16 Temmuz 2017 10:19

Roboski, Orhan Doğan, Tahir Elçi... İşte kayyım raporu

DBP’li belediyelere atanan kayyımlar bölge halkına ait çeşitli heykel, anıt ve sembolleri değiştirdi, yıktı, kaldırdı. 

Paylaş

CHP İstunbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, görevden alınan DBP'li belediye başkanlarının yerine atanan kayyımların uygulamaları konusunda hazırladığı raporu, fotoğraflar eşliğinde açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hazırladığı ‘kayyım’ raponunda, Eylül 2016 tarihinden itibaren DBP'li belediyelerin eş başkanlarının görevden alınmaları veya tutuklanmaları üzerine atanan kayyımların uygulamalarının bölgede ciddi rahatsızlıklar yarattığını, halkın kendi oylarıyla seçtiği belediye başkanları yerine Ankara'dan atanan kayyımların yerel yönetimin başına getirilmesinin kendisinin zaten bölge halkının iradesine yönelik saygısızlık olduğunu söyledi. Tanrıkulu şöyle dedi:

KAYYIM HANGİ İCRAATLARI YAPTI

"Kayyımların, bölgedeki çeşitli heykel, anıt, dikit veya sembolleri, bölge halkının ortak acı veya mirasını anımsatan yapıları kaldırtmaları meşru olmadığı gibi hiçbir izahı da mümkün değildir. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın her seçim propagandasında adını ağzından düşürmediği Ehmedê Xanî’nin anıtını yıkan kayyım bölgede kimi temsil etmektedir? Tıpkı Nazım Hikmet gibi, Kürtlerin milli şairi olan Cegerxwîn ismine tahammül edemeyip tabelasını söken kayyım bölgede kimi temsil etmektedir? Diyarbakır'ın tarihi mirası olan Dört Ayaklı Minare'nin zedelenmesine basın açıklamasıyla tepki gösterdiği sırada katledilen insan hakları savunucusu, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin ismini parktan sildiren kayyım bölgede kimi temsil etmektedir? 12 yaşında, 13 kurşunla, babasıyla birlikte katledilen Uğur Kaymaz'ın, eski milletvekili Orhan Doğan'ın, Roboski'de katledilen 34 köylünün anıtını söktüren kayyımlar bölgede kimi temsil etmektedir? Tarihe dair ne varsa silip süpüren, Kürtçe tabelaya bile tahammül göstermeyen, bölge halkının iradesine de kültürüne de diline de saygısı olmayan bu kayyımlar ne hedeflemekte ve kimi temsil etmektedir? Özellikle bölgedeki kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımını artırmayı hedefleyen projelerin iptal edilmesi, kurumların kapatılması veya devredilerek etkisizleştirilmesindeki amaç nedir? Belediyelerin desteği ve kadınların kendi inisiyatifleriyle, kadın bakış açısıyla gerçekleştirdiği çalışmaların iptalinin veya engellenmesinin, çocuklar için geliştirilen projelerin iptalinin, belediye bünyesinde çalışan tiyatrocuların ihracının yerel yönetimle değil doğrudan siyasal bir hedefle ilgisi vardır. Bu siyasi hedefin adı da açıktır: Asimilasyon, inkâr ve imha! Oysa AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan defalarca 'asimilasyon ve inkâra son verdik' demişti."

CHP'li Tanrıkulu raparunda kayyımların uygulamalarına ait eski ve yeni fotoğrafları da paylaşarak, "Yerelde kayyımlar vasıtasıyla hafıza silmeye, asimilasyonu güncel politika haline getirmeye çalışan iktidar TBMM'de İç Tüzük Değişikliği ile bu politikayı tüm ülkede hakim kılmayı, Kürtler dahil tüm farklı kimliklerin, kültürlerin adlarının bile anılmasını engellemeyi hedeflemektedir. Kayyımların icraatları ise iktidarın Kürt sorunu konusunda geldiği noktanın özeti mahiyetindedir" dedi. (Diyarbakır/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde 1 yaşına giren Miraz bebeğe pastayı çok gördüler

SONRAKİ HABER

Aladağ Yurt Yangını Davası yarın devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...