14 Temmuz 2017 00:10

Şişecam patronu intikam için 4 günlük ücret kesti

Şişecam patronu, her vardiyada belli zamanlarda üretimi durduran işçilerden, 4 günlük ücret kesintisi yaptı.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Şişecam patronu, talepleri ve grev hakkı için günlerce fabrikalarında direnen, her vardiyada belli zamanlarda üretimi durduran Şişecam işçilerinden, üretimi durdurdukları için 4 günlük ücret kesintisi yaptı. “Kesintiyle TİS’ten sonraki ilk ücretimizi zamsız aldık” diyen işçiler tepkili.
Toplusözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine geçtiğimiz mayıs ayında grev kararı alan ve grevleri hükümet tarafından yasaklanan Kristal-İş üyesi Şişecam işçileri, hem taleplerinin karşılanması için hem de grev hakkı için fabrika içerisinde günlerce direnişe geçmişti. Her gün, vardiyaları bittikten sonra 8 saat fabrikalarını terk etmeyen işçiler, her vardiyada önce birer saat daha sonra ise ikişer saat üretimi durdurma eylemi yapmıştı. TİS’te anlaşma sağlandıktan sonra Şişecam patronu, direnişin intikamını almak için işçilerin ücretlerinden 4 günlük kesinti yaptı. Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “Hani 1 gün mazeretsiz işe gelmeyenlerin hem gelmediği günün hem de hafta tatilinin ücreti kesiliyor. Bu yasaya uydurmuşlar. Üretimi durdurduğumuz saatleri toplayıp 1 güne eşitlemişler. Mayıs ayında 1, haziranda 1 gün şeklinde. Buna iki gün de hafta tatilini eklemişler. 4 gün kesinti oldu. Bu ikişer günlük ücret kesintisiyle TİS’ten sonra ilk ücretimizi zamsız aldık. Bir sene için 11 aylık zam almış olduk yani” diye konuştu.

Bu ay yapılan kesintilerin yasal olup olmadığını soran başka bir cam işçisi de “Sendika bize açıklasın bunu. Uzmanlar nerede, masaya yumruk vuranlar nerede?” dedi. 26 yıldır Şişecam’da çalıştığını ifade eden işçi, şöyle devam etti: “Şu an itibariyle, Şişecam’dan emekli olmuş birinin, son zamlardan sonra aldığı emekli maaşı, benim ikramiye de dahil olmak üzere aldığım ücreti geçmiş durumda.” Kesintiye tepki gösteren işçi, “Ne olursa olsun görüşme masasında bağlanabilecek bir şeydi bu. Sendikacılar bunu garanti altına alacak, ondan sonra imzayı atacaktı” dedi.

İŞÇİ SENDİKANIN OTELİNE GİDEMİYOR

Yıllık izinlerin başladığını ve aldıkları ücretle tatile çıkamadıklarını ifade eden bir işçi de “Sendikanın Kuşadası’daki tesisi var. Hiçbir işçi bu tesisten yararlanmış mıdır? Orada sendika başkanları tatil yapar, işçiler para verir. Tatil işçinin neyine, işçi tatil yapar mı?” dedi. İşçilerin de tatil yapmaya ihtiyacı olduğunu dile getiren işçi şöyle devam etti: “Bütün sene çalış, yıpran, bunal ve yaz olduğunda bir tatil yapmaya ihtiyacın varken, bu sene olmaz seneye gideriz deyip her sene erteliyoruz. Bayram var, gidip mesai yapalım da, vergilerden kesinti olacak bari onları karşılasın diyoruz. Biz ne zaman doğru düzgün desteksiz bir tatil yapacağız?” diye sordu.

YEMEKLER GİTTİKÇE KÖTÜLEŞİYOR

Fabrikada verilen yemeklerin gittikçe kötüleştiğini aktaran bir işçi de “Dünya deviyiz diyorlar, onu dedikçe bizler daha çok aşağıya düşüyoruz. Dünya deviyiz diyorlar, çalışma şartlarımız daha da kötüleşiyor. 2 yılda 1 yemekhane değişir, yemekler daha da kötü olur. Çoğumuz mide problemi yaşıyor artık” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

50,000 people have been arrested since coup attempt

SONRAKİ HABER

2016 İşçi Eylemleri Raporu yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...