14 Temmuz 2012 12:50

Diyarbakır’da polis müdahalesi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından “Özgürlük İçin Demokratik Direniş” adıyla yapılmak istenen miting Diyarbakır Valiliğin yasak kararı nedeniyle kent, adeta savaş alanına döndü. Diyarbakır’da 5 kolda yürüyüşe geçen binlerce kişiye polis, tazyikli su ve gaz bom

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından “Özgürlük İçin Demokratik Direniş” adıyla yapılmak istenen miting Diyarbakır Valiliğin yasak kararı nedeniyle kent, adeta savaş alanına döndü. Diyarbakır’da 5 kolda yürüyüşe geçen binlerce kişiye polis, tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahale sırasında TOMA aracı, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’yı hedef alarak tazyikli su sıktı. Yere düşen Ata yaralandı.

SÜMERPARK'TA OTURMA EYLEMİ

Sümerpark'ta aralarında BDP'li milletvekillerinin de yer aldığı ESP, EMEP Genel başkanları ile, HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Sanatçı Suavi ve Ferhat Tunç ve çok sayıda kişi oturma eylemine başladı. Polisin sert mühadalesiyle başlayan olayların ardından yüzlerce kişinin Sümerpark'taki bekleyişleri sürüyor. Polis parktaki yurttaşların ve BDP'li seçilmişleri çıkarmaya çalışırken, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş buna tepki gösterdi. Bunun üzerine polisler Demirtaş'ın üzerine yürürken arbede yaşandı. Daha sonra kitlenin de polise tepki göstermesi üzerine polis geri çekildi. Bu esnada polisin yurttaşlara "Siz daha durun, çorbanızı pişireceğiz" dediği iddia edildi.

İLLERDEN KATILIM ENGELLENDİ

Çevre illerden polis takviyesinin de yapıldığı Diyarbakır’a Bölge illerinden gelmek isteyenler, il çıkışlarında asker ve polis tarafından engellenirken, Diyarbakır’ın girişinde de polis ve askerin kurduğu arama noktalarında aynı durum yaşandı. Bütün engellemelere rağmen aralarında DTK ve BDP eş başkanları, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksedağ, BDP’li milletvekilleri, HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in de olduğu binlerce kişi, BDP Diyarbakır il binasından İstasyon Meydanı’na gitmek için yola çıktı.

MÜDAHALE EDİLDİ

Polisler barikat kurarak, binlerce kişinin yürüyüşüne izin vermezken, kentin bir çok noktasında toplanan ve İstasyon Meydanı’na gitmek isteyen gruplara müdahale etti. Yürüyüşe geçen kitlenin önü TOMA araçları ve çevik kuvvet polislerince kapatılarak, barikatlar kuruldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in polislerle yaptığı görüşmede engellemeye tepki gösterildi.

POLİS HER YERDE SALDIRDI

Binlerce kişinin yürüyüşü tekrar Bayındırlık Caddesi üzerinde durduruldu. DTK ve BDP eş başkanları ile polisler arasında arbede yaşandı. Bağlar’da bulunan Dörtyol Caddesi üzerinde polislerce barikat kuruldu. Aralarında BDP Milletvekili Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Halil Aksoy’un da bulunduğu yüzlerce kişi engellendi. Ekinciler Caddesi üzerinde ise kitle oturma eylemi yaptı. Kentin birçok noktasında toplanan ve İstasyon Meydanı’na gitmek isteyen gruplara da polisler, tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti.

HER YER BİBER GAZI OLDU

İstasyon Meydanı’na ulaşmak için 5 koldan yürüyüşe geçen kitleye polisler birçok noktada müdahalede bulundu. Ofis Semti’nde bulunan Ekinciler Caddesi’nde ilk müdahalenin ardından İstasyon Meydanı’na gitmek isteyenler, tekrar bir araya geldi. Ekinciler Caddesi üzerinde bir araya gelen kitleye polisler, ikinci kez müdahalede bulundu. Çok sayıda gaz bombasının kullanıldığı müdahalede, yoldan geçen araçlar durmak zorunda kaldı. Yenişehir Merkez ilçesinde bulunan Gevran Caddesi üzerindeki Askerlik Şubesi önünden İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kitleye, polisler gaz bombalarıyla müdahale etti. Polislerin müdahalesine kitle de taşlarla karşılık verdi. Çatışmalar ara sokaklara taştı. Ofis Semti biber gaz bulutu içinde kaldı. Kentin Koşuyolu Parkı’nın yanındaki ana cadde de bir grup genç tarafından trafiğe  kapatıldı.

