13 Temmuz 2017 10:39

TMMOB: AOÇ kararı kamu yararı aleyhinedir

TMMOB’ye bağlı odalar, AOÇ arazisinde yürütülen çalışmaların imar planına ilişkin açtıkları davanın reddedilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

TMMOB’ye bağlı odaların Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde yürütülen çalışmaların imar planına ilişkin açtığı dava Ankara 18. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. TMMOB’ye bağlı Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi kamu yararına aykırı olması nedeniyle AOÇ arazisi içindeki Ankapark’ın 1/10000 Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Koruma Amaçlı Uygulama Planı değişikliklerine karşı iptal ve yürütmenin durdurulması için dava açtı. Mahkeme “meşru kişisel ve güncel bir menfaat ilişkisi olmaması”nı gerekçe göstererek davayı reddetti.

‘KARAR SİYASİDİR’

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu konuya ilişkin TMMOB Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Oda başkanlarının katıldığı basın toplantısında kararın siyasi olduğu vurgulandı. Ortak açıklamayı yapan TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu, kararın yargının tamamen AKP iktidarının kontrolü altına girdiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Topçu, TMMOB’nin amaçlarından birisinin ülke ve kamu yararı için gerekli gördüğü girişimlerde bulunmak olduğunu belirterek, bilim ve teknik ışığında kamu yararı gözeten bir tavrın mevcut hukuk sisteminde haksız düşürülmesinin tesadüf olmadığını vurguladı. Topçu, Ankara 18. İdare Mahkemesinin verdiği kararın AKP iktidarının yargı mekanizmalarını ne derece etkilediğini gösterdiğini kaydetti. Topçu sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlarca yıllık kent yönetimi dönemlerinde en büyük şikayeti TMMOB ve bağlı odaların yargıya yaptığı itirazlar sonucu iş yapamamak olan bir büyükşehir belediye başkanı bugün alınan bu adaletsiz kararın en yılmaz savunucusu olmayı kendine görev adletmiştir. Gerçekte rahatsız olunan konu projenin yargıya taşınması değil, istenilen kararların çıkmaması oluşu en kör gözlerce dahi fark edilebilir. Bizler kentimizi, tarihimizi, değerlerimizi kişisel rantları uğruna peşkeş çekenlere karşı halkımızın, doğanın, emeğimizin yanında saf tutmaktan ne pahasına olursa olsun vazgeçmeyeceğiz”.

‘BUNDAN SONRA DAHA FAZLA KAMU YARARI ALEYHİNE SONUÇLAR ÇIKACAK’

Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül İbici Oruçkaptan da AOÇ ile ilgili açtıkları çok sayıda dava olduğunu belirterek, kararın siyasi olduğuna vurgu yaptı. Kararda, Birliğin ehliyetinin ve mağdur olmadığının belirtildiğini kaydeden Oruçkaptan, bundan sonra birçok kararda kamu yararı aleyhine benzer sonuçların çıkmasını beklediklerini söyledi. AOÇ’nin kimliğini kaybeden bir alan haline geldiğinin altını çizen Oruçkaptan, tüm peyzajları korumak için uluslararası sözleşmelere imza atan Türkiye’nin peyzajlarını koruyamadığını söyledi.

‘MAHKEME KENDİNİ BİLİM VE TEKNİĞİN YERİNE KOYARAK KARAR VERDİ’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da kararın hukuksuz olduğunu söyleyerek, “Mahkeme için Birliğin menfaatinin olması için kesilen ağaç olması mı gerekiyor” diyerek kararı eleştirdi. Bilirkişi raporlarının odaların lehine olmasına rağmen Mahkemenin kendisini bilim ve tekniğin yerine koyarak karar verdiğini söyleyen Candan, “Mahkeme bilirkişinin kararını uygun bulmadığında görevi yeni bir bilirkişi atamaktır. Bilim ve tekniği devre dışı bırakmak değildir” dedi. Kamusal alanın talan edilmesine ve kamunun aleyhine büyük maliyetlerin çıkartılmasına karşı odaların büyük bir çaba içerisinde olduğunu vurgulayan Candan, ihalelerdeki usulsüzlüklerin yargıdan kaçırılmaya çalışıldığını söyledi. Candan, kararı bir üst kurula taşıyacaklarını belirtti.

‘OHAL’DE BİLİRKİŞİ VE MAHKEMELER ODALAR ALEYHİNE KARAR VERMEYE BAŞLADI’

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim de daha önce alınan kararların genellikle odaların lehine çıkmasına rağmen 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’le birlikte  bilirkişilerin ve mahkemelerin odaların aleyhinde kararlar vermeye başladığını söyledi. Bunun yargının ele geçirildiğinin göstergesi olduğunu kaydeden Sevim, “Karar baştan sona saçmadır. Bir yargı merci yok artık” dedi. Ankapark’a ilişkin iki davada da bilirkişinin odanın lehine karar vermesine rağmen mahkemeden ret kararının çıktığını kaydeden Sevim, kararları veren hakimlerin yaptıkları işe saygılarının olmadığını söyledi. Sevim, “Mahkeme resmen kararında 2017 Çevre Düzeni Planı’nı neden tahmin etmediniz diyor. Keşke daha iyi çalışarak bizi ikna edebilecek bir karar üretselerdi” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Geri gönderme merkezlerindeki hak ihlalleri raporlaştırıldı

SONRAKİ HABER

Röportaj sırasında gölete düşen çocuğu kameraman kurtardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...