17 Temmuz 2017 08:25

İstismara karşı yürüyen Baluken ve Aydoğan'a 3'er yıl istemi

Solhan’da kız çocuğuna yönelik istismar davasında 8 uzman çavuşun tahliye edilmesini kınamak için yürüyen Baluken ve Aydoğan'a 3'er yıl ceza istendi.

Paylaş

Solhan’da bir kız çocuğuna yönelik istismar davasında 8 uzman çavuşun tahliye edilmesini kınamak için yürüyen Baluken ve Aydoğan'a 3'er yıl ceza istendi.

Solhan’da bir kız çocuğuna yönelik sistematik cinsel istismar saldırısında bulunan 8 uzman çavuşun tahliye edilmesini kınamak için yapılan yürüyüşe katılan HDP’li vekiller Nursel Aydoğan ve İdris Balukan hakkında dava açıldı. Aydoğan ve Baluken hakkında 3'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bingöl’in Solhan ilçesinde 16 yaşındaki kız çocuğunun TSK’de görevli 8 askerin sistematik cinsel istismar saldırısına maruz kaldığı ortaya çıkmıştı. Soruşturma kapsamında tutuklanan 4 uzman çavuş kısa bir süre sonra tahliye edilmiş ve 21 Haziran 2013’te kentteki sivil toplum örgütü ve kadın örgütlerinin çağrısıyla tahliye edilmelerini protesto etmek için basın açıklaması ve yürüyüş yapılmıştı.

Cinsel istismarı protesto eden halk Yenişehir Mahallesi Selahattin Kaya ve Genç Caddesi'ni trafiğe kapatarak “Tecavüzcüler hesap verecek” sloganları ile yürümüştü. Yürüyüşe, HDP’li vekiller Nursel Aydoğan ve İdris Baluken’de katılarak destek vermişti. Aydoğan ve Baluken hakkında cinsel istismara karşı yapılan yürüyüşe katıldıkları için “Toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet”ten Bingöl Cumhuriyet Savcılığı tarafından iddianame hazırlandı. İddianame, Bingöl 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Her bir vekil hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Baluken ve Aydoğan'ın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak. 

NE OLMUŞTU?

Bingöl’ün Solhan ilçesinde Mayıs 2013’te 16 yaşındaki kız çocuğu Bingöl Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak TSK’de görevli, Y.A., isimli uzman çavuş tarafından kaçırılarak cinsel istismara maruz bırakıldığını anlatmıştı. Çocuk ayrıca bu erkeğin yanı sıra yine uzman çavuş olan arkadaşları İ.Y., M.T., M.K. H. ile ismini bilmediği 3 kişinin sistematik cinsel istismarına maruz bırakıldığı ifadesini vermişti. Çocuğun suç duyurusunda bulunmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında 8 kişi gözaltına alınmış ve 4 uzman çavuş tutuklanmıştı. Kısa bir süre sonra ise tutuklanan 4 kişi üst mahkemeye yapılan itirazla serbest kalmıştı. 4 uzman çavuşun tahliye edilmesi tepkiye neden olmuştu. Bingöl’deki sivil toplum örgütleri ve kadın örgütleri cinsel istismar zanlısı askerlerin tahliye edilmesini kınamak için yürüyüş düzenlemişti.

Kız çocuğuna sistematik cinsel istismar suçundan yargılanan 8 uzman çavuştan 6’sı hakkına 1 ile 8 yıl 9 ay hapis arasında değişen hapis cezaları verildi. 8 yıl 9 ay hapis cezası alan uzman çavuşun cezası "iyi hal" nedeniyle bir yıl 3 aya indirildi. Davada 2 uzman çavuş ise berat ettirildi. İki yıl boyunca sistematik cinsel istismar saldırısında bulunan sanık askerler, indirim ve çeşitli gerekçelerle cezasız bırakıldı. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

#GazetecilereÖzgürlük TT listesinde birinci oldu

SONRAKİ HABER

Savcıdan HDP'li vekil Dilek Öcalan'a ceza talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...