15 Temmuz 2017 12:14

KHK’lerle basına yönelik baskılar sistematikleşti

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, OHAL ile birlikte kadın gazetecilere yönelik artan baskı ve hak ihlallerine dikkat çekti.

Paylaş

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, darbe girişimin yıl dönümünde OHAL ile birlikte kadın gazetecilere yönelik artan baskı ve ihlallere ilişkin İHD İstanbul Şubesinde basın toplantısı gerçekleştirdi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası artan baskıların gazetecilere yöneldiğine dikkat çekilen açıklamada, 165 gazetecinin cezaevinde olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, saldırıların en önemli hedeflerinden birinin kadın gazeteciler olduğu vurgulandı.

24 Temmuz 2015 tarihinde çözüm sürecinin bitirilmesinin ardından yoğunlaşan çatışmalarla birlikte Kürt basınına yönelik baskıların daha da arttığına dikkat çekilen açıklamada “Bu baskılar, 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile tüm Türkiye muhalif basınını da hedef aldı. AKP Hükümeti tarafından darbe girişimi bahanesi ile ilan edilen OHAL ve ardından yayınlanan KHK’ler ile muhalif basına yönelik baskılar da sistematikleşti” denildi.

‘DARBE OLSAYDI TAM DA BU OLURDU’

“Mevcut halde, eleştirinin, sorgulamanın, haber yapma özgürlüğünün rafa kaldırıldığı Türkiye’de, basın çalışanları OHAL’in ardından geçen 1 yılda ‘Darbe olsaydı tam da bu olurdu’ dedirten bir saldırı furyasıyla karşı karşıya kaldı” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kadınların fiziksel ve cinsel şiddete maruz bırakıldığı, iktidarın cinsiyetçi söylemleri ile kadın erkek eşitsizliğini beslediği, yargının kadın katillerine ‘iyi hal’ indirimleri uyguladığı bu coğrafyada, KHK’ler ile gasbedilmeye çalışılan kadın kazanımları gibi basın alanında da saldırıların en önemli hedeflerinden biri kadın basın çalışanları oldu. Birçok kadın basın çalışanı işsiz bırakıldığı gibi, gözaltı ve tutuklama furyalarına maruz kaldı, kadınların sesini ve sözünü yükselten basın yayın organları kapatıldı.”

'TUTUKLANANLARIN EN AZ 30’U KADIN GAZETECİ'

Açıklamada “AKP’nin her fırsatta “Batı bizi kıskanıyor” dediği “bu özgürlükler” ülkesinde OHAL ile birlikte DİSK Basın İş’in nisan ayı verilerine göre; resmi olarak kayıtlı 2 bin 208 arkadaşımız işsiz kaldı. 165’ten fazla meslektaşımız tutuklanırken, tutuklananlardan en az 30’unu kadın gazeteciler oluşturdu. Çıkarılan KHK’ler ile birlikte 178 basın yayın kurumu kapatılırken, kapatılan kurumlar arasında kadının sesini ve sözünü taşıyan dünyanın ilk ve tek kadın haber ajansı Jin Haber Ajansı (JINHA), Türkiye’deki haftalık tek kadın gazetesi Binevş, İMC TV’deki Mor Bülten ve Hayatın Sesi TV’deki Ekmek ve Gül adlı kadın programları da yer aldı” ifadeleri kullanıldı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mersin duvarlarında Yeşilçam karakterleri

SONRAKİ HABER

Ekpe Udoh'tan veda mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa