11 Temmuz 2017 00:34

Musul’da sevinçler buruk, yıkım büyük

Irak Hükümeti pazar günü dokuz aydır şiddetli çarpışmalara sahne olan Musul’un IŞİD’den kurtarıldığını duyurdu.

Paylaş

Musul’un IŞİD’den kurtarıldığını duyuruldu. İran hükümeti tarafından yapılan duyuru sonrasında Musul’a giden Irak Başbakanı Haydar İbadi orduyu başarısından dolayı kutladı. Ziyaret sırasında kentte silah sesleri duyulurken Irak savaş uçaklarının Musul çevresindeki bombardımanı devam etti.

 IŞİD, Musul kentini 2014 yılında ele geçirmişti. Örgütün lideri Ebubekir Bağdadi burada hilafet devletini ilan etmişti.

AB VE İRAN’DAN KUTLAMA

AB, şiddetli çatışmaların ardından Musul’un IŞİD’den geri alınmasını, örgüte karşı mücadeledeki önemli bir etap olarak tanımladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini “Irak’taki halk grupları arasında yeniden güven tesis edilmesinin Iraklıların birlikte yeni bir gelecek yaratmaları için şart olduğunu” söyledi.

İran yönetimi de “cesur Irak halkını ve hükümetini Musul’un terör milisinden kurtarılmasından dolayı” tebrik etti.

AKP, ROL İSTİYOR

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Musul’un IŞİD’den kurtarılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, “Ekim 2016'dan beri sürdürülen operasyonun başarıyla sonuçlanmış olmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi. Açıklamada ayrıca, “Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi DEAŞ (IŞİD sonrası dönemde de Musul halkının yanında olacağını vurguluyoruz. Bundan sonraki süreçte, DEAŞ ve diğer radikal örgütlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan olumsuzlukların bertaraf edilmesine ve Musul'un yeniden imarına yönelik faaliyetlere katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

44 MAHALLENİN 28’İ TAHRİP OLDU

Birleşmiş Milletlerin verilerine göre Musul’un batısındaki 44 mahalleden 6’sı tamamen, 22’si de kısmen tahrip oldu. Musul’un yeniden imarının 700 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. 
Musul’u IŞİD’den geri alma harekatı sırasında binlerce askerin öldüğü şeklindeki haberler ise Bağdat yönetimince henüz doğrulanmadı. 
BBC’nin haberine göre Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’da, geriye yoğun bir duman kokusu ve üzerini ince beyaz bir tozun kapladığı enkaz yığını kaldı.

Askerler sokaklarda IŞİD savaşçılarının geride bıraktıklarını ellerine almış, zaferlerini bir kez daha ilan ediyorlar.
Ordu güçleri, binlerce sivilin güvenli bölgelere götürülmesi için yardım ediyor.

YARANIN KAPANMASI YILLAR ALACAK

IŞİD’in arkasında bıraktığı tarihi kent Musul’un yeniden inşa edilmesi ise yıllar alacak. Arama kurtarma ekipleri halen enkazların altından cansız bedenler çıkarıyor. 

Erkek kardeşini aramak için buraya gelen Ali, BBC’ye, IŞİD’in savaşırken evini kullandığını ve daha birkaç hafta önce evinin koalisyon güçlerinin hava saldırılarında vurulduğunu söylüyor. 

Gözyaşları yüzüne yayılırken Ali, cep telefonunu göstererek enkazın altında mahsur kalan erkek kardeşiyle daha önce konuştuğunu ancak birkaç haftadır ondan haber alamadığını anlatıyor...

OPERASYON 17 EKİM’DE BAŞLAMIŞTI

Irak ordusu, Peşmerge ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleriyle 17 Ekim 2016'da Musul'un IŞİD'in kurtarılması kapsamında doğu yakasına operasyon başlatmıştı.

Doğu yakasının yaklaşık 100 gün süren operasyonların neticesinde 24 Ocak'ta tamamen geri alınmasının ardından 19 Şubat'ta da Musul'un batı yakasının kurtarılması için üç cepheden operasyon başlatılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sırbistan’da Fiat işçileri grevde: Ucuz iş gücü olmayacağız!

SONRAKİ HABER

Geleceğimiz için mücadeleye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...