12 Temmuz 2017 08:53

Ayvalık sahillerine nefes aldıran mahkeme kararı

Ayvalık'ta balık çiftliklerine verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edildi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Balıkesir Ayvalık sahiline kurulmak istenen balık çiftliklerine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme kararına gerekçe olarak balık çiftliklerinin birbirine yakınlığının yanı sıra yöre ekosisteminde yaratacağı sorunları gösterdi.

BALIK ÇİFTLİKLERİ DENİZİ VE TURİZMİ ÖLDÜRÜR

Ayvalık Sahilkent Mahallesi Engürü Sitesi önünde kurulan 2 adet balık çiftliğine Balıkesir Valiliği tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Yörede yaşayan yurttaşların tepkisini çeken bu girişim üzerine Ayvalık halkı mücadele başlattı. Ayvalık Tabiat Platformu firmanın denizde kurmak istediği 36 adet balık üreme havuzunun yaratacağı deniz kirliliği ve sağlık sorunlarına karşı imza kampanyası ve basın açıklamaları yaptı. 5 Haziran Dünya Çevre Gününde “Ayvalık’ta balık çiftlikleri istemiyoruz”, “Balık çiftlikleri denizi ve turizmi öldürür” teması ön plana çıkartılarak Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Engürü Sitesinde yaşayan yurttaşların katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Bu eylem ve yürüyüşlerin ardından resmi kurumlardan “balık çiftliklerinin kaldırılacağı, yer arayışı içerisinde olunduğu”na dair yazılar gelse de somut bir adım atılmaması üzerine Ayvalık Tabiat Platformu dava açtı. “ÇED gerekli değildir” kararı ile buna bağlı izin ve ruhsatların iptali için Balıkesir İdare Mahkemesi'ne açılan davada, mahkemenin istediği bilirkişi incelemesinin 5 liralık ücreti de Ayvalık Belediyesinin katkılarıyla yatırıldı.

İKİ AYRI FİRMA KURNAZLAĞI!

Geçtiğimiz Şubat ayında yapılan bilirkişi incelemesinin ardından balık çiftliği kurmak isteyen firmalar denizdeki havuzlarını kaldırdı. Bu durumu bir kazanç olarak görmekle birlikte tedbiri elden bırakmayan Ayvalık halkı, “ÇED gerekli değildir” kararına bağlı olarak ruhsat ve izinleri elinde olan firmanın tekrar girişimde bulunabilme olasılığına da dikkat çekiyorlardı.

Sürecin başından bu yana balık çiftliklerini işleten iki farklı firma varmış gibi gösterilmesine rağmen başvuru tarihleri, “ÇED gerekli değildir” kararları ve hatta üretim havuzlarının kuruluşunun bile aynı gün, aynı gemiyle yapıldığının altını çizen Ayvalık Tabiat Platformu, dava dilekçelerinde; iki çiftliğin sahibinin aslında aynı kişi olduğunu ve ÇED sürecinden muaf olabilmek ve tonaja ilişkin limitler nedeniyle böylesi bir yola başvurduklarını ileri sürüyordu. Platform; "Bu nedenle iki çiftliğin birbirlerine yakınlığı ve toplam tonajın bölgeye etkisinin değerlendirilmesi gerekmektedir. ÇED gerekli değildir kararı bu nedenle de iptal edilmelidir”  diyordu.

MAHKEME ‘EKOSİSTEM ZARAR GÖRÜR’ DEDİ

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir İdare Mahkemesi, bu balık çiftliklerine verilen “ÇED gerekli değildir” kararını  hukuka aykırı olduğunu belirterek iptal etti. Mahkeme iptal gerekçesinde farklı kişiler tarafından hazırlanan 500 ton/yıl kapasiteli kültür balıkçılığı projeleri hakkında, Valiliğin her bir proje için ayrı ayrı değerlendirme yaparak “ÇED gerekli değildir” kararı verdiğine vurgu yaptı. Her iki balık çiftliğinin birbirine yakınlığını (893 m), bu projelerin yaşama geçirilmesi durumunda bölgede ekosistemin çeşitli çevresel etkilere maruz kalacağına da dikkat çeken mahkeme, "Aynı bölgede faaliyette bulunduğu anlaşılan bu tesislerin çevresel etkileri bir bütün olarak değerlendirildiğinde; yılda 1.000 ton kapasiteye ulaştığı görülen söz konusu projelerin .... Çevresel  Etki Değerlendirmesi  uygulanmasına tabi olduğu sonucuna varılmaktadır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Erdoğan HDP’den sorumlu savcı-yargıç sıfatını mı almıştır?’

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, Marcelo'yu Olympique Lyon'a gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...