11 Temmuz 2017 08:58

Arap basını: Adalet Mitingi Gezi’den beri en kitlesel miting

Arap basını Adalet Mitingi’ni 2013 Gezi eylemlerinden beri muhalefet tarafından düzenlenen en kitlesel gösteri olarak değerlendirdi

Paylaş

Ali KARATAŞ

Arap basını İstanbul Maltepe Meydanı’nda düzenlenen Adalet Mitingi’ni 2013 Gezi eylemlerinden beri muhalefet tarafından düzenlenen en kitlesel gösteri olarak değerlendirdi. Haberlerde Erdoğan’ın tüm engellemelerine ve tehditlerine rağmen mitingin kitlesel geçtiğine dikkat çekildi. Erdoğan politikalarının kınandığının altı çizilirken, “korku duvarlarının yıkıldığı” vurgusu yapıldı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun miting alanında sarf ettiği “Kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin. 9 Temmuz yeni bir aşamadır, yeni bir doğuştur” sözlerine yer verildi. 

BU BİR SON DEĞİL BİR İLK ADIMDIR

Mısır’ın devlet sermayeli gazetesi al Ahram mitingi “İstanbul’da Erdoğan’a karşı kitlesel gösteriler” başlığı ile okurlarına aktardı. Gazetede yayınlanan haberde “bu miting Erdoğan hükümetine karşı Mayıs ve Haziran 2013’teki kitlesel gösterilerden (Gezi eylemleri) beri muhalefetin düzenlediği ve İstanbul’un tanık olduğu en büyük mitingdir” değerlendirmesi yapıldı. Gazete,  Kılıçdaroğlu’nun, “kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin, bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır” dediğini aktardı.

‘ERDOĞAN’A KARŞI GÖSTERİ’

Yine Mısır’ın bir diğer gazetesi Youm 7, eylemlerin “AKP Hükümeti yerine Erdoğan’a karşı gerçekleştiği vurgusunu öne çıkardı. “İstanbul’da on binlerce Türk, Erdoğan’a karşı gösteri yaptı” başlıklı haberde yürüyüşün İstanbul’a yaklaştıkça Erdoğan rejimine karşı Türkiye’de gerçekleşen en büyük protestolardan birine dönüştüğüne dikkat çekti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partisinin milletvekili Enis Berberoğlu’nun Cumhuriyet gazetesine gizli bilgileri aktarmak suçundan 25 yıla mahkum edilmesini kınamak için Türkiye’nin başkentinden İstanbul’a kadar 450 kilometre yol kat ettiği kaydedildi.

‘ERDOĞAN’IN DUVARLARINI YIKMAK İÇİN’

Lübnan gazetesi al Cumhuriye, mitingle ilgili çok sayıda fotoğraf paylaşarak, “Türkiye: Erdoğan’ın duvarlarını yıkmak için milyonluk miting” başlığını kullandı. Haberin devamında Kılıçdaroğlu’nun hükümete, darbe girişiminden sonra dayatılan OHAL’in kaldırılması, tutuklu gazeteci ve milletvekillerinin serbest bırakılması ve bağımsız yargıya dönülmesi çağrısı yaptığı aktarıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi al Bayan, Maltepe mitingi için benzer bir şekilde “Erdoğan’nın duvarlarını yıkmak için Türkiye’de milyonluk miting” başlığını kullandı. Haberde Erdoğan iktidarına yönelik darbe girişimi sonrası güvenliği sağlama gerekçesiyle  hükümetin yaklaşık 50 bin kişiyi tutukladığı ve yaklaşık 150 bin öğretmen, yargıç ve askerin işine son verdiği belirtildi. Ülkenin güvenlik politikalarının hâkimiyeti altına sokulmasının halkın öfke patlamasına yol açtığı yorumuna yer verildi.

