16 Temmuz 2017 16:12

Suriye’de 2 bin 22 noktada ateşkes sağlandı

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de ateşkese katılan yerleşim yerlerinin sayısının 2 bin 22’ye ulaştığını bildirdi.

Paylaş

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de 2 bin 22 noktada ateşkes sağlandığını bildirdi. Bakanlığın açıklamasında, “Son 24 saat içinde Humus bölgesinde toplam 7 yerleşim yerinin daha ateşkes anlaşmasına katıldı, böylelikle sürece katılan yerleşim sayısı 2022’ye çıktı” dendi.

Bültende, “Ortak Rus-Türk Komisyonu’nun Rusya bölümü tarafından son 24 saat içinde, Halep (4), Lazkiye (2), bölgelerinde toplam 6 ateşkes ihlali tespit edildi. Komisyonun Türkiye bölümü ise Şam (3), Der’a (1) ve Halep (1) bölgelerinde toplam 5 ateşkes ihlali hakkında bilgi verdi”” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Rusya’nın Suriye’deki ateşkes merkezlerinin 7 kez insani yardım dağıttıkları belirtildi. Belgede, Halep’e 2,2 ton erzak paketinin ulaştırıldığı, Lazkiye’de 0,9 ton erzak paketinin halka dağıtıldığı ifade edildi. Böylelikle 966 kişiye insani yardım ulaştırıldı, 274 kişiyse tıbbi yardım aldı.


‘RİYAD DESTEKLİ GRIPLARIN ESAD POLİTİKASI DEĞİŞTİ'

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Aleksey Borodavkin, Suudi Arabistan destekli Yüksek Müzakere Komitesi’nin (HNC) Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilgili tutumunu değiştirdiğini açıkladı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Borodavkin, muhaliflerin Suriye müzakerelerin Cenevre’deki turunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifasını talep etmediklerini belirtti. Borodavkin, “Astana’nın, Hamburg’da Rusya ile ABD arasında üst düzeyde yapılan görüşmelerin, ayrıca Suriye ile ilgilenen en önemli aktör ülkelerin liderlerinin ve dışişleri bakanlarının yapmış oldukların açıklamaların etkisiyle Suudi Arabistan destekli Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) tutum değiştirdi. Muhalifler, görüşmeler sırasında Suriye devlet Başkanı Beşar Esad’ın ve Suriye yönetiminin hemen gitmesi gerektiğini bir kez dahi söylemedi” ifadelerini kullandı.

‘MUHALİFLERİN AMACI ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ’

Bu konunun büyük önem taşıdığına dikkat çeken Borodavkin, ‘radikal muhaliflerin ve yurtdışındaki sponsorlarının’ dahi öncelikle Suriye’de barış sağlanmasını anlamış olabileceklerini ifade etti. 

Rus diplomat, “Yani muhaliflerin amacı bir parça şekil değiştirdi. Şimdi artık Beşar Esad’ın başkanlığındaki meşru Suriye yönetiminin devrilmesi gerektiğini değil, kendileriyle siyasi reform konusunda anlaşma sağlanması gerektiğini söylüyorlar” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, petrol sahalarını geri aldı

SONRAKİ HABER

Rusya Ermenistan’la ortak ordu kuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa