17 Temmuz 2017 10:38

İncirlik’ten sonra ‘Konya krizi’

AKP Hükümetinin Konya’daki NATO üssünde Alman vekillerinin ziyaretini engellemesinden sonra Merkel NATO’yu göreve çağırdı. 

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln 

AKP Hükümetinin Suriye’de IŞİD’e karşı operasyon kapsamında İncirlik’te konuşlandırılmasına izin verdiği Alman askerlerinin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret etmesine izin vermemesi üzerine başlayan ve Almanya’nın askerlerini Ürdün’e nakletmesiyle sonuçlanan krizin şiddeti dinmeden, iki ülke arasında bu kez “Konya krizi” patlak verdi. NATO’nun Konya’daki üsse yerleştirdiği AWACS uçaklarını kullanan mürettebatın büyük bir bölümünü Alman askerleri oluşturuyor. Mürettebatın görev süresinin meclis tarafından uzatılabilmesi için, Federal Parlamento Savunma Komisyonu üyelerinin üste bulunan askerleri ziyaret etmesi ve meclise bilgi sunması gerekiyor. Zira Alman Anayasası’na göre, yurt dışına asker gönderme ve yurt dışındaki askerlerin görev süresinin uzatılmasına ancak meclis karar verebiliyor. 

Ancak AKP Hükümeti, son bir manevrayla, Almanya ile krizi devam ettirme niyetinde olduğunu göstermek için, askerlerin ziyaret edilmesine karşı çıktı. Halbuki kısa bir süre önce hükümet Konya’daki askerlerin ziyaret edilmesinde hiç bir sonunun olmadığını, Alman milletvekillerinin her an ziyarette bulunabileceğini açıklamıştı. 

MERKEL NATO’YU GÖREVE ÇAĞIRDI

AKP Hükümetinin Konya konusundaki ani “u dönüşü” Almanya’da tepkiye karşılandı ve yeni tartışmalara yol açtı. Başbakan Angela Merkel, önceki gün Alman birinci televizyon kanalı ARD’de yayınlanan geleneksel yaz röportajında, Ankara’nın Alman milletvekillerine izin vermemesini, “Tamamen hoş olmayan, can sıkıcı bir durum” olarak tanımladı ve NATO’yu göreve çağırdı. 

NATO’nun da devreye girmesiyle sorunun çözülmemesi durumunda Almanya’nın Konya’daki askerlerini, AWACS uçaklarıyla birlikte geri çekebileceği tahmin ediliyor. Bu da, sadece NATO’nun IŞİD ile mücadele adına başlattığı misyonun Türkiye tarafından bitirilmesi anlamına gelecek. Dolayısıyla bunun NATO ile Türkiye arasında yeni bir krizi tetikleyebileceği tahmin ediliyor.

MERKEL: PAZARLIĞI REDDECEĞİZ

Son tartışmalardan ötürü bir açıklamaya yapan NATO, her iki ülkeyi Konya krizi konusunda uzlaşmaya çağırdı. Bunun nasıl olacağı ise belirsiz. Angela Merkel, verdiği röportajda Konya’daki askerlerin ziyareti için hiç bir pazarlığa girmeyeceklerini söyleyerek net bir mesaj göndererek, bu tür talep gelmesi durumunda kesin bir şekilde reddedileceğini söyledi.

GEREKÇE: İLTİCA EDEN ASKERLER

Geçen yıl Alman askerlerinin İncirlik’i ziyaretine Ermeni Soykırımı yasa tasarısının Federal Parlamentoda kabul edilmesini gösteren AKP Hükümeti, bu yıl ise 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Almanya’da iltica eden üst düzey askerlerin iade edilmemesini gösterdi. İltica edenler arasında NATO’da görev yapan üst düzey komutanlar da bulunuyor. AKP Hükümeti bunların derhal iade edilmesini isterken Almanya kesin bir dille reddediyor ve siyasi takibata uğrayanlara iltica hakkı tanıdı. Merkel röportajında bu konuya da değinerek iltica hakkının mahkemelerin işi olduğunu, bu konuyla Konya’daki Alman askerlerinin durumunun birbiriyle alakalı olmadığını da sözlerine ekledi. “Konya krizi”nde 7-8 Temmuz tarihleri arasında G20 Zirvesi’ne katılmak üzere Hamburg’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kapalı salon toplantısı yaptırılmamasının da rol oynadığı tahmin ediliyor.
 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Dayanışma Akademisi: DEÜ Rektörü emir eridir

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu: Ümraniye Belediyesi’ne de kayyım atanacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...