‘50 BİN KİŞİ TUTUKLANDI’ VURGUSU

Lübnan gazetesi Addiyar, miting haberini “Binlerce Türk, Erdoğan’ın politikalarını kınamak için yürüdü” başlığı ile okurlarına aktardı. Gazete, darbe sonrasında yaşananların ayrıntılarına yer verdi. 25 yıl hapis cezasına çarptırılan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu başta olmak üzere tutukluların serbest bırakılması talebinin yanı sıra, darbe girişiminden sonra işine son verilen memurların işine iade edilmesi için binlerin İstanbul’da gösteri yaptığı ifade edildi.

ERDOĞAN’IN POLİTİKALARINA KINAMA

Suriye gazetesi es Savra, İstanbul miting haberini “Yüz binlerce Türk, İstanbul’da Erdoğan rejiminin politikalarını kınamak için gösteri yaptı” başlığı ile okurlarına aktardı. Gazete, “Türkiye rejiminin başkanı otoriter Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarını ve onun Suriye’de teröristleri desteklediğini açığa çıkaran partinin bir milletvekilinin hapsedilmesini kınamak için ‘Adalet’ şiarı altında CHP’nin çağrısı ile İstanbul’da yüz binlerce Türk gösteri yaptı” diye yazdı.

İKTİDARIN VE MUHALEFETİN GELECEĞİ

Londra’da yayınlanan el Kuds el Arabi gazetesinde yayınlanan değerlendirmede de mitingin uzun yıllardan beri muhalefetin topladığı en büyük kalabalık olduğuna dikkat çekildi. Ortaya çıkan durumun muhalefetin ve 15 yıldan bu yana tek başına iktidarda olan AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geleceği tartışmalarının kapısını açtığı ileri sürüldü. 

‘MUHALEFETİN YENİDEN DOĞUŞU’

Mısır gazetesi el Badil, Adalet Mitingi’ni “İstanbul gösterileri Türkiye muhalefetinin yeniden doğuşu” başlığı ile okurlarına aktardı. Haberde, Cumhurbaşkanı’nın yürüyüş ve gösterilerin yapılmasını durdurmak için her yolu denediği belirtildi. Gazete, “OHAL’in yenilenmesinden  ve başkanlık yetkilerini güçlendiren referandumdan sonra öyle görülüyor ki Erdoğan, kullandığı bütün bu silahlarla yürüyüşe karşı etkili olma konusunda başarısız oldu. Ve en önemlisi Türkiye muhalefetinin yeniden doğuşuna yol açtı” yorumu yaptı. 

ERDOĞAN’A GÜÇLÜ BİR UYARI

Rai al Youm
Başyazı

CHP’nin ve muhalefetin lideri Kılıçdaroğlu’nun önderlik ettiği, milyonların katıldığı büyük miting ve Ankara’dan İstanbul’a gerçekleştirdiği büyük yürüyüş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güçlü bir uyarı oldu.

Milyonların katıldığı miting son yirmi yılda neredeyse tekel olmuş İslamcılara ve özellikle hakim olan AKP’ye karşı tıkanıklığı aştı. CHP ve onun lideri bu tıkanıklığı aştı. Yaklaşık bir yıl önce arkasında Fetullah Gülen’in durduğu darbeden sonra Olağanüstü Hal’in uygulanmaya başlamasından bu yana halkın öfkesi arttı. 

Hükümetin 50 bin kişiyi tutukladığında, aralarında hakimlerin, akademisyenlerin, öğretmenlerin, subayların ve polislerin olduğu 150 bin kişiyi işinden ettiğinde, onlarca gazete ve televizyonu kapattığında demokrasinin kök saldığı bu ülkede öfkeli bir karşılık verilmesini bekliyorduk. 

Muhalefet Lideri Kılıçdaroğlu kalabalıkların önünde “korku duvarı yıkıldı” derken haklıydı. Milyonluk gösteri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a öldürücü bir zamanda geldi. Hükümetin ve partisinin Irak,  Suriye, Avrupa Birliği ve Körfez krizinde sıkıştırıldığı; aynı zamanda ekonominin gerilediği ve Türk parasının değerinin de düştüğü bir zamanda geldi.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, 27 gün sonra evine döndü

SONRAKİ HABER

Hamburg’da ‘şiddet korkusu’ tutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...