11 Temmuz 2017 12:18

Metaforlarla dolu video enstalasyonu: ‘Stefan’ın Odası’

Kutluğ Ataman imzalı, çoklu kanal video enstalasyonu 'Stefan’ın Odası', tek kanal versiyonu ile WitchTV’de şimdi herkesin ziyaretine açık.

Paylaş

Kutluğ Ataman imzalı, çoklu kanal video enstalasyonu “Stefan’ın Odası”, tek kanal versiyonu ile WitchTV’de şimdi herkesin ziyaretine açık. Eğlenceli ve bir o kadar ürkütücü “Stefan’ın Odası”; kelebek koleksiyoncusu Stefan Naumann’ın tırtılları kelebeğe dönüştürmek için gösterdiği özeni ortaya koyan, metaforlarla dolu bir başkalaşma hikâyesi.

Kutluğ Ataman, WitchTV adını verdiği Youtube kanalında filmleri ile birlikte; sergi mekanlarında enstalasyon-heykel formunda biçimlendirdiği video çalışmalarını da tek kanal halinde ücretsiz olarak yayınlıyor.

WitchTV’de sanatseverlerle buluşan “Stefan’ın Odası”, 2010-2011 yılları arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde “İçimdeki Düşman” adlı sergide Ataman’ın birbirinden özel diğer 10 video enstalasyonu ile birlikte yer aldı. İzleyicileri, bir erkeğin kafasının içine ve düşüncelerine doğru yolculuğa çıkaran “Stefan’ın Odası”, aynı anda hem davetkâr hem de rahatsız edici olmayı amaçlıyor. Eser ayrıca, ikinci kuşak Queer Sanat’ın en önemli ve olgun eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

HAVADA YÜZEN ODA

Stefan Naumann, tırtıllarının başkalaşıp harika kelebeklere dönüşmesine kendini adamış bir kelebek koleksiyoncusudur. Orijinalleri yalnızca MoMA, Tate gibi dünyanın önde gelen müzelerinde bulunan ve Kutluğ Ataman’ın “video heykel” olarak nitelendirdiği “Stefan’ın Odası”, müzelerde havada yüzen oda benzeri bir yapı biçiminde sergileniyor. WitchTV’de tek kanal versiyonuyla izlenebilen eserin adı; yalnızca Stefan’ın ruhunu ve tropik güvelere olan takıntısını ifade etmekle kalmıyor, aynı zamanda gösterimlerin yer aldığı beş farklı ekranın oluşturduğu gerçek bir odayı da betimliyor. “Öykü duvarı” adı verilen ekranlardan bir tanesi hikâyeyi anlatırken diğer ekranlar ise tüm renkleri sergilenen, kocaman, sabitlenmiş ölü güveleri gösteriyor. Sanatçı bu koza benzeri yapıyı; kendisini her zaman bir yapı içinde sınırlamak zorunda kalan Stefan’ın “başka bir şey” olma arzusunun metaforu olarak görüyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu yakınları: Çıplak aramaya maruz kalıyoruz

SONRAKİ HABER

Ayhan Bilgen tutuklu bulunduğu cezaevinde kitap yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...