık müdürlüğünden yetkililer geldi, muhtar aza arkadaşlara bilgi bile vermiyor. ‘Su zehirli, bu su kullanılamaz’ dedi. Kimse bunu vatandaşa duyurmuyor. Muhtara suya klor atılması gerektiğini söyledi. Bu suyun kullanılmaması gerektiğini söyledi” ifadelerine yer verdi. 

MERAMIZ KALMADI

En önemli sorunlarının su olduğunu, madene çalışan kamyonların köyün içinden geçtiğini söyleyen Mustafa Cankara, “Hayvanlarımızı yoldan geçiremiyoruz. Taş ocağının patlamasından dolayı evlerimizin duvarları çatlak. Bizim isteğimiz, önceden Yeniceköy’den çevre yolu vardı, bu yolu açıp kullansınlar. Sularımızdan ‘altın’ akıyor. Sapsarı çamur akıyor. Bundan evvel bizim bir derdimiz yoktu. Maden geldi kapattı, taş ocakları geldi kapattı, devlet dikim yaptı kapattı. Ben hayvancıyım gidecek bir yerim kalmadı. Köyün merası kalmadı. Ben bu sene 5 bin lira yer kirası ödüyorum” dedi. 

‘YER YERİNDEN OYNUYOR’

Köyün yaşlılarından Hüseyin Çengel ise evinin çatladığını ifade ederek, dinamit patlamasını, “Bir ses çıkıyor, ‘güm’ diye. Hoplatıyor yukarıya” diye anlattı. “Benim de evim çatladı…” diyen Çengel, “Biz yöremizdeki bu maden faaliyetlerine razı değiliz” dedi. . 

Evinde çatlaklar oluştuğunu ve oturulamaz raporu verildiğini belirten 86 yaşındaki Hasan Kara, “Taş ocağındaki patlamadan sonra oldu. Camide namaz kılıyorduk, koskoca cami sallandı. Şikayetçi oldum, jandarma geldi. Yaşım 86 benim. Jandarması geldi, karakolu geldi. İmza istediler benden, ‘Patlatmayacaklar, kepçeler çalışacak’ dediler. Bir de benden imza aldılar, çalışsınlar kepçeyle diye” ifadelerini kullandı. 

Getirilen suyun tahlilleri yapılıyor mu? 

Hasan Türken isimli köylü ise, “Sular kesiliyor, çamur akıyor. Kime sorarsanız sorun, tankerlerle ilave su getiriliyor. Biz kaymakamlığa oraya buraya şikayette bulunuyoruz sonuç yok. Biz yetmiyor diye gidiyoruz, bizim arkamızdan yetiyor diye gidip dillendiriliyor. Bizim burada şişeleme su gibi temiz suyumuz vardı yıllar önce. Şimdi gidin yine başına aynı şekildedir. Tahliller falan yapıldı, ne çıktığı söylenmedi, hasır altı edildi. Bu gelen suyu da tahlil yapsalar ya? İnsan sağlığına zararlı mı değil mi diye baksınlar” açıklamasında bulundu

8 AĞUSTOS’TA TOPLANTI VAR

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan duyuruda; Lapseki sınırları içerisinde kurulu bulunan Kurtyapı Hafriyat tarafından işletilen bazalt ocağı için kapasite artırma projesi için 8 Ağustos’ta halkın katılım toplantısı düzenleneceği belirtildi 
Kapasite artırımı için hazırlanan ÇED dosyasına göre, şu anda yıllık 250 bin ton olan kapasitenin 2 milyon 246 bin 400 tona çıkarılacağı ifade edildi.

ÖNCEKİ HABER

Keskin: İHD'nin kurulduğu günlerden daha zor zamanlardayız

SONRAKİ HABER

Seferberlik lafta kaldı, işsizlik 6 yılın zirvesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...