11 Temmuz 2017 13:15

ABD ile Katar terörle mücadele anlaşması imzaladı

Katar krizi Körfez ülkelerini zorlarken ABD Katar’la terörle mücadele anlaşması imzaladı.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın Riyad ziyareti sonrasında Katar’ı teröre destekle suçlamasının ardından başlayan Katar krizi Körfez ülkelerini zorlarken ABD Katar’la terörle mücadele anlaşması imzaladı.

TILLERSON: KATAR’IN TUTUMU MAKUL

Kuveyt’in ardından Katar’a geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar’ın Arap komşularıyla yaşadığı krizdeki tutumunu ‘makul’ bulduğunu söyledi. Katar’ın başkenti Doha’da gazetecilere açıklama yapan Tillerson, “Bence Katar, tutumları konusunda son derece net. Ve bence bunlar çok makul” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Tillerson’ın üst düzey yetkililerle görüşmek üzere bugün de Suudi Arabistan’a seyahat etmeyi planladığını ifade etti.

Yeni açıklamayla bakanlık, Tillerson’ın Körfez ülkelerindeki diplomasi trafiğine Doha’nın yanı sıra Riyad’ı eklediğini duyurmuş oldu.

ANLAŞMA İMZALADILAR

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın üst düzey danışmanı R.C. Hammond, Tillerson’ın Katar ziyareti sırasında iki ülke arasında ‘terör ve finansmanıyla mücadele’ anlaşması imzalandığını duyurdu. Sputnik’in haberine göre, Hammond, Doha’da iki ülke arasında imzalanan ‘terörle ve finansmanıyla mücadele’ konulu memorandum hakkında gazetecilere açıklama yaptı.

Anlaşmayı ‘İleriye doğru atılan umut verici bir adım’ olarak niteleyen Hammond, “Katar ve ABD, terörle savaşını güçlendirmesi ve terörü destekleme meselelerini aktif biçimde ele alması konusunda Katar’ın gelecekte ortaya koyabileceği çabaları belirleyen bir anlayış mutabakatı imzaladı” dedi.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, aşırılık yanlısı grupları desteklediği ve İran’la yakın ilişkilere sahip olduğu iddiasıyla geçen ay Katar ile tüm ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ambargo uygulamaya başlamışlardı.

4 ülkenin 13 maddelik talepleri arasında Katar’ın, el Cezire televizyonunu ve Türkiye’nin ülkedeki askeri üssünü kapatması da yer alıyordu. Bir diğer talep de, Katar’ın Körfez’de doğalgaz sahasını paylaştığı İran ile ilişkilerini sınırlandırmasıydı. 

Doha yönetimi tüm bu talepleri reddetmişti.

Söz konusu liste ABD’nin Körfez ülkelerinden, Katar’dan ne istediklerini açıkça söylemelerini talep etmesi üzerine açıklanmıştı.

TRUMP NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Başkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Mayıs ayında Suudi Arabistan'a yapmış, ziyaretinde Müslüman ülkelerin liderlerlerine radikalleşmeyle mücadelede başı çekmeleri çağrısında bulumuştu.

Trump, Riyad ziyareti sonrasında 4 Körfez ülkesinin aldığı Katar’a ambargo kararını twitter’dan yorumlamış, “Ortadoğu’ya yaptığım ziyarette, Radikal İdeoloji’ye artık finansman sağlanmamalı dedim. Liderler Katar'ı işaret etti - bakın!” ifadelerini kullanmıştı. 

Trump daha sonraki Twitter mesajlarındaysa “Suudi Arabistan Kralı ve 50 ülkeyle yapılan görüşmelerin işe yaradığını görmek çok güzel. Radikal örgütlerin finansmanına karşı katı bir tutum takınacaklarını söylediler ve tüm oklar Katar’ı işaret ediyordu. Belki de bu, terörizm felaketi için sonun başlangıcı olur” demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadınları taciz eden teşhirci gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Yemekten zehirlenen tarım işçileri hastaneye kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...