12 Temmuz 2017 00:32

Adana'da işçiler: Afrin'i bırakın, ülkedeki işsizliği çözün

Adana'da işçiler, hükümet tarafından yapılması beklenen Afrin'e askeri operasyona ilişkin tepki gösterdi.

Paylaş

Elif Deniz İNEÇLİ
Aydın YİĞİT
Adana

Hükümet yetkilileri son günlerde ülke güvenliğini öne sürerek Suriye’nin kuzeyinde bulunan Afrin’e askeri operasyon yapılabileceğini dile getiriyor. ÖSO ile ortak yapılması planlanan operasyon öncesi birçok tartışma da beraberinde yaşanıyor. Biz de olası bir Afrin operasyonunu Adana’da sabah işe gitmek üzere servis bekleyen işçilerle konuştuk. Görüştüğümüz işçiler, ekonomideki kötü gidişata, artan işsizliğe ve patronların Suriyeli mültecileri ucuz iş gücü olarak görüp Türkiyeli işçilere tercih etmelerine tepki gösterdiler. Bazı işçiler de olası bir operasyonu desteklediklerini ifade etti. 

3 yıldır bir metal fabrikasında çalışan Tolga Uslupehlivan, Türkiye’nin kendi içinde birçok sorunu olduğunu belirterek, “Ben 120 kişilik bir fabrikada çalışıyorum ve geçen gün maaşımı aldım. Ancak mesai ücretlerimiz maaşımızın içerisinde olmamasına rağmen içerisinde sayılıyor ve hakkımız olan ücret üzerinden yatırılmıyor. Biz işçiler hep ezilen taraf oluyoruz. Ülkemizde işsizlik gibi önemli bir sorun varken Suriye’ye askeri operasyon yapılması kesinlikle doğru değil. Öncelikli olarak Türkiye’deki sorunların çözülmesi lazım” diyor.

OPERASYONLARIN İŞÇİ VE EMEKÇİYE FAYDASI YOK

MHP’ye oy verdiğini söyleyen bir işçi, Türk askerinin Suriye’ye girmesini desteklemediğini söyleyerek orada bulunan askeri güçlerin de geri çekilmesi gerektiğini belirtiyor. Suriye’de  bulunan tüm güçlerin kendi para hırsları için kavga ettiğini savunan işçi, Türkiye’nin bu yüzden şehit vermesini doğru bulmadığını dile getiriyor

Daha sonra servis aracını bekleyen iki işçi ile sohbet ediyoruz. İşçiler bu tür operasyonların işçi ve emekçiye bir yararının olmayacağını ve hatta ekonomiye daha da zarar vereceğini söylüyorlar. 42 yaşındaki Özkan Kırgın da, ortak karar alınması ve çözüm odaklı davranılması gerektiğini vurgulayarak, “Suriye’den farklı bir beklentileri var ve onun için uğraşıyorlar” diyor. 

BİZ HER ZAMAN BARIŞTAN YANAYIZ 

Evrensel'e görüş veren işçilerden Sadık Yavuz, “Bölgede Kürt devleti kurulmasına izin verilmemesi için askeri operasyonun haklı olduğununu” söylerken, bunun ABD’nin çıkarlarına karşı düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Bilal isimli diğer bir  işçi ise, olası bir operasyonu kesinlikle desteklemediklerinin altını çiziyor ve ekliyor: “Biz her zaman barıştan yanayız. Bizim ülkemiz barışa ve kalkınmaya gideceğine operasyon yapıyor. Ülkemizde bu kadar sorun varken operasyonların yapılmasını doğru bulmuyorum”  İşsizliğin arttığını ve fabrikalarda Suriyelilerin ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığını dile getiren Bilal, üniversite mezunlarının bile iş bulmakta zorlandığını bu dönemde önceliğin Suriye’ye yapılacak operasyonlar değil, ekonominin düzeltilmesine yönelik çalışmalar olması gerektiğini ifade ediyor. 

‘TÜRKİYE, PİYON OLARAK KULLANILIYOR’

Duraktaki çay ocağında bir masa etrafında çay içen 4 inşaat işçisiyle devam ediyor sohbetimiz. 2’sinin öğrenci olduğunu öğrendiğimiz işçiler, operasyona karşı olduklarını ve barış talep ettiklerini dile getiriyor. Kendilerinin, gecekondularda yaşayıp zenginlere hizmet ettiğini, konuştuklarında ise suç sayıldığını belirten işçiler, “Bizim emeklerimiz ve vergilerimiz boşa gidiyor, buna çözüm aranmalı. Ortadoğu’da Türkiye piyon olarak kullanılıyor” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

Millions stand up to Turkey's tyrant

SONRAKİ HABER

Adana'da gençlerden ‘OHAL uzamasın’ talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...