İstasyon Meydanı’na bütün engellemelere rağmen giriş yapan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ile BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, BDP’li vekiller ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu kitleye polis sert müdahalede bulundu. Polisin müdahalesinde BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, ayağına isabet eden gaz bombası sonucu yaralandı. Buldan hastaneye kaldırıldı.

POLİS VEKİLLERİ HEDEF ALDI

İstasyon Meydanı’na yakın mesafede bulunan Sümerpark’ta binlerce kişi meydana doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye, polisler gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahale sırasında gaz bombalarının isabet ettiği 2 kişi yaralandı. Yaralı 2 kişi, hastaneye kaldırıldı. Sur ilçesinden meydana gitmek isteyen ve aralarında BDP Milletvekilleri Ayla Akat, Sırrı Sakık ve İdris Baluken’in bulunduğu gruba da, polis sert müdahalede bulundu. Müdahale sırasında TOMA aracı milletvekili Ayla Akat’ı hedef alırken, yere düşen Akat’ın yaralandığı belirtildi. BDP Grup Başkan Vekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan İstasyon Meydanı’na girdiği sırada polislerin müdahalesiyle karşılaştı. Ayağına isabet eden gaz bombası sonucu yaralanan Buldan hastaneye kaldırıldı. İstasyon Meydanı’na bütün engellemelere rağmen giriş yapan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ile BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, BDP’li vekiller ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu kitleye polis sürekli gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahalede etti. Yapılanlara sert tepki gösteren Baydemir. “Bu faşizmdir” diyerek çok sayıda yurttaş ile birlikte tazyikli su sıkan polis panzerini yumrukladı. "Burası İstasyon Meydanı! Alçaklar. Ya bizleri öldüreceksiniz ya da ne pahasına olursa olsun buraya girmemize engel olamayacaksınız." diye tepki gösteren Selahattin Demirtaş ve beraberindekilerin camide mahsur kalan yurttaşların yanına gitmek istemesi bir kez daha polisler tarafından engellendi. Onlarca polis tarafından kalkanlarla çevreleri sarılan vekillere, polis tarafından kalkanlarla müdahale edilirken, buna sinirlenen DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk polisin kalkanına vurarak tepki gösterdi.

BİR KİŞİ BAŞINDAN YARALANDI

Diyarbakır’da gaz bombaları ve tazyikli suyla yapılan müdahale sırasında gaz bombası bir yurttaşın başına isabet etti. Başından yaralanan kişinin gözaltına alındığı ve hastaneye götürülemediği bildirildi.

GAZ BOMBALARI BİTTİ!

Miting alanına ulaşmak isteyen binlerce kişiye sert müdahale eden polis elindeki gaz bombalarını bitirirken, polislere gaz bombası takviyesi yapıldığı bildirildi. Ekinciler Caddesi üzerinde pasaport işlemlerine bakan Emniyet Müdürlüğü önünde seyir halinde olan Broadway marka bir otomobil polislerce durduruldu. Araçta bulunan 5 kişinin üstü arandıktan sonra, araçta arama yapıldı. Araçta herhangi bir bulguya rastlanmazken, araçta bulunan 5 kişi elleri kelepçelenerek gözaltına alındı.

DİHA MUHABİRLERİ GÖZALTINDA

Yaşanan gelişmeleri takip eden Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Mahsum Sağlık ve Mehmet Begüm Ekinciler Caddesi üzerindeki ajansın bürosuna gelirken gözaltına alındı.

KEPENKLER KAPANDI

Sabah saatleri ile birlikte eczane ve fırınlar dışında esnafın kepenk açmadığı kentte, büyük bir sessizlik vardı. Kayapınar, Sur, Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde çok sayıda esnaf kepenk açmazken, kepenklerin çok nadir kapandığı Ofis semtindeki esnafın da miting nedeniyle kepenk açmadığı görüldü. Dört merkez ilçenin yanı sıra Bismil, Silvan, Ergani, Dicle, Çınar gibi çevre ilçelerde de esnaf kepenk açmadı.

Şırnak il merkezi ve İdil ilçesinde de eczane ve fırınların dışında esnafın kepenk açmadığı kentte halk kalabalık gruplar halinde araçların hareket edeceği noktalara akın etti. Öte yandan Şırnak’tan miting için Diyarbakır’a gitmek isteyen minibüslerin ise tehdit edildikleri iddia edildi.

Cizre ilçesi esnafı Diyarbakır’da yapılacak mitinge destek vermek için bugün kepenk açmadı.

Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçelerinde yine Urfa’nın Suruç ilçesinde sabah erken saatlerden itibaren esnaflar kepenk açmadı.

DEMİRTAŞ: DEVLET ZİHNİYETİNİ ÇARESİZ GÖRDÜM

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olağan üstü güvenlik önlemlerine ilişkin BDP Diyarbakır il binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da olağanüstü sıkı yönetimin olduğuna dikkat çekti. Demirtaş, olağanüstü uygulamaların sadece Diyarbakır'da olmadığını, bütün illerde yaşandığını belirterek, “Miting için izin istedik, ancak bu talebimiz kabul edilmedi. Sağduyumuzu koruduk. Gerginliğin azaltılması için mitingin yasaklandığını söylediler. Bütün bu yapılanlar Kürt halkı hakkını aramasın mesajıdır. Valilik ve polis sorun çıkartmaz ise mitingimiz görkemli bir şekilde geçecek. Zaten 20 gündür miting için çalışıyoruz” dedi. Yapılan tüm her şeye rağmen mitingin yasaklanamayacağını belirten Demirtaş, “Halkın görkemli bir şekilde kenetlenmesi halkın mesajıdır. Miting Kürt sorununda çözüm için Öcalan'a özgürlük isteniyor” dedi.  Açıklamanın ardından aralarında DTK ve BDP Eş Başkanları, BDP'li milletvekilleri ve binlerce kişi, BDP Diyarbakır il binasından İstasyon Meydanı'na gitmek için yola çıktı. Yürüyüşe geçen kitlenin önü, TOMA araçları ve çevik kuvvet polislerince kapatılarak, barikatlar kuruldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in polislerle yaptığı görüşmede uygulamaya tepki gösterdi. Ardından Eş Başkanlar araçlarından inerek, binlerce kişi ile birlikte polis barikatını aştı.  Binlerce kişinin yürüyüşü tekrar Bayındırlık Caddesi üzerinde durduruldu. DTK ve BDP Eş Başkanları ile polisler arasında arbede yaşandı. Polisler ile Eş Başkanlar arasındaki gerginlik devam ediyor.  Öte yandan, Bağlar'da bulunan Dörtyol Caddesi üzerinde polislerce barikat kuruldu. Aralarında BDP Milletvekili Emine Ayna, Sabahat Tuncel ve Halil Aksoy'unda bulunduğu yüzlerce kişi engelleniyor. Ekinciler caddesi üzerinde ise kitle oturma eylemine başladı.  Kentin birçok noktasında toplanan ve İstasyon Meydanı'na gitmek isteyen gruplara da polisler, tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale ediyor. Bu müdahalenin en büyüğü de Ofis Ekinciler Caddesi üzerinde yaşandı.

Diyarbakır'da düzenlenecek olan "Özgürlük için Demokratik Direniş" mitingi öncesinde kentte darbe dönemini aratmayan sahnelerin yaşanması üzerine BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter mesajında yasaklama ve alınan önlemlere tepki gösterdi. Demirtaş, mesajında "An azadi, an azadi" ifadesine yer vererek, "Meydanları tutarak özgürlük talebini engelleyebileceğine ciddi ciddi inanan devlet zihniyeti (!) bu sabah çok aciz ve çaresiz gördüm sizi. Ne mi istiyoruz? An azadi, an azadi" diye yazdı. (DİYARBAKIR)

VIDEO: Demirtaş'tan polislere: Birbirinizi öldürmeyin, kan dursun diye yürüyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Miting öncesi evler basıldı

SONRAKİ HABER

Pülümür’de kadastro muamması!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...