12 Temmuz 2017 08:24

İskandinavya Süryani Kiliseler Birliği: Mallar iade edilmeli

Süryani Kiliseler Birliği’nin başkanlığı görevini yürüten Aydın Zette Chelma, Evrensel’e açıklamalarda bulundu.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Mardin Valiliği’nin Süryanilere ait manastır, kilise ve mezarlıkları kamu kurumlarına devretmesinin gündeme gelmesine yönelik tepkiler artıyor. İskandinavya Süryani Kiliseler Birliği Başkanı Aydın Zette Chelma, “Tarihi ve kültürel değerlerimizin gasbedilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

120 bin civarında Süryani’nin yaşadığı İsveç’te 50 civarında Süryani kilisesi bulunuyor. Aynı zamanda İsveç Süryani Kiliseler Birliği’nin başkanlığı görevini yürüten Aydın Zette Chelma, Evrensel’e açıklamalarda bulundu.

SÜRYANİLER ANADOLU COĞRAFYASINDAN SİLİNMEK İSTENİYOR

Binlerce yıldan beri üzerinde yaşadıkları topraklardaki tarihi, kültürel değerlerinin ve Süryanilere ait mal ve arazilerin adım adım gasbedildiğini, Süryanilerin Anadolu coğrafyasından tamamen silinmek istediğini söyleyen Chelma, “Artık yeter diyoruz. Haklarımızı korumak için Avrupa çapında kiliseler, siyasetçiler ve sivil toplum örgütleri olarak birlikte harekete geçecek ve ayağa kalkacağız” dedi.

Lozan Anlaşması’nın 43. maddesinde gayrımüslimlerin mallarına hiç bir biçimde el konulamayacağının ve bu konuda yasa çıkarılmayacağının belirtildiğini, Türk devleti ve AKP iktidarının buna uyma zorunluluğunun bulunduğunu hatırlatan Chelma, Mardin’in büyükşehir belediyesi olmasından sonra muhtarlıkların mahallelere dönüştürülmesinin ardından sonra 4 Süryani Vakfına ait arazi ve malların dışındaki mal ve arazilerine el konulduğunu söyledi.

‘2 BİN YILDIR BİZLERİN OLAN MALLARIMIZI GASBETTİLER’

Chelma, malların hazineye devredilmesinde 4 Süryani Vakfının da hatası olduğunu öne sürdükten sonra şunları kaydetti: “Kilise ve vakıf yöneticileri bu malları kilise ve vakıflara tapu etmeye cesaret edemediler. Mardin Belediye eş başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol’a güvendikleri için malların vakıflara devredilmesi için girişimde bulunmadılar. Ama AKP belediyeye kayyım atadı, manastır, arazi ve mezarlıklarımıza el koydu. Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretti. Ama AKP ve Türkiye’de herkes o malların 2 bin yıldan beri Süryanilerin olduğunu biliyor. Bu bina ve arazilerin dini, tarihi ve kültürel değerleri var.”

Chelma sorunun diyalogla çözülmesinden yana olduklarını ve bunun içinde girişimleri sürdürdüklerini AKP’nin adım atmaması durumunda olayı dünyanın gündemine getireceklerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.

Chelma, hafta sonu İsviçre'de yapılacak Süryani kiliselerinin toplantısına dünyanın her tarafından kilise yöneticilerinin katılacağını ve Süryani Patriği Mor Cyril Aphrem Karim'in başkanlık edeceği toplantıda Süryani mallarına el konulmasına karşı yapılacak etkinlikleri tartışacaklarını da söyledi. Chelma, “Türkiye'nin artık bizlere yönelik düşmanca tutumundan vazgeçmesi ve mallarımızı iade etmesi gerekir.”

ÖNCEKİ HABER

Ferhat Tunç, 30 yılın ezgileri ile kalpleri umuda yaslıyor

SONRAKİ HABER

12 saat çalışmaya itiraz eden işçiler fabrikadan kovuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...