12 Temmuz 2017 11:12

Antarktika'dan ülke büyüklüğünde buzdağı koptu

Antarktika'da yüzölçümü yaklaşık 6 bin kilometrekare olan dev bir buzdağı koptu. Buzdağı, 2 Lüksemburg büyüklüğünde.

Paylaş

Kıbrıs'ın üçte ikisi büyüklüğündeki bir buzdağı Antarktika'dan koptu. Şu ana kadar kayıtlara geçen en büyük buzdağlarından biri olan kütle, bölgedeki deniz ticaret yollarında problem yaratabileceği kaygısıyla gözlem altında tutulacak.

BBC'nin haberine göre yüzölçümü 6 bin kilometrekare olan dev buzul, Larsen C Buz Sahanlığı diye bilinen bölgeden geçerken görüntülendi.

10 YILDIR TAKİP EDİLİYORDU

Larsen buzulundaki büyük bir çatlağın 10 yıldan uzun süredir takip edildiği belirtildi. 200 metreden kalın olan yassı buzdağının, kısa vadede fazla uzağa gidemeyeceği ancak akıntılar ve rüzgarla Antarktika'nın kuzeyine sürüklenerek gemi güzergahlarını tehdit edebileceği belirtildi.

Yeni Larsen Buzdağı kayıtlara geçen en büyük 10 buzul arasında. Ancak Antarktika'da görülen en büyük buzdağlarından çok daha küçük.

EN BÜYÜK BUZDAĞLARI

Uydularca gözlemlenen en büyük buzdağı B-15, 2000 yılında Ross Buz Sahanlığından kopmuştu ve 11 bin kilometrekareydi. 6 yıl sonra bile bu buzdağının parçaları Yeni Zelanda açıklarından geçiyordu.

1956'da ABD Donanmasına ait bir buzkıranın 32 bin kilometrekarelik bir kütleyle karşılaştığı belirtilmişti. Ancak o dönem uydu teknolojisi olmadığından Belçika'nın yüzölçümünden büyük buzdağının kütlesini doğrulamak mümkün olmamıştı.

1986'da Larsen C Buz Sahanlığından 9 bin kilometrelik bir buzul ayrılmıştı. Genelde bu bölgeden kopan buz dağları Güney Georgia civarındaki sığ kıta sahanlığında zamanla eriyor.

BUZUL HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Kopan buzul parçalarının hemen erimeye başlamadığını belirten bilim insanları, kopan Larsen C buzulunun erimesi halinde deniz seviyesinin 10 santimetre yükseleceğini tahmin ediyor. 

Uzmanlara göre bu kutuplardan kopan en büyük parçalardan biri. Peki bu bizim için ne anlam ifade etmeli?

Yeşilist’in MindBodyGreen’i kaynak gösterdiği haberde, şu görüşlere yer verilmiş: 

Her ne kadar çoğu kişide şok etkisi yaratsa da, bu bilim insanları için büyük bir sürpriz olmadı. Bunun ilk nedeni, kutupların doğal yaşam döngüsü içerisinde buz dağlarının milyonlarca yıldır kutuplardan kopup ayrılması. İkinci nedeni; 5 bin 800 kilometrekarelik Larson C adı verilen bu buzul parçasını bilim insanlarının ilk çatlağın oluştuğu 2014 yılından beridir takip ediyor olması; o yüzden uzmanlar böyle bir durumun oluşacağının farkındalardı.

Devasa boyutlarına rağmen bu buzul parçası su seviyelerinin yükselmesine neden olmayacak, çünkü koptuğu sırada zaten Güney Okyanusu’nun üstünde duruyordu (bardak içerisindeki buz ve su ikilisi gibi). Ama bu durumun önemini azaltmıyor, zira kopan parça o kadar büyük ki, haritalar yeniden çizilmek zorunda kalacak.

Eğer aklınızdaki soru bunun nedeninin iklim değişikliği ve küresel ısınma olup olmadığı ise yalnız değilsiniz. Ama uzmanlara göre kırılmaya şimdilik küresel ısınmanın sebebiyet verdiğine dair kesin bir kanıt yok. Bununla beraber geride kalan buzul parçasının boyutları şimdiye kadar kayıt edilen rakamların en düşük seviyelerinde ve bunun sebebinin küresel ısınma olduğuna dair kanıtlar oldukça güçlü.

Bilim insanları aynı zamanda bu kırılmanın geride kalan karasal buzulu yerinden oynatacağını düşünüyor ve bu buz parçaları yerinden oynarsa sonuçlar çok da iyi olmayacak.

Uzman raporları bize merak edecek bir şey olmadığını söylese de, bu derece büyüklükte olan buzul kırılmaları bize doğanın hassas dengesini ve küresel iklim değişikliğinin korkutucu sonuçlarını hatırlatan uyarılardan biri. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ambargo altındaki Katar'a havadan sığır takviyesi

SONRAKİ HABER

İşçiler kamyonet kasasında böyle yolculuk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...