16 Temmuz 2017 00:10

ABD’de sağlık hizmetleri: Her seçenek şirketler yararına

ABD’deki ‘Obamacare’ olarak bilinen sağlık sigorta sisteminin değiştirilmesinde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki sürtüşmeler sürüyor.

Paylaş

ABD’de ‘Obamacare’ olarak bilinen sağlık sigorta sisteminin değiştirilmesi için hazırlık yapan Cumhuriyetçiler ve ‘Obamacare’i korumakta kararlı olan Demokratlar arasındaki sürtüşmeler sürüyor. Counter Punch Sitesi Yazarı Ajamu Baraka ise sağlık masraflarını kontrol altına almanın ve evrensel düzeyde bir hizmet sunmanın tek yolunun kâr amacı güden sağlık sistemini ortadan kaldırmak olduğunu yazdı. 

TARTIŞILAN SEÇENEKLER ŞİRKET ÇIKARLARINI KORUYOR

Obamacare’nin “yok edilmesi ve değiştirilmesi” için Cumhuriyetçilerin hazırladığı tasarının yürürlüğe girmesi, yoksul ve işçi sınıfına karşı sürmekte olan tek taraflı savaşta yeni bir hücum hamlesinden başka bir şey değildir. Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası Yasası’nın (ACA, daha çok Obamacare olarak biliniyor) hem ekonomik olmadığı hem de milyonlarca kişiye kapsamlı bir bakım sağlayamayacağı kanıtlandı.
Bununla birlikte, neoliberal Demokratlar ve partinin Bernie Sanders liderliğindeki liberal üssü, Demokratların sınırlı sayıdaki dikkate değer “başarılarından” biri olduğu söylenebilecek ACA’yi korumak için birleşti.

Öte yandan çatışmanın sıcak söylemi ve iki tarafın oyalayıcı mücadelesi ile kamufle edilen bu sağlık savaşında ortak gündem ve korunan nesnel çıkarlar son derece açık. ACA yerinde de kalsa, sağlık reformunun herhangi bir versiyonu da geçse, bu ancak ABD sisteminin piyasa odaklı ve kâr amacı güden hak sahipleri için bir kazanç olacak. 

Sağlık hizmetleri özelleştirildiği sürece, sağlık reformunun gerçek kazananları, sigorta, hastane, ilaç ve tıbbi cihaz şirketleri olmaya devam edecektir.

SİGORTA ŞİRKETLERİ HEP KÂRLI!

Sigorta ve tıbbi şirketlerin çıkarlarını korumaya yönelik bağlılık, milyonlarca insanın ölümüne yol açan bu sağlık sisteminin korunacağından emin olmak için sağlık hizmetini karşılayamayan sigortasızları, yaşlıları ve hastaları feda etmeye devam edecektir.
Bu nedenle gündemdeki tartışmalar sırasında sigorta şirketleri büyük oranda sessiz kalıyor. Toplumsal tartışmalara girmelerine gerek yok; çünkü ACA’yı büyük ölçüde şekillendirdikleri gibi, yeni mevzuatın oluşturulmasında yer alıyorlar. Onların çıkarları, Cumhuriyeçileri temel felsefeleriyle çatışan politikaları benimsemek zorunda bile bıraksa korunacak. Hatta gerekirse düşük gelirli insanların sigorta satın alması için devlet ödenek bile oluşturacak.

22 MİLYON KİŞİ SİGORTASIZ KALACAK

Sigorta şirketlerinin tek endişesi ise (Trump’ın önerdiği) yeni tasarının sağlık hizmetleri için yardım alanlara yeterli ödeme yapıp yapamayacağı ile ilgili. Şirketler ödeyemeyeceği için sağlık sigortasını iptal etmeyi seçecek kişi sayısını azaltmak için bir “istikrar fonu” oluşturulmasını talep ediyorlar.

Senatonun çıkaracağı kanun yeterli ödemeyi yapabilir fakat geciçi bir süre için. Çünkü 2019’dan sonra sona erecek. Bu demektir ki, insanlar tamamen kendilerinin ödediği yüksek maliyetli sigortayı satın almak veya tamamen sigortasız kalmak arasında seçim yapmaya zorlanacak. Aslında Kongre Bütçe Bürosu, yeni faturanın, 22 milyon insanın sigortasız kalmasına ve bu şekilde sağlık şirketlerinin milyonlarca müşteri ve kazanç kaybedeceğini ön görüyor. 

Sigortacılar, çok sayıda sağlıklı insana ihtiyaç duyar çünkü onların primleri hasta olanlar için bakım masraflarını karşılamaya yardımcı olur. Bu bağlamda eğer hükümet, yeterli uzun vadeli ödeneği sağlamazsa, müşterilerin potansiyel kaybı orta sınıf tüketicilerin primleri arttırılarak dengelenecek.

HALK İÇİN  KAYBET-KAYBET SİSTEMİ

(Cumhuriyetçi Senatör Ted) Cruz’un mevzuatta yaptığı değişiklik önerisi, genel olarak prim ve sağlık masraflarındaki muhtemel artışa bir çözüm getiriyor. “Tüketici Özgürlüğü Değişikliği”, sağ kanadın aşırı bireyci ve antisosyal düşüncelerinin tipik bir temsili. Asıl olarak sağlık riski yüksek vatandaşların giderlerinin karşılanmasına yardımcı olan sağlıklı tüketicilerin  yükünün azaltılması gerektiğini savunuyor. 
Washington Post’un Cruz planı ile ilgili analizi şöyle: “Senatör Cruz’un planında sigortacılar  Obamacare’in içerdiği temel sağlık yardımı ve kapsama garantisi gibi koşullardan sıyrılmış daha ucuz sigorta satabilirler. Bu daha az kapasiteli planlar, daha düşük aylık primle daha az hizmeti memnuniyetle kabul edecek en sağlıklı Amerikalılara hitap ediyor.

Fakat sigortacılar ayrıca ACA’ya uyumlu bir plan da satacak. Ciddi hastalığı olanlar da bu daha geniş ve pahalı planları satın almak zorunda kalacak. Sonuç olarak, diyabet veya kanser gibi pahalı ve ciddi tıbbi koşullara sahip insanların primleri fırlayacak, çünkü bu kadar ciddi koşulları olan herkes bir araya toplanacak.”

Peki yaşlılar ve ciddi hastalığı olan insanlar,  Senatonun tasarladığı yeni sağlık faturası ve Cruz planı uyarınca karşı karşıya kalacakları prim artışını nasıl karşılayacak? Kongrede tartışılan ve tüketiciler için kaybet-kaybet seçeneği sunan planlar göz önüne alındığında, ABD’deki insanların çoğunluğu için tek mantıklı yol, kâr amacı güden sağlık sisteminin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. 

TEK GERÇEK SEÇENEK SAĞLIK HİZMETİNİN KAMULAŞTIRILMASI

Devlet tarafından karşılanan sağlık hizmetini reddeden ideolojik ve siyasi muhalefet, ACA’da (Obamacare) ve feshedilen, değiştirilen çeşitli senaryolara yansımakta. Şart koşmalar, baskılar ve kamu fonlarının sigorta sektörüne aktarılmasıyla milyonlarca müşteriyi özel sektöre iten ACA, muhtemelen özel sermaye tarihinin en büyük sigorta hilesiydi. Sigorta şirketlerine verilen hediye hikayenin yalnızca bir parçası. Özel sektöre devredilen kamu paraları, sağlık uzmanları, hastane zincirleri, grup hekimliği uygulamaları, ilaç firmaları ve tıbbi cihaz şirketleri ve laboratuvarlar için de ödenekler oluşturuldu.

ACA’ya alternatif olarak sunulan Cumhuriyetçi alternatifler, vergi mükellefleri tarafından finanse edilen şirketlere daha fazla takviye verilmesini amaçlıyor. Ve özel sektör devlet tarafından aktarılan milyarlarca dolara eriştikten sonra, bu ödeneklerin geri alınmasına şiddetle karşı koyacak.

Soldaki pek çok kişi, İngiltere, Hollanda, Finlandiya ve Avrupa’daki diğer yerlerde (Mükemmel olmasa da) iyi çalışan sistemlere benzer bir sistemin kurulması için çağrıda bulundu.. Ancak “Herkes için geliştirilmiş”, “Tek ödemeli sağlık sistemi”nin bile maliyeti ABD’de artmaya devam edecek. Çünkü sağlık sistemindeki tüm bağlantılar özel sermayenin elinde olduğu için masrafların tamamen kontrol edilmesi imkansız.

KÜBA SAĞLIK SİSTEMİ TÜM DÜNYAYA BİR DERSTİR

Sağlık masraflarını kontrol altına almanın ve evrensel düzeyde bir hizmet sunmanın tek yolu ise kâr amacı güden piyasaya dayalı sağlık bakımını ortadan kaldırmak. Sigorta şirketleri tamamen devre dışı bırakılmalı ve tıbbi cihaz şirketleri, ilaç firmaları ve hastaneler tamamen kamunun kontrolü altında tutulmalı. 

Kâr yerine insanları merkeze koyarsak sağlık hizmetinin en temel insan haklarından biri olduğunu fark edebileceğiz. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm ülkeler için bir örnek teşkil ettiği belirtilen Küba’nın sağlık sistemi, Küba’nın dünyaya verdiği bir ders-tir. Sosyalist seçenek, mantıklı olan tek seçenekti ve bu seçenek nihayet halk bunun için savaşmaya hazır olduğunda her yerde hüküm sürecektir. 

*Kısaltarak çeviren Elif Özmen Belek

ÖNCEKİ HABER

Savaş için bütçe var insani yardım için yok

SONRAKİ HABER

Mehmet Güreli’den ‘Zamboni Sokağı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...