15 Temmuz 2012 11:58

AiHM: Polis işkence yapmadığını kanıtlamak zorunda

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) karakolda gözaltında kaldığı sürede kötü muamele gördüğü ve işkenceye maruz kaldığını iddia eden ancak iddialarını resmi doktor raporu ile kanıtlayamayan Mustafa Taştan’ın davasını “yaralanmaların nasıl gerçekleştiği” konusuna devletin açıklık getirmesi gerektiği

AiHM: Polis işkence yapmadığını kanıtlamak zorunda
Paylaş

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) karakolda gözaltında kaldığı sürede kötü muamele gördüğü ve işkenceye maruz kaldığını iddia eden ancak iddialarını resmi doktor raporu ile kanıtlayamayan Mustafa Taştan’ın davasını “yaralanmaların nasıl gerçekleştiği” konusuna devletin açıklık getirmesi gerektiği gerekçesiyle kabul edilebilir buldu.

29 Ağustos 1999 tarihinde, ruhsatsız silah taşıma şüphesiyle yakalanan ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Mustafa Taştan gözaltına alındıktan bir gün sonra savcılığa sevk edildi. Taştan, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bazı polislerin kendisini tekrar Emniyet’e götürdüğünü iddia eden Taştan, polis görevlileri tarafından zorla alındığını ve dövüldüğünü iddia etti.

‘BÜTÜN GÜN DÖVDÜLER’

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden salıverilen Taştan, özel bir kliniğe giderek, doktor raporu aldı. Raporda, Taştan’ın vücudunda sert bir nesneden kaynaklanan darbeler nedeniyle çok sayıda ödem ve çürük olduğunu belirtildi. Taştan, kendisine kötü muamele uyguladıkları iddiası ile iki polis memuru hakkında şikâyette bulundu. Ankara Emniyet Müdürlüğü ise savcılığa, Taştan’ın 30 Ağustos 1999 tarihinde kendi isteğiyle Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğini ve orada yalnızca 30 dakika süreyle kaldığını belirten bir bilgi notu gönderildi. Savcılık, Taştan ve avukatının görüşme kayıtlarını isteyince Emniyet görüşmenin herhangi bir kaydı bulunmadığını belirtti. Taştan savcılıkta verdiği ifade de iki polis memurunun kendisini bir varil soğuk su içine koyduklarını ve bütün gün dövdüklerini ileri sürdü.

AİHM: DELİL SUNMAK DEVLET YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi, bilirkişi raporlarındaki çelişkiler nedeniyle kötü muamelede bulunmakla suçlanan polis memurları hakkında hüküm vermek için yeterli delil olmadığına kanaat getirerek beraat kararı verdi. Yargıtay ise davayı zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle, düşürdü. Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Disiplin Kurulu da geçerli delil olmadığından, iki polis memuru hakkında disiplin cezası tertibine yer olmadığına karar verdi.
Kararların ardından dava Taştan tarafından AİHM’ne taşındı. AİHM, kararında mağdurun iddialarındaki şüpheleri ortadan kaldıracak delilleri sunmanın devletin yükümlülüğünde olduğunu belirtti. Kötü muameleye ilişkin doktor raporundaki tespitlerin en azından Taştan’ın dövülmüş olduğu yönündeki iddiaları ile uyumlu olduğuna kanaat getirildiğine dikkat çeken AİHM, Taştan’ın yaralanmalarının nedenlerine ilişkin olarak hükümetten akla yatkın bir açıklama gelmediğine işaret etti. AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni gerek maddi unsurlar gerekse usul çerçevesinde ihlal ettiğine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ulaşımda özelleştirme can alır

SONRAKİ HABER

Dokunulmazlık dosyaları rekora gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa