17 Temmuz 2017 05:22

'Sermaye rahatsız oldu devlet bir gecede feshetti’

TMMOB İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç SGK’nin ‘iş protokolü’ sözleşmesini sermayenin rahatsız olması yüzünden kaldırdığını söyledi.

Paylaş

Elif Çetiner

SGK ile her yıl yeniledikleri "iş protokolü" sözleşmesinin tek taraflı olarak feshedilmesine tepki gösteren TMMOB İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç, çalışanların haklarını güvence altına alan bu protokolden sermayenin rahatsız olduğunu devletin de bir gecede feshettiğini belirtti. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında 2012 yılından bu yana her yıl yenilenen "iş protokolü", bu yıl "mevzuat değişikliği" gerekçesiyle tek taraflı olarak feshedildi. Protokolün feshedilmesi ile birlikte, yüzlerce işçinin iş güvenliği ve ücret belirlemesindeki denetimi de ortadan kalktı. 

'BİR GECEDE FESHEDİLDİ'

TMMOB çalışanlarının her yıl asgari ücretini belirleyerek SGK'ye bildirdiğini, SGK'nin de belirlenen ücret üzerinden prim yatırdığını belirten belirten TMMOB İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç, TMMOB'un belirlediği bu asgari ücret ve iş güvenliği esaslarının sermaye kesimini rahatsız ettiğini aktardı. Bu protokol ile bir yandan çalışanların haklarının güvence altına alındığını diğer yandan devletin çıkarlarının korunduğunu kaydeden Kılıç, "Ancak sermaye kesimi bundan rahatsız oldu ve devlette bir gecede bu protokolü tek taraflı olarak feshetti" dedi. 

'DENETİM ORTADAN KALKTI'

Bu "iş protokolü" ile işyerlerini kontrol edebildiklerinin altını çizen Kılıç, "SGK mevzuatların değiştiğini iddia ediyor ama yaptığımız görüşmelerde herhangi bir mevzuat değişikliğinin olmadığını gördük. Mevzuat değişikliği bahane, eğer varsa neden tarafımıza iletilmedi?" diye sordu. Protokolün feshedilmesi ile çalışanların iş güvenliğinin denetlenmeyeceğini ve birçok iş yerinde vasıfsız işçi olarak kabul göreceklerini belirten Kılıç, şöyle dedi: "Üyelerimizin dışında üniversite mezunları da çalıştıkları yerlerde bizim belirlediğimiz ücret üzerinden kendine bir sınır belirliyordu. Feshedilen bu protokol ile denetleme ortadan kalktı. Çalışanların iş güvencesi de ortadan kalktı. Her gün 4 işçinin öldüğü bir ülkede denetimin nasıl işlediğini görebilirsiniz. Başıboş bir durum söz konusu." 

Çalışanların haklarının güvenceye alınması için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Kılıç, SGK'nin geri adım atması gerektiğini dile getirdi. (İstanbul/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Irak istihbaratı: Bağdadi ölmedi, Suriye'de saklanıyor

SONRAKİ HABER

Siverek'te ev yangını: 3 kardeş öldü  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...