14 Temmuz 2017 06:47

İsveç’te temizlik işçilerinin direnişi yaygınlaşıyor

Stockholm’deki temizlik işçilerinin 3 Temmuz günü başlattıkları direnişe, Malmö’deki temizlik işçilerinden de destek geldi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in başkenti Stockholm’de temizlik işçilerinin 3 Temmuz günü başlattıkları direniş yaygınlaşarak sürüyor. Malmö’deki temizlik işçileri, direnişteki meslektaşlarını desteklemek için dayanışma grevine gideceklerini açıkladı.

Direniş, RenoNorden adlı taşeron şirketin işçilerin ücretlerini düşürmek ve işçilerden çöp topladıkları bina ve işyerlerine ait anahtar, kart ve kapı kodlarını istemesi üzerine patlak verdi.

İşçiler, ücretlerin düşürülmesini kabul etmedikleri gibi kart ve kapı kodlarını da işverene vermeyi reddediyorlar. Ayda 5 ila 10 bin kron vergi kaybına uğrayacaklarını, kod ve kartları işverene bildirmeleri halinde işten atılma riski ile karşı karşıya kalacaklarını söylüyorlar.

İşveren, direnişin yasa dışı olduğunu öne sürerek direnişteki 50 işçiyi işten attığını açıklamıştı. Tepkiler üzerine geri adım atan işveren, işçilerden hemen iş başı yapmalarını istemiş ve bu gerçekleşmeyince İş Mahkemesi’ne başvurarak işçilerin 5 bin kron tazminat ödemesini talep etmişti.  

Dün taşeron firma Liselotta’da çalışan işçiler de, meslektaşlarına destek vermek için iş bırakarak direnişe geçti. Ardından Malmö’deki temizlik işçileri de Stockholm’deki meslektaşlarıyla dayanışmak için direnişe geçeceklerini açıkladı.  

SORUNLAR ÖZELLEŞTİRME VE TAŞEROLAŞTIRMA KAYNAKLI

2009 yılından bu yana Stockholm Belediyesi’ne bağlı çalışan taşeron firmaların işyerlerinde direniş ve grevlerle sonuçlanan sorunlar yaşandı. 2000’li yılların başlarında belediye yönetimindeki sağ partiler kapsamlı bir özelleştirme furyası başlattı. Bu arada temizlik ve çöp toplama gibi hizmetler de taşeron firmalara devredildi.

İhaleleri en düşük teklif veren firmalar kazandı. İhaleyi kazanan firmalardan Liselotta, önce tüm çalışanlarının işlerine son verdi ve ardından da yeniden işe başlamak isteyenlere daha düşük ücretle çalışmalarını dayattı. Buna itiraz eden işçiler grev ve protesto gösterileri yaptılar. Taşeron firmada çalışan işçilerin hoşnutsuzluklarını yansıtan eylemler zaman zaman devam etti.

ÖNCEKİ HABER

'15 Temmuz Şehitler Köprüsü' iddianamesi hazırlandı

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili Demirel ve Zeydan'a hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...