10 Temmuz 2017 13:41

Yağış nedeniyle kirazda rekolte düştü

Burdur’da kiraz rekoltesinde yağış nedeniyle düştü. İhraçlık Napolyon kirazda rekolte yüzde 60 azaldı.

Paylaş

Burdur’un Ağlasun ilçesine bağlı Yeşilbaşköy Köyü’nde