12 Temmuz 2017 04:34

4 Arap ülkesinden ABD-Katar mutabakatına yanıt

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, ABD ile Katar'ın 'terörle mücadele mutabakatı' sonrası açıklama yaptı.

Paylaş

ABD ve Katar'ın dün imzaladığı 'terörle mücadele mutabakatı' sonrası Katar'a karşı yaptırım uygulayan 4 Arap ülkesinden ortak açıklama yapıldı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, mutabakatın yeterli olmadığını söyleyerek, yaptırımların süreceğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Salı günkü Katar ziyareti sırasında iki ülke arasında "terörle mücadele ve terörün finansmanının önlenmesi" konularında iş birliği yapılması üzerine mutabakat imzalanmıştı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın açıklamasında, "ABD'nin terörizme karşı mücadele çabasının değerli olduğu" belirtildi ve Katar'ın terörizmin finansmanına yönelik mücadelesinin yakından izleneceği kaydedildi.

Ortak bildiride, "Katar makamları terörle mücadele ile bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını kapsayan adil taleplerimizin tamamını yerine getirinceye kadar uygulamalarımız devam edecek" denildi.

Bildiride, Katar'ın "terörizmi desteklediği ve diğer ülkelerinin içişlerine müdahale ettiği" suçlamaları yinelendi. Doha yönetiminin buna tam anlamıyla son vermesi ve adil, yasal talepleri yerine getirmesi gerektiğine değinildi.

KATAR: MUTABAKATIN KRİZLE İLGİSİ YOK

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es Sani ise anlaşmanın dört Arap ülkesiyle yaşadığı krizle ilgisi olmadığını savundu.

Tilleron mutabakatın açıklandığı ortak basın toplantısında "ABD ve Katar birlikte terörün finansmanının izini sürmek, işbirliği yapmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve bölgeyi güvenli tutmak için daha çok çaba gösterecek" demişti.

CİDDE'DE TILLERSON ZİRVESİ

Katar'a yaptırım uygulayan 4 Arap ülkesinin dışişleri bakanları bugün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya gelecek. Toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da katılacak.

AMBARGO, 5 HAZİRAN'DAN BERİ SÜRÜYOR

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, 5 Haziran günü yayınladıkları eş zamanlı deklarasyonlarla "terörizmi" desteklediği ve İran'la yakın ilişkilere sahip olduğu iddialarıyla Katar'la ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ambargo uygulamaya başlamışlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Konya'da IŞİD hücre evine baskın: 5 ölü

SONRAKİ HABER

'Çanakkale' feribotu, Marmara Adası'nda iskeleye çarptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...