13 Temmuz 2017 00:30

İşsizlik sorunu gençleri kara kara düşündürüyor

2017 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte binlerce öğrenci için tercih dönemi başladı

Paylaş

Melisa AKKAPULU
Adana

1.5 milyon üniversite adayının beklediği LYS sonuçları açıklandı. ÖSYM, sınav istatistiklerinde yine sıfır çeken aday sayısını vermedi. Adaylar bu yıl LYS-3 sınavındaki 56 soruluk edebiyat testinde ciddi çöküş yaşadı. Geçen yıl ortalama 27 soruyu doğru yanıtlayan adaylar, bu yıl soruların ancak 21’ini doğru cevaplayabildi. Sonuçların açıklanmasının gecikmesi ise sosyal medyada tepkilere neden oldu. Şimdi ise öğrencileri tercih dönemi bekliyor. 

Tercihler 18-26 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Üniversite adaylarının 24 tercih hakkı bulunacak. Adaylar, Tablo 3’teki ön lisans, Tablo 4’teki lisans programlarına Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) veya LYS yerleştirme puanları, yükseköğretim programlarıyla ilgili tercihleri, üniversitelerin kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecek.

KAYITLAR 14-18 AĞUSTOS’TA YAPILACAK

Yerleştirme sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 14-18 Ağustos arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos’ta olacak. Kayıt hakkı kazanan adayların, istenilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu. 

GENÇLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Adana’da konuştuğumuz gençler de, ülkedeki işsizlik tablosunu gördükçe, tercih dönemini kara kara düşünüyor.  
Salih adında bir öğrenci geçtiğimiz sene istediği bölümü kazanamamış ve bu sene tekrardan sınava girmiş. Salih, “Tercih dönemi insanların aklını karıştıran, zor durumda bırakan bir dönem. Hayat kaygıları, dönemin şartları tercihleri belirliyor.” diyor. Siyasal Bilimler bölümünü tercih etmeyi düşündüğünü söyleyen Salih bu tercihinin sebebini de şöyle açıklıyor: “Öğrencilerin, hayat amacı para değil de huzurlu, mutlu bir yaşam olmalı. Bütün bunlardan dolayı bu dünyayı değiştirmeye katkı sağlamak için Siyasal Bilimler Bölümü’nü okumak istiyorum. Düşünen, sorgulayan beyinlere ihtiyacımız var.”  
Öğrencilerin kendilerine uygun mesleği yapmak istediklerini ancak bu seçenekleri başka şeylerle düşünmek gerektiğini söyleyen Salih, “Mesela adaletsiz bir ülkede hukuk, insana değer verilmeyen bu coğrafyada tıp okumak zor şeyler artık. Doğruyu söyleyen akademisyenlerin, öğretmenlerin işten atıldığı bu zamanda öğretmenliğin de çok zor bir meslek olduğunu görüyoruz.” diyor. Salih’in ardından yine tercih yapacak öğrencilerle konuşuyoruz. Konuştuğumuz öğrencilerin en büyük sorunu işsizlik. Öğrenciler, iyi üniversitelerde iyi bir eğitim alıp, mezun olduktan sonra bile iş bulabilme ihtimallerinin düşük olduğunu söylüyor. 

ÖSYM’NİN AÇIKLADIĞI VERİLER DİKKAT ÇEKTİ

KIZLAR 4 PUAN FARK ATTI: Bu yılki LYS’de kız öğrencilerin matematik-fen puan türünde erkek öğrencilere 4 puan fark atması dikkati çekti. Kız öğrenciler, erkek öğrencilerden TM puan türünde 6; TS puan türünde ise 7 puan fazla ortalama yaptı. 80 soruluk matematik sınavına giren toplam 814 bin 421 adayın ortalama doğru yaptığı soru sayısı 15,68 oldu. 

FEN BİLİMLERİNDE ORTALAMA 10 DOĞRU: Adayların 30’ar soruluk kimya ve biyoloji testlerinde de ortalama 10 doğru yapabilmesi dikkati çekti. 

İNGİLİZCE’DE ORTALAMA 22,73: 80 soruluk LYS-5 İngilizce testinde de adaylar ancak 22,73 soruya doğru yanıt verebildi. 

FEN LİSELERİ BİRİNCİ:  2017 LYS’de MF ve TM puan türlerine göre en başarılı okul türü yine fen liseleri oldu. İmam hatip liseleri ise bu yıl da meslek liseleri ile son sıraları 
paylaştı. 

ÖNCEKİ HABER

‘Uçurumun Kıyısında Türkiye’ seyirci ile buluştu

SONRAKİ HABER

Çorlu deri işçileri: Birleşmekten başka yol yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...