15 Temmuz 2017 09:38

Murat Emir: Muhalefete söz hakkı gerekçeden bile silindi

İçtüzük teklifinin gerekçesinden ‘Demokratik muhalefet hakkına saygılı’, ‘milletvekillerinin görüş ve önerilerle katlı sağlaması’ ifadeleri çıkarılmış

Paylaş

Meclis İçtüzüğüne ilişkin Anayasa Komisyonu’nda konuşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AKP ve MHP’nin imzasıyla sunulan İçtüzük teklifinin gerekçesiyle AKP’nin 2011 yılında sunduğu teklifin gerekçesini kıyasladı. İki teklifin gerekçesinin hemen hemen aynı olduğunu belirten Emir, 2011’deki teklifte yer alan “Demokratik muhalefet hakkına saygılı”, “milletvekillerinin görüş ve önerilerle katlı sağlaması” ifadelerinin son tekliften çıkarıldığına dikkat çekti. Emir, “2011’de önemle altını çizdiğiniz ‘demokratik muhalefet hakkı’ ve ‘milletvekillerinin ve muhalefetin söz söyleme hakkı’nın sonuna kadar yok edildiği bir içtüzük teklifiyle karşı karşıyayız” dedi.

Anayasa Komisyonu’nda söz alan Emir, Görüştükleri teklifin gerekçesinin, 2011 yılında AKP tarafından hazırlanan TBMM İçtüzük Değişiklik Teklifinin gerekçesiyle kıyaslanması halinde amacının net olarak anlaşılacağını söyledi. 2011’deki teklifin gerekçesinin ‘kopyala-yapıştır’ yöntemiyle önlerine getirildiğini belirten Emir, MHP’li Parsak’a da “Sayın Parsak, altını imzaladığınız şey cut-copy (kopyala-yapıştır) maalesef. Kesmişler, yapıştırmışlar” dedi. 

Eski teklifte yer almayan iki kritik cümle olduğuna dikkat çeken Emir, bunların “demokratik muhalefet hakkına saygılı”, Yasama faaliyetlerin kanunlaşması aşamasında toplumun temsilcileri olan milletvekillerinin görüş ve önerileriyle katkı sağlamasının önemi göz ardı edilmemiştir” ifadeleri olduğunu aktardı. Emir, “2011’de önemle altını çizdiğiniz ‘demokratik muhalefet hakkı’ ve ‘milletvekillerinin ve muhalefetin söz söyleme hakkı’nın sonuna kadar yok edildiği bir iç tüzük teklifiyle karşı karşıya olduğumuzu, alt komisyon çalışmalarının göstermelik yapıldığı, hiçbir teknik çalışma yapılma olanağının olmadığını kayıtlara geçirmeyi bir görev biliyorum” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hilvan'daki akraba kavgasında ölü sayısı 4 yükseldi

SONRAKİ HABER

Koromaz: OHAL, AKP’nin yönetimi biçimi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...