15 Temmuz 2017 00:27

Hani OHAL darbecilerle mücadele için çıkarılmıştı?

İzmir'de sendika şube başkanları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OHAL ve grev söylemlerine tepkili.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı sendikaların İzmir şube başkanları ve temsilcileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Grev tehdidi olan yere OHAL’den istifade ile anında müdahale ediyoruz” sözlerine tepkili. Hükümetin OHAL’i darbecilerle mücadele amacıyla ilan ettiğini ileri sürdüğünü hatırlatan sendikacılar, Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamanın AKP’nin emek karşıtı politikalarını bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. OHAL’in kaldırılmasını isteyen sendikacılar, birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

DİSK/Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, Cumhurbaşkanının sözlerinin AKP’nin 15 yıllık iktidarları süresince çalışanlara, emek veren işçilere nasıl baktığının bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Kara, “Aynı zamanda bu açıklama, yerli ve yabancı sermaye için OHAL’in fırsat olarak kullandırıldığını göstermektedir. Üstelik sivil darbe yapılmış olduğunun da bir göstergesidir bu söylemler” dedi.

‘AKP KİMİN YANINDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ’

DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Gürsel Köse de işçiler olarak, işçilerin temsilcileri olarak OHAL’in derhal kaldırılmasını istediklerini vurguladı: “OHAL’in işçilere karşı bir silah olarak kullanıldığını başından beri alanlarda, meydanlarda, toplantılarda her fırsatta haykırıyoruz. AKP’nin kuruluş aşamasından beri emeğin, alın terinin karşısında olduğunu, işverenden taraf, sermayeden taraf politika ürettiğini söylüyorduk. Bu gün ışığına çıktı. AKP’nin Genel Başkanı bunu 80 milyon önünde itiraf etmiş oldu. Onun için bir kez daha söylüyoruz OHAL derhal kaldırılmalı.”

Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı Adem Sarıçoban, 15 Temmuz’dan bu yana çıkarılan kanunların hep mücadele eden işçilere karşı olduğunu söyledi. Sarıçoban şöyle devam etti: “Kıdem tazminatının fona devri, hafta sonu tatilinin kaldırılması, grevlerin yasaklanması, Soma davasında hakimin yerinin değiştirilmesi gibi bir çok şey OHAL sayesinde yapıldı” diyen Sarıçoban, Türk-İş’in “Grev anayasal haktır yasaklanamaz” açıklamasını hatırlattı. 

GÖREV SENDİKALARA DÜŞÜYOR

Sarıçoban, “KHK’ler iptal edilmeli, OHAL kaldırılmalı, yasaklanan grevlerin önün açılmalı. Bu aşamada sendikalara düşen görev bir araya gelip birliktelik sağlayıp mücadele çatısı oluşturmak” dedi.

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz de, “15 Temmuz’da darbe yapmaya çalışanlarla daha etkin bir mücadele için çıkarılan OHAL, işçilerin TİS masasındaki en büyük silahı olan grev yasaklamaları için kullanılması son derece yanlış bir tutumdur. Zaten güdük bir biçimde yasalarda kalan işçiye dönük haklarında bu tip gerekçelerle gasbedilmeye çalışılıyor. Fakat OHAL döneminde birçok işveren hukuksuz biçimde, hak arayan, sendika isteyen işçileri kapı önüne koyabiliyor ama görüyoruz ki OHAL işverenlere karşı kullanılmıyor” dedi.
Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün de “Şu anda Bornova’da Orkide Yağ’ın önündeyim. Bu pazartesiden beri 24 saat kurulu çadırımız. İşini ekmeğini kaybetmiş 27 insan var burada, sendikal mücadelenin içerisindeyiz. Ne olursa olsun, demokratik ve yasal bir hakkın kullanılmasına yasal olmayan yollardan müdahaleyi asla doğru bulmayız” dedi. 

‘OHAL’İN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ’

Türk-İş’e bağlı Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Gani Gündoğdu: OHAL’i ilan ederlerken hükümet edenler, “OHAL’de halkın kesinlikle, normal, günlük yaşantısında sıkıntı olmayacak” dediler. Hem bunu söyleyeceksin, hem de arkasından, işverenler toplantısında “OHAL’den dolayı olası grevleri erteliyoruz” diyeceksin. Çalışan işçiler halk değil mi, normal hak arama, çoluk çocuğuna üç-beş kuruş götürmek konusunda bir grev hakkını ertelemek OHAL koşulları içinde hoş olmayan bir durumdur. OHAL’den sonra cam işçilerinin kanunen hak ettikleri grevleri ertelendi. Sendikamız Petrol-İş’in de ilaç fabrikasındaki grevi, greve çıkılmasına 15 gün varken ertelendi. Bu uygulamaları kesinlikle tasvip etmez etmiyoruz, kanunen uygun bulmuyoruz, OHAL’in kaldırılmasını talep ediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Sert açıklamalar ve kınamalar işi değiştirmiyor

SONRAKİ HABER

Londra'da '15 Temmuz' anması sırasında gerginlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...