11 Temmuz 2017 07:25

Her 3 işyerinden 1’i iş güvenliği açısından sorunlu 

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu 90 binin üzerindeki işyerindeki denetimlerde 30 bine yakın işyerinin iş güvenliği açısından sorunlu olduğunu açıkladı. 

Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2010-2016 yılları arasında 90 binin üzerindeki işyerinde yapılan denetimlerde 30 bine yakın işyerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından sorunlu olduğunu açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Müezzinoğlu, “2010-2016 yılları arası programlı ve program dışı olmak üzere 90.763 işyerinde teftiş gerçekleştirilmiş, 6.831 işyerinde işin durdurulmasına karar verilmiş ve 22.092 işyeri için idari para cezası uygulanmıştır” dedi. Bakan Müzezzinoğlu’nun verdiği bilgiye göre, aynı dönemde  iş durdurulan işyeri sayısı ile para cezası uygulanan işyeri sayısının toplamı 28 bin 923’ü buldu. Bu rakam, denetlenen her üç işyerinden 1’inin iş sağlığı ve güvenliği açısından sorunlu olduğunu gözler önüne serdi. 

CHP Niğde Milletvekili KİT Komisyoni Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde bir türlü önlenemeyen iş cinayetleri  TBMM gündemine taşıdı. Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu’na yönelttiği önergede, “2014-2015-2016 ve 2017'nin ilk 3 ayında ayrı ayrı, kaç kişi çalışırken iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir? Her geçen yıl iş cinayetlerinin rakamsal olarak arttığı görülmektedir, bu kadar ölüme rağmen iş cinayetlerinin artma sebebi nedir? İş cinayetlerini önlemek için tarafınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Yapılan çalışmalar sonucu iş cinayetlerinde azalma meydana gelmiş midir? 2014-2015-2016 yılları kıyaslandığında en çok iş cinayeti olan yıl hangisidir?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi. 

Bakan Müzezzinoğlu ise, ülkede iş sağlığı ve güvenliğinin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile uluslararası mevzuatla uyumlu hale getirildiğini öne sürerek, kanunun uygulanmasına yönelik ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlandığını,  değişen ve gelişen koşullara göre iyileştirme çalışmaları sürdürüldüğünü ifade etti. 

İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi amacıyla eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yapıldığını savunan Müzezzinoğlu “Mevcut çalışmalara ek olarak iş sağlığı ve güvenliği açısından en riskli sektörlerin başında gelen inşaat, maden, metal ve taşımacılık sektörlerine yönelik "İş Sağlığı ve Güvenli Alanında Milli Seferberlik" kampanyası başlatılmıştır” dedi. “Bakanlığımızca, çalışma hayatındaki sorunların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi sonucu belirlenen alanlarda veya sektörlerde yahut özel bir risk grubu hedeflenerek belirlenen işyerlerinde, çalışma hayatı ile ilgili mevzuat hükümlerinin tamamının veya bir kısmının uygulanmasının denetlenmesi amacıyla ve hedef koyularak programlı teftişler gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte ihbar ve şikâyetlere ilişkin program dışı teftişler yapılmaktadır” diyen Bakan Müezzinoğlu, “Bu kapsamda 2010-2016 yılları arası programlı ve program dışı olmak üzere 90.763 işyerinde teftiş gerçekleştirilmiş, 6.831 işyerinde işin durdurulmasına karar verilmiş ve 22.092 işyeri için idari para cezası uygulanmıştır” şeklinde açıklamada bulundu. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Linguist Necmiye Alpay: Demand for justice grabs Turkey in the heart

SONRAKİ HABER

Afrin sınırına askeri sevkıyat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...