16 Temmuz 2017 13:21

Tarım işçisi kadınlar, 50 lira için günde 12 saat çalışıyor

Aydın Efeler'de mevsimlik tarım işçisi kadınlar kızgın güneşin altında 12 saat güvencesiz bir şekilde ter dökerek geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.

Paylaş

Ruken DEMİR 
Ayşe SÜRME

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Cincin köyünde tarlalarda kavurucu güneşin altında çalışan mevsimlik tarım işçisi kadınlar, günün 12 saatini hiçbir güvenceleri olmadan geçiriyor. Tarım arazilerine yakın yerlerde yaşamayı tercih eden mevsimlik tarım işçileri, kızgın güneşten kendi imkânları ile korunmaya çalışıyor. Ellerindeki yırtık eldivenlerle çalışmak zorunda bırakılan kadınlar, daha fazla çalışmaya rağmen daha az ücret alıyor. 

NE İŞ OLURSA YAPIYORLAR

Aydın’ın Koçerlı köyüne yaşayan tarım işçisi 2 çocuk annesi 46 yaşındaki Cevriye Çevrici 24 yıldır tarım işçiliği yapıyor. Sabahın erken saatinden itibaren diğer işçilerle karpuz tarlasının yolunu tutan Çevirici, kızgın güneşin altında toplanan karpuzları bir bir kamyonlara yüklemenin zorluklarını anlattı. “Tarım işçiliği yapıyorum. Sıcak tepemizde” diyen Çevrici, “Ben çalıştığım para ile kendi sigortamı yatırıyorum. Ayrıca odun ve kömür yükleme işlerini de yapıyorum. Her işi yapıyorum. Anlımın terini sile sile ekmeğimi kazanıyorum. Kilo hesabı ile topluyoruz. Günlük 50 TL alıyoruz. Çalışmadığımız zaman almıyoruz” dedi. 

Çocukluğundan bu yana tarım işçiliği yapan 2 çocuk annesi 63 yaşındaki Döndü Uçaravcı da, 2 kızı ile birlikte çalışıyor. Eşini bir yıl önce kaybeden Uçaravcı,  her zorlukla başa çıktığını belirtti. Çalıştıkları bölgede çok sayıda orman yangınının meydana geldiğini hatırlatan Uçaravcı, “Doğamız talan ediliyor. Biz kadınlar hem ellerimizle ekiyoruz hem de topluyoruz aslında biz doğaya ellerimiz ile can veriyoruz. Topraklarımızın talan edilmesini istemiyoruz. Topraklarımız kimseye peşkeş çekilmesin. Tarım alanlarının yok olmasına kimse izin vermesin. Bu talan ettikleri yerler aslında bizim ekmek kapımız” diye konuştu. 

Bütün zorluklara rağmen çalıştıklarını belirten 2 çocuk annesi 38 yaşındaki Dilber Şimşek ise, kavurucu sıcaklığı rağmen çalışmanın kendisine güven verdiğini vurguladı. Tarlalarda çalışan kadınların emeğinin bambaşka olduğunu belirten Şimşek, çalışma koşulları ne kadar zor da olsa mücadele ettiklerini söyledi. Şimşek, “Biz kadınlar doğamıza, ekmeğimize ve suyumuza sahip çıkıyoruz. Bugün patronların hakaretlerini duyup her şeye rağmen çalışıyorsak biz kadınlar mücadelemizde vazgeçmeyeceğimiz anlamına gelir. Erkek işi diye bir şeyin olmadığını, her işin kadınların işi olduğunu gösteriyoruz” diye belirtti. (Aydın/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Gülmen ve Özakça için bir araya geldiler

SONRAKİ HABER

Çukurova’da domatesin yüzde 60’ı yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa