16 Temmuz 2017 14:39

İsveç’teki '5 Halklar Festivali' sona erdi

İsveç'te Samiler, Romanlar, Yahudiler, Tornedal Finlileri ve İsveç Finlilerinin kültür ve geleneklerinin tanıtıldığı ‘5 Halklar Festivali’ sona erdi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in azınlık olarak kabul ettiği 5 halk olan Samiler, Romanlar, Yahudiler, Tornedal Finlileri ve İsveç Finlilerinin dil, kültür ve geleneklerinin tanıtıldığı ‘5 Halklar Festivali’ Stockholm’de düzenlenen açık hava festivaliyle sona erdi.

Azınlık halkların temsilcileri, haklarının tarih ve kültürlerini, geçmişte ve günümüzde İsveç toplumunda karşı karşıya kaldıkları sorunları ele alan konuşmalar yaptılar. Etkinliğin yapıldığı çadırlarda kitap ve resim sergileri açıldı. Azınlık 5 halkın sorunlarını anlatan dergi, broşür ve bildiriler dağıtıldı.

Azınlık halkların sanatçıları da, kendi dillerinde şarkı ve türküler söylediler. Folklor grupları da halk oyunlarını sergilediler. Macaristan’dan Romenge ve ABD’den The Klezmatics adlı müzik grupları da festivalde konserler verdi.

Devlet Kültür Konseyi, Stockholm İli Kültür Müdürlüğü ve Stockholm Valiliği’nin desteği ile düzenlenen festival, azınlık hakları temsil eden dernekler tarafından örgütleniyor.

AZINLIKLARIN EN BÜYÜK SORUNU GÖRÜNÜLÜR OLMAMALARI

Festival Tertip Komitesi’nde Romanları temsilen yer alan Fred Taikon, festival ve azınlık halklarının sorunları hakkında Evrensel’e açıklamalarda bulundu.

Azınlık halkların en büyük sorununun görünülür olmamaları ve okullarda azınlıkların ders kitaplarında yer alamamaları olduğunu söyleyen Taikon, bir diğer önemli sorunlarınının da kurumların ana dil eğitimine yeterince önem vermemesi olduğuna dikkat çekti.

Yasalarda azınlık halklara mensup tek bir çocuk olsa bile devlet ve belediyelerin ana dil eğitimini sağlama yükümlülüğü olmasına rağmen pratikte uygulanmadığını ve aksaklıklar yaşandığını belirtti.

Kütüphanelerin de azınlık halkları tanıtma yükümlülüğü olduğu halde bazı kütüphanelerin gereğini yapmadıklarını belirten Taikon, “Bizim bulunduğumuz semtte azınlık halklar yok ve bu nedenle azınlıkları tanıtıcı etkinlikler yapmamıza gerek yok diyorlar. Oysa yasalar azınlık haklar orada yaşasın veya yaşamasın tüm kütüphanelerin azınlıkların dil ve kültürlerini tanıtma yükümlülükleri var” dedi.

MADEN OCAKLARI SAMİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Taikon, Samilerin toprakların maden tekellerine açılmasından kaynaklanan büyük sorunları olduğunu ve çok sayıda maden ocağının Laponya’da açılmasının Samilerin asıl geçim kaynakları olan ren geyiği besiciliğini ve balıkçılığı olumsuz etkilediğini söyledi.

Azınlık halklar içinde İsveç toplumuna en fazla Tornedal Finlileri ve İsveç Finlilerinin entegre olduklarını, buna karşın Romanların büyük sorunları olduğunu söyleyen Taikon, “Romanlar günümüzde hala fişleniyor. Ayrımcılığa uğruyor. Bir Roman bir alış veriş merkezine girdiğinde bir butik çalışanı tarafından izleniyor. Bazen de durdurulup üzeri aranıyor. Romanlara potansiyel suçlu ve hırsız muamelesi yapılıyor” şeklinde konuştu.

Romanlara karşı olan önyargıların Romanların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaptığını belirten Taikon, “Romanlar tembel ve hırsız olarak görülüyor. Çalışmak istemedikleri iddia ediliyor. Tüm bunlar geçek değil. Alışveriş merkezleri önünde dilenmek zorunda kalan Romanlara bak. Kim aynı yerde karda kışta ve sıcakta 12 saat durur. Onlar tembel değil. Yoksullar ve ayrımcılığa uğruyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İncirlik’ten sonra Konya ziyaretine de izin verilmedi

SONRAKİ HABER

Aynur Doğan’dan yeni albüm: ‘Hawnıyaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...