13 Temmuz 2017 12:01

TİHV'den gözaltındaki 9 aylık hamile Zara Koç için dilekçe

11 gündür gözaltında tutulan 9 aylık hamile Zara Koç için TİHV İzmir Temsilciliği valiliğe işlemlerin bitmesi için başvuruda bulundu.

Paylaş

İzmir’de doğum sancıları olmasına rağmen 3 Temmuz’dan bu yana gözaltında tutulan Zara Koç için yetkililer henüz bir adım atmadı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Zara Koç’un durumuna ilişkin İzmir Valiliğine başvurdu. Başvuruda, annenin ve bebeğin sağlık durumunun göz önünde bulundurularak gözaltı işleminin bir an önce sonuçlandırılması istendi.

TİHV İzmir Temsilciliği imzası ile valiliğe verilen dilekçede, hamileliğin 36’ncı haftasından sonra annenin haftalık kontrollerinin yapılması gerektiği vurgulanarak, “Çünkü bu ayda bebek doğum kanalına girmeye başlar, doğum sancıları ve doğum her an başlayabilir. Yine hamileliğin son aylarında annenin karnının fazlasıyla büyümesi, yürümede ve hareket etmekte zorlanma, nefes almakta zorlanma, rahat uyuyamama gibi şikayetlerine neden olabilir. Ağrılar ve karında kasılmalar yaşanabilir. Bulunduğu ortamın hijyeni, yeterli temiz taze hava, gün ışığı, ilerlemiş gebelik koşullarına uygun ergonomik, fiziksel rahatlık koşulları kritik önemdedir” denildi.

‘GÖZALTI SÜRESİ SAĞLIKLARINI TEHDİT EDIYOR’

Gözaltı işleminde anne ve bebeğin sağlığının risk altında olduğu belirtilen dilekçede, "Hamileliğinin son haftalarında olan bir kadının kapalı sınırlı bir alanda ve stresli bir ortamda bulunmasının anne ve bebeğin sağlığı açısından riskli olacağı ve her ikisini de fiziksel ve ruhsal olarak sıkıntıya sokacağı bilinmektedir. Kişinin gebeliğinin oldukça ileri bir aşamasında, anne ve bebeğinin yaşam ve sağlık hakkını ciddi bir şekilde tehdit eden gözaltı koşullarında uzun süreli tutulması Türkiye’nin de altına imza attığı Birleşmiş Milletler İşkence ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme ilkelerine aykırı bir durumdur" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ayvacık'ta köylüler jeotermal sondaj nöbetinde

SONRAKİ HABER

Avrupalı aşırı sağcılar Akdeniz'de devriye gezecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...