14 Temmuz 2017 15:01

11 Eylül'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin rolü incelenebilir

11 Eylül kurbanlarının aileleri Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) saldırılarda rolü olduğu iddiasıyla dava açabilir. 

Paylaş

11 Eylül saldırılarında öldürülen yüzlerce kişinin ailelerinin, saldırıdaki rolü nedeniyle Suudi Arabistan aleyhinde açılan davaya Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) de sanık olarak eklemeyi planladığı öne sürüldü. Middle East Eye’nin (MEE) haberine göre BAE’nin El- Kaide’ye destek verdiği iddialarının gündeme gelmesiyle, mağdur aileleri BAE için de yasal işlem başlatmayı tartışmaya başladı.

El-Kaide militanları tarafından  kaçırılan uçakların ABD’nin New York kentindeki Dünya Ticaret Merkezi ve Pensilvanya’daki Pentagon binalarına düzenlediği intihar saldırıları sonucu 19 hava korsanı dahil yaklaşık 3 bin kişi ölmüştü.

DİKKATLER SUUDİ ARABİSTAN ÜZERİNE YOĞUNLAŞMIŞTI

Şimdiye kadar, mağdur ailelerinin ve yasal temsilcilerinin ilgisi El-Kaide’nin eğitim kamplarına finansman, silah ve lojistik destek verdiği iddia edilen Suudi Arabistan üzerinde yoğunlaşıyordu. Fakat Katar krizi bağlamında BAE ‘nin El-Kaide’ye destek verdiği iddiaları üzerine bazı mağdur ailelerinin dava zaman aşımına uğramadan önce BAE için yasal işlem başlatmayı planladığı öğrenildi. Dava, Ocak 2019’da zaman aşımına uğrayacak. 

BAE ‘RADARDA’

11 Eylül saldırılarında kocası Ronald'ı kaybeden Kristen Breitweiser, BAE'nin mağdur ailelerinin ve yasal temsilcilerinin "radarında" olduğunu söyledi.
Breitweiser’in MEE’ye verdiği demeçte, “Dikkatlerin BAE’ye yönelmesi ve avukatlarımızın bunu daha sağlam bir şekilde incelemesi lazım. Ben sadece şunu söyleyeceğim: Bana göre elleri temiz görünmüyor ve sanırım 9/11 saldırılarındaki rolleri ve hava korsanlarıyla bağlantıları daha derin bir soruşturma gerektiriyor” ifadelerini kullandı. 

9/11KOMİSYON RAPORU GEREKÇE GÖSTERİLİYOR

Eylül 2016'da kabul edilen Terörizm Sponsoruna Karşı Adalet Yasası (Jasta) uyarınca Suudi Arabistan’a saldırganlarla arasındaki bağlantının araştırılması için yasal işlem başlatılması için harekete geçilmişti. 9/11 kurbanlarının ailelerinin katıldığı bir dizi  röportajda, ailelerin 9/11 Komisyon raporunu gerekçe göstererek BAE’nin de sanık listesine eklenmesini istemesi dikkat çekti.

Temmuz 2004'te yayınlanan 9/11 Komisyon raporu ve ona eşlik eden belgelerde BEA’dan 70 kezden fazla bahsedilirken, hava korsanlarının çoğunun saldırıya katılırken Dubai'den geçtiğini tespit etti.

Bir diğer şüphe uyandırıcı etmen ise şu an Guantanamo hapishanesinde tutulan saldırının elebaşı Halid Sheikh Muhammed'in saldırının planlamasına yardım eden Abdul Aziz Ali’e Dubai’den 120 bin dolar transfer ettiğinin ortaya çıkması.

Ayrıca, Aralık ayında  New York'ta  incelenen bir dava ile ilgili dava dokümanlarından birinde BAE'deki Dubai İslam Bankası'nın "bilinçli ve kasıtlı olarak El-Kaide'ye malî diğer türden maddi destek sağladığını” iddia edildiği de öğrenildi. (DIŞ HABERLER) 

Çeviren: Elif Özmen Belek
 

ÖNCEKİ HABER

AİHM, 12 bin 600 OHAL dosyasını düşürdü

SONRAKİ HABER

Galatasaray, Sneijder'le yollarını ayırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...