16 Temmuz 2017 12:07

RSF’den Türkiyeli gazeteciler için acil çağrı

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin hazırladığı raporunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne çağrıda bulundu.

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümüne ilişkin hazırladığı raporunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne acilen devreye girmesi çağrısında bulundu.

HALKIN DEMOKRASİ SAVUNDU HÜKÜMET TERSİNİ YAPTI

 “Türkiye’de gazetecilik can çekişiyor” denilen raporda “1 yıl önce Türk halkı kanlı darbe girişimini önlemeyi başardı. Ancak hükümet halkın bu demokratik eylemine karşılık olarak, darbecilerle mücadele bahanesiyle muhaliflere yönelik eşi benzeri görülmemiş bir baskı kurdu” ifadesine yer verildi.

Euronews’ın haberine göre raporda şu ifadelere yer verildi:

“Darbe girişiminden 5 gün sonra OHAL ilan edildi. Bu darbe girişimi hükümete onlarca medya kurumunu kapatmasına fırsat sağladı. Türkiye, basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 155.sırada bulunuyor. Darbeden sonra 100’den fazla gazeteci tutuklandı.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne çağrı: İşini yaptıkları için tutuklanan tüm Türk gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunan örgütün Orta Asya sorumlusu Johann Bihr, ‘Sebepsiz yere yapılan keyfi tutuklamalar ve tutukluların tecrit edilmeleri işkence ve kötü muamele gibi görülmeli. Türkiye normal hukuk düzenine geçene kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu trajediyi bitirmek için bir karar almalı’ dedi.”

{{326439}}

‘AYM FELÇ GEÇİRMİŞ DURUMDA’ 

“Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü konusunda daha önce kilit bir rol üstlendiğinin belirtildiği raporda, “OHAL’den bu yana Anayasa Mahkemesi de felç geçirmiş vaziyette. Tutuklanan onca gazeteciler Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu ancak mahkeme henüz karar vermiş değil. 

Sonuç alınamadığı için AİHM’ye yapılan başvurular hergün artıyor. Şu ana kadar 20 gazetecinin başvurusu kayıt altına alınmış durumda.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Saadet Öğretmen: Çocuk canı yanan her yerde olacağız

SONRAKİ HABER

12 Eylül'de tek tip kıyafeti yırtan Yıldırım: Dayatma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...