14 Temmuz 2017 05:09

McGurk: Kürdistan'da bağımsızlık referandumu zamansız

ABD'nin IŞİD ile mücadele Özel Temsilcisi McGurk, IŞİD yenilgiye uğratılmadan Federal Kürdistan Bölgesi’nde referandumu doğru bulmadığını söyledi.

Paylaş

ABD'nin IŞİD ile mücadele Özel Temsilcisi McGurk, örgüt yenilgiye uğratılmadan Federal Kürdistan Bölgesi’nde bağımsızlık referandumunu doğru bulmadığını söyledi. McGurk ülkede iç barışın sağlanabileceğine dikkat çekti.

DW Türkçe’nin haberine göre, 72 ülkenin katıldığı IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun, Washington'da üç gün süren toplantısında konuşan ABD'nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak'ta halk grupları arasında barış sağlanabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

McGurk konuşmasında, 1 milyon 900 bin Iraklının IŞİD'den temizlenen topraklarına geri döndüğüne dikkat çekti.

Irak'ın iç barışa kavuşmasının sadece Sünni ve Şii halk grupları arasındaki gerginlik kaynaklı olmadığı belirtilen toplantıda McGurk, Federal Kürdistan Bölgesi’nde eylül ayında bağımsızlık referandumu yapılmasını ise doğru bulmadıklarını söyledi.

McGurk, IŞİD'in henüz tamamen yenilmediğini ve önlerindeki mücadelede peşmergeye de ihtiyaç olacağını belirtti. McGurk bu ortamda söz konusu bölgede referandum yapmanın zamansız olacağını ifade etti.

RUSYA'NIN İŞBİRLİĞİ

Brett McGurk,  IŞİD ile Suriye'deki mücadelenin, hükümet birliklerinin kısa süre önce Musul'u örgütten geri aldığı Irak'takinden daha zor olduğunu söyledi. ABD'li yetkili, Rusya, ABD ve Ürdün arasında kararlaştırılan Suriye'nin güney batısındaki ateşkesin bozulmamasının umut verici olduğunu ve Rusya'nın ateşkesi son derece ciddiye aldığını açıkladığını söyledi.

McGurk,  Rusya'nın ateşkesin denetlenmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdiğini söyledi. Ancak bu öneriyle ilgili istişarelerin henüz tamamlanmadığını ifade eden ABD'li yetkili, ateşkes sayesinde bölgedeki IŞİD militanlarıyla mücadelenin başlatılabileceğini sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de orman yangını: 5 hektarlık alan yandı

SONRAKİ HABER

Yunanistan'a geçmek isteyen 'FETÖ' şüphelileri gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa