15 Temmuz 2017 12:55

Adalet Zemini: Darbelerin panzehiri demokrasidir

Adalet Zemini, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Paylaş

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yıl dönümünde Adalet Zemini tarafından Galatasaray Meydanı’nda yapılan açıklamada, “Darbelerin panzehiri demokrasidir” denildi.

“15 Temmuz bir daha asla! Darbelerin panzehiri demokrasi” yazan pankart açılan açıklamada “Darbeciler halka hesap verecek” sloganı atıldı. Adalet Zemini adına ilk olarak Ümit Aktaş konuştu. Aktaş, “Örgütsel bir yapının darbe girişimi halkımızın basiretli girişimi ve cesareti sonucu atlatıldı. 1 yıllık süre içinde toplumun yaralarının sarılması yerine darbe girişimine karşı başlatılan OHAL uygulamaları muhalif kesimi susturmak için kullanıldı. Mağdurlar ve mağduriyetler arttırıldı” dedi.

‘OHAL MUHALİFLERİ HEDEF ALDI’

Adalet Zemini adına basın açıklamasını okuyan Yasin Altıntaş ise, “Başlangıçta devlet içinde suç işleyenlere karşı ilan edilen OHAL uygulamaları kısa sürede darbeyle hiçbir ilgisi olmayan muhalif kesimleri hedef aldı. OHAL’in uygulamaları muhalif kesimleri cezalandırmanın ve korkutmanın yolu haline getirildi. Darbeyi püskürterek kutuplaşmadan kurtulma ve yeni, güçlü bir çoğulcu demokrasi inşa etme fırsatı tercih edilmedi” diye konuştu.

‘OHAL DEMOKRASİNİN ALANINI DARALTTI’

KHK’lar ile 130 bin kişinin işten atıldığını, 50 bin kişinin tutuklandığını hatırlatan Altıntaş, “Hükümet yargı üzerinde yoğun bir baskı kurdu. Muhaliflere karşı adaletsiz uygulamalar sıradanlaştı. Şuna eminiz, darbecilerin hükmettiği bir Türkiye, baskının, işkencenin, geri kalmışlığın, adaletsizliğin, kaosun Türkiye'si olacaktı. Bu uçurumun kenarından dönüldü fakat bu sefer de OHAL uygulamalarıyla demokrasinin alanı ve sınırları daraltıldı. Darbe ve darbecilere samimiyetle ‘Bir daha asla’ demenin yolu adalete, demokrasiye ve çoğulculuğa sahip çıkmaktan geçiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

‘SOKAĞI KİMSE GAYRI MEŞRU İLAN EDEMEZ’

KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Cihangir İslam ise şöyle konuştu:
“Siyasi düşüncenizi kimlikler üzerinden kurarsanız bu taraflardan birini seçmek zorunda kalırsanız. Ancak eğer adaletten yana olursak hem darbeye karşı oluruz, hem de ‘adalet yürüyüşü’ gibi bir arayışa katılırsınız. 2 tane 15 Temmuz var. Biri halkın ve sokağın 15 Temmuz’u. İlki ülkeyi gaflet içinde yönetenleri uçurumun kenarından aldı. Diğer 15 Temmuz ise OHAL ve KHK’larla kabusa dönüştürüldü. Sokağı kimse gayrı meşru ilan edemez biz 15 Temmuz'da sokağa çıkarak uçurumun kenarından aldık bu ülkeyi. Darbelere hayır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Wimbledon finali: Muguruza şampiyon

SONRAKİ HABER

Doğuma giden kadına ameliyat sırasında gözaltı ısrarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa