15 Temmuz 2017 00:29

Gerçeği karartma raporu

15 Temmuz darbe girişiminin araştırılması amacıyla oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonunun hazırladığı çalışmalar tartışmalara neden oldu.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

15 Temmuz darbe girişiminin araştırılması için oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonunun çalışmaları da hazırladığı rapor da tartışma yarattı. CHP rapora ilişkin muhalefet şerhinde darbenin kontrollü bir darbe olduğu iddiasını gündeme getirdi. HDP ise AKP’nin darbe girişimini bilinçli olarak karanlıkta bıraktığını belirterek, komisyon raporuna şerh düştü.

‘FETHULLAHSEVER’ KOMİSYON BAŞKANI

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu ilk toplantısını, komisyonun kurulması kararının alınmasının üzerinden 2.5 ay geçtikten sonra, 4 Ekim 2016 tarihinde yapmıştı. İlk tartışma da, bu toplantıda komisyon başkanlığına daha önce Gülen Cemaatinin yayın organlarında sık sık görülen ve Fethullah Gülen’i suçlayıcı ifadeleri eleştiren demeçleriyle bilinen AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek’in seçilmesiyle başladı.

ERDOĞAN İSTEDİ, ÇALIŞMALAR BİTTİ

3 ayın sonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Darbe Komisyonunun çalışmalarını sonlandırması gerektiği” yönündeki çağrısından kısa bir süre sonra Reşat Petek, Komisyonun çalışmalarını tamamladığını açıklamış, ancak ne Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ne de MİT Müsteşarı Hakan Fidan komisyonda ifade vermişti.

Komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından beklenen rapor ise aylarca hazırlanmadı. Raporun 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu sonrasına bilinçli olarak bırakıldığı iddia edildi. Gerçekten de rapor ancak geçtiğimiz ayın son günlerinde hazırlanarak muhalefet partilerine gönderildi. Akar ve Fidan’ın yazılı yanıtları da bu tarihlerde geldi. Komisyon üyeleri, Akar ve MİT’ten gelen yanıtları basınla aynı anda öğrenebildi.

‘FETÖ’YE KONTENJAN BİLE VERDİ, AMA YİNE DE SUÇSUZ!

Raporla ilgili yapılan basın toplantısında Komisyon Başkanı Reşat Petek’in, 1967 yılında Gülen’in CHP’ye bağışta bulunduğu iddiasıyla gösterdiği makbuzun sahte olduğu ortaya çıktı.

Onlarca sayfalık raporda, Cemaatin siyasetle ilişkisine sadece iki paragraf yer ayrıldı. Raporda 2011 genel seçimlerinde AKP’nin “FETÖ kontenjanından” milletvekili adaylarını Meclise taşıdığı ifade edilse de, devlet içindeki Cemaat yapılanmasının güçlenmesinde siyasi iktidarın rolü geçiştirildi, eski iktidarlar suçlandı. Yapılanma ile AKP ilişkisi sadece 2010 Anayasa değişikliği referandumuyla sınırlı tutuldu.

RAPORA ‘ADALET YÜRÜYÜŞÜ’ AYARI

CHP ve HDP rapora muhalefet şerhi hazırladı. Ancak ardından bir skandal daha yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunulan raporda değişiklik yapıldığı, CHP ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “FETÖ ile sıkı bir amaç birliği içine girdiği” yönünde paragraflar eklendiği ortaya çıktı. Rapora eklemelerin Adalet Yürüyüşü’nün ardından Erdoğan’ın başlattığı ve Kılıçdaroğlu’yu “FETÖ ile amaç birliği yaptığı” yönündeki propagandanın argümanlarını taşıması, “Eklemeleri Saray mı yaptı” yorumlarına neden oldu. CHP ve HDP muhalefet şerhlerinin hazırlandığı raporun değiştirilmesinin hem usul hem de teamül yönünden yanlış olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

‘Tüm sorumlular yargılanmalı’

SONRAKİ HABER

Van'daki emek ve demokrasi örgütleri OHAL'i değerlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...