15 Temmuz 2012 06:48

Mardin Cezaevi'nde polisin sert tavrı protesto edildi

MARDİN (DİHA) - Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan siyasi tutsakların Diyarbakır'da düzenlenmek istenen "Özgürlük İçin Demokratik Direniş" mitingine izin verilmemesi ve polisin sert müdahalesini protesto etmek amacıyla bulundukları C-10 koğuşunu ateşe verdikleri belirtildi. İsyan çıkartan tutsaklardan 5'inin haf

Mardin Cezaevi'nde polisin sert tavrı protesto edildi
Paylaş


İsmi sık sık hak ihlalleriyle gündeme gelen ve 380 kapasiteli olan Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bini aşkın tutsak bulunuyor. Dün akşam saatlerinde 2 adli tutuklu bulundukları koğuşta battaniyeleri ateşe verdi. Yangına kısa sürede müdahale edilmesi ardından olay büyümeden sonlandırıldı. Cezaevinde sabah saatlerinde ise siyasi tutsakların kaldığı C-10 koğuşunda bu sefer yangın çıktı. Tutsakların, koğuşta bulunan battaniyeleri ve eşyaları havalandırmaya çıkararak ateşe verdiği ve koğuşun kapısına ranzaları birleştirerek yangına müdahale etmesini engellediği belirtildi. 

Tutsakların isyan çıkarması ardından Mardin ve ilçelerinden çok sayıda itfaiye aracı olay yerine gelerek cezaevine giriş yaptı. İsyanın devam etmesi üzerine yüzlerce askeri robokopun cezaevine girdiği kaydedildi. İsyanı çıkaran tutsaklardan 4'ünün dumandan zehirlendiği ve bir tutsağın da ayağından yaralandığı belirtilirken, tutsakların cezaevi revirinde tedavi altına alındığı kaydedildi. Ayağından yaralanan tutsağın ise Mardin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı ancak durumunun iyi olduğu ifade edildi. 

Diyarbakır direnişi için eylem yaptılar

Siyasi tutsakların Diyarbakır'da yapılmak istenen "Özgürlük İçin Demokratik Direniş" mitingine polisin sert müdahalesini protesto etmek amacıyla isyan çıkarttıkları bildirildi. Siyasi tutsakların aileleri, cezaevinde çıkan isyanı duymasıyla cezaevi önüne akın etti. Tutsakların yakınları ile polisler arasında kısa bir gerginlik yaşanması ardından arbede çıktı. Arbede kısa süre sonra sona erdi. 

Cezaevi önündeki bekleyiş sürüyor

Cezaevinde çıkan isyanın ardından Mardin Valisi, Emniyet Müdürü ve Cumhuriyet Başsavcılığı cezaevinde incelemelerde bulunması ardından cezaevinden ayrıldı. Öte yandan Mardin Vali Vekili Müfit Gültekin, havalandırma bölümünde yatakların ateşe verilmesi ile ilgili çıkan yangının söndürüldüğünü ve mahkumlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Vali Vekili Müfit Gültekin, dün akşam çocukların kaldığı bir koğuşta tutulan adli suçtan tutuklu çocukların yastıkları ateşe verdiğini, hemen müdahale edilerek ateşin söndürüldüğünü bildirdi. 

Gültekin, bugün saat 09.15 sıralarında ise siyasi tutsakların kaldığı koğuşta bulunan tutukluların yatakları havalandırma bölümünde ateşe verdiğini aktararak, "Burada çıkan yangına da müdahale edilerek söndürüldü. Şu anda Alay Komutanı, Emniyet Müdürü, Cumhuriyet Başsavcısı cezaevinde bulunuyoruz. Durum kontrol altında. Bu eylemi yapanların mahkumların şu ana kadar bir talebi olmadı. Onlarla görüşmelerimiz sürüyor" dedi. 

Cezaevindeki olay nedeniyle itfaiye ve ambulanslar her olasılığa karşı cezaevi içinde bekletilirken binanın önünde jandarma ve çevik kuvvet ekipleri de hazır bekletiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Yolcular metrobüslerin önünü kesti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...