13 Temmuz 2017 00:20

Çorlu deri işçileri: Birleşmekten başka yol yok

Çorlu OSB'deki Volder Deri'de işten atılan Davut Bozkurt, fabrikanın önünde işten atmayı protesto ederek, birlik ve mücadele çağrısı yaptı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Çorlu Deri Organize Deri Sanayi Bölgesinde bulunan Volder Deri patronu, işçilerin mücadeleyle aldığı yüzde 20 zammın faturasını mücadeleci işçilere kesmeye çalışıyor. Geçen hafta Davut Bozkurt isimli işçi fazla mesaiye kalmadı gerekçesiyle işten atıldı. Davut Bozkurt, önceki gün fabrikanın önünde yaptığı açıklamayla, işten atmayı protesto etti, tüm işçileri birlik olmaya ve mücadeleye çağırdı. 

Açıklamanın ardından Deri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki koşulları konuşmak için bir çay ocağına geçiyoruz. Sohbete nasıl işten atıldığını anlatarak başlıyor Davut: “Geçen hafta mesainin bitimine bir dakika kala fazla mesai var dediler. Ben kalmayacağımı söyleyince muhasebeci yanıma geldi. Ona da işimin olduğunu ve mesaiye kalamayacağımı söyleyince bana fazla mesainin zorunlu olduğunu söyledi. İkna edemeyince istifa etmemi söyledi. Bende niye istifa edeyim siz çıkarın dedim. Fabrikadan çıkarken arkamdan işten çıkarıldın, yarın işe gelme diyerek beni işten attılar.” Fazla mesaiye kalmadığı için işten atılmasına tepkili olan Davut, “Fazla mesai işçinin onayına bağlı ama bizim deri fabrikalarında zorunlu. Kışın işçileri işten çıkaran deri patronları, yazın işçileri gece gündüz çalıştırarak işleri yetiştirmeye çalışıyor. Ama işçi uygun mu, yorgun mu, düğünü, cenazesi var mı düşünen yok. Fabrikadaki bir makineden farkımız kalmadı” diye konuştu. 

İŞÇİLER FAZLA MESAİÜCRETİNE MUHTAÇ

“Deri işçileri fazla mesaiye zorunlu” diyen Davut, bu mecburiyeti şöyle anlattı: “5-6 yıl önce deri işçisi sezonda çalıştığında bir birikim sağlayıp boşta geçen kış aylarında mağdur olmuyordu. Ama şimdi ücretler asgari ücret düzeyine kadar geriledi. Hatta bazı fabrikalarda Suriyeli ve Afgan göçmen işçileri bin liraya çalıştırıyorlar. Asgari ücret ile çalışan deri işçisi geçimini sağlayabilmek için fazla mesai ücretine mecbur kalıyor. Birde bunu üzerine işten atılma korkusu eklenince deri işçisi fazla mesaiye kalmak bile istiyor.”

2-3 KİŞİLİK İŞ YAPIYORUZ

Patronların daha fazla kâr için 2-3 işçinin işini 1 işçiye yaptırmaya çalıştığını anlatan Davut, “Deriyi su ve kimyasallarla işliyoruz. Çok ağır kimyasallar kullanıyoruz. Bu kimyasallar boğazımızı, ciğerlerimizi yakıyor. Üst üste iki kağıt maske takıyoruz ama ne fayda yanma devam ediyor. İşçinin sağlığı patronların gözünde hiç önemli değil. Makineler çok eski, sürekli dikkatli çalışmak zorundasın. Bu da insanı çok yoruyor. İşten eve döndüğümde yorgunluktan dışarı çıkmak bile istemiyorum” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik sorunu gençleri kara kara düşündürüyor

SONRAKİ HABER

‘Suriyelilere saldırının ana sebebi yasal statü tanınmaması'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...