17 Temmuz 2017 13:59

Şişli Belediyesi'nde ‘sorun çözülecek’ sözü

Genel-İş Sendikasıyla iş bırakma kararı alan Şişli Belediyesi işçileri, sorunun çözüleceği hakkında söz verilmesi üzerine eylemlerini erteledi.

Paylaş

Görkem KINACI
İstanbul

Şişli Belediyesinin, yeni dönem personel alımı ihalesine Kent-Yol AŞ’yi sokmama kararı üzerine işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kalan ve üyesi oldukları Genel-İş Sendikasıyla iş bırakma kararı alan işçiler, sorunun çözüleceği sözü üzerine eylemlerini erteledi.

Şişli Belediyesi yönetimi yeni dönemde açtığı 1171 kişilik personel alımı ihalesine yüzde 90 hissesi belediyeye ait olan Kent-Yol şirketini sokmama kararı aldı. Bu kararın işsizlik, TİS’i ortadan kaldırma, örgütlülüğe müdahale gibi tehlikelere kapı açtığını belirten işçiler, üyesi oldukları Genel-İş Sendikasıyla birlikte iş bırakma kararı aldı. İşçilerin dün sabah başlayacakları eylem öncesi CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve CHP milletvekilleri, Genel-İş’e ve işçilere sorunun çözüleceğine dair söz verdi. Bunun üzerine iş bırakma kararı ertelendi.

İŞ GÜVENCESİ VE ÖRGÜTLÜLÜĞÜ HEDEFTE

İhalenin, 1171 kişilik bir iş kolunun personel alım ihalesi olduğunu hatırlatan Erdem şunları söyledi: “Belediye üst işveren olarak taşeron bir şirket kullanıyor ama alt işveren olarak yine Kent-Yol’a vereceğini söyledi. Bu işçilerin kiralık işçi olarak oraya verilmesi anlamına geliyor. Ayrıca iş kollarından dolayı sıkıntılar da çıkabilir. Park bahçeler müdürlüğü orman; şoförlük taşımacılık-nakliyat iş koluna giriyor. Personel alım ihalesinde iş kolları ayrılabilir ve sendikanın yetkisinin düştüğü bir tablo çıkıyor. Burada işçilerin örgütlülüğüne müdahale tehlikesi de var. Mart ayında da TİS olacak, işçilerin TİS hakkı dışında tutulması gibi bir durum da var. Taşeron da ‘Benim vereceğim ücret bu, çalışırsanız çalışırsınız’ diyecek. İşçiler ya düşük ücrete ya da işsizliğe razı olacak.” 

ANLAŞMA OLMAZSA EYLEMLER BAŞLAYACAK

Genel-İş İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Şenol Erdem, “Bugün öğlen saatlerinde CHP yöneticilerinden biri, DİSK Genel Başkanı ve Genel-İş Genel Başkanının da yer aldığı bir görüşme yapılacak. Belediye Başkanı, bu soruna köklü bir çözüm bulunacağına dair taahhüt etti. CHP İl Başkanı da bu sorunun işçilerin lehine çözüleceğini söyledi. Biz de buna bağlı olarak eylemimizi erteledik” diye konuştu.

Görüşmede anlaşma sağlanamadığı takdirde iş bırakacaklarını belirten Erdem, “Ayrıca Şişli sokaklarında yürüyüşler yapacağız. Hatta ve hatta nasıl adalet talebiyle Ankara’dan İstanbul’a yüründüyse biz de buradan Ankara’ya yürüyeceğiz. Arkadaşlarımızın mağdur olmaması için Genel-İş Sendikası olarak üzerimize düşen ne varsa onu yapacağız” diye konuştu.

TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Şişli Belediyesi Baştemsilci Durmuş Erdemir de şunları söyledi: “Belediye yönetimi bizi sendikasız, güvencesiz, daha düşük ücretle çalıştırma gibi bir hesapla hareket ediyor. Bizi kiralık işçi gibi kullanmak istiyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Biz belediye yönetimini parti tüzüğüne uygun davranmaya davet ediyoruz. Biz taviz vermeyeceğiz. Görüşmeler umarım lehimize sonuçlanır. Belediyeyi işçi düşmanlığına değil, işçi yandaşlığına davet ediyorum.”

ÖNCEKİ HABER

İZDENİZ işçilerinden Erdoğan'a: Tok açın halinden anlamaz

SONRAKİ HABER

Sivas'ta 51 mültecinin geçişi engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa