13 Temmuz 2017 13:07

Buğday alım fiyatı ton başına 940 lira

Buğdayın alım fiyatı ton başına 940 lira olarak açıklandı. Buğday üreticisinin yüzü yine gülmedi.

Paylaş

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, buğdayın alım fiyatını ton başına 940 lira olarak açıkladı. Bakanlık böylece geçen yıl ton başına 910 lira olan alım fiyatına sadece yüzde 3.3 zam yaptı. Oysa enflasyon oranı 10.9. Ton başına 59 lira olarak verilen 50 liralık destek 9 yıldır olduğu gibi bu yıl da değişmedi. Yapılan gümrük vergisi indirimiyle tedirgin olan buğday üreticisinin yüzü bu yıl yine gülmeyecek. 

Ekmeklik buğdayın alım fiyatı Tarım Bakanı Faruk Çelik tarafından ton başına 940 lira olarak açıklandı. Çiftçi kuruluşları ve Ziraat Mühendisleri Odası, yapmış oldukları çalışmalar sonucunda 2017 yılı buğday maliyetinin ton başına 1100 lirayı aştığını açıkladı. Ton başına verilen 59 liralık destek eklendiğinde bile üreticiler maliyetlerini karşılayamıyor.

CHP Bursa Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, açıklanan buğday fiyatına tepki gösterdi. Üreticinin yine mağdur edildiğini maliyetini bile karşılayamadığını vurgulayan Sarıbal, “Enflasyonu düşürmek bahanesiyle buğday hasadı devam ederken gümrük vergileri düşürülmüştür. Çiftçisi hasat yaparken gümrük vergilerini düşürmek, üreticinin elindeki buğdayın fiyatlarını baskılamaktan başka bir işe yaramayacaktır. Nitekim piyasada tonu 1100 lira olan buğdayın fiyatları şu an 850 liraya kadar düşmüştür” dedi. 

Tarımın en önemli sorununun yüksek girdi fiyatları olduğuna dikkat çeken Sarıbal, “Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı; diğer girdilerdeki vergi yükü azaltılmalıdır. Alım fiyatları belirlenirken maliyetler göz önünde bulundurulmalı; yerinde sayan destekleme primleri artırılmalıdır. Çözüm ‘terbiye edici’ ithalat politikasında değil, üretim maliyetlerinin düşürülmesinde, destekleme politikalarında ve üretim planlamasında aranmalıdır” dedi.  (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Okul müdürlerine 15 Temmuz etkinlikleri talimatı

SONRAKİ HABER

Kavlak: TİS’te son sözü ben söyleyeceğim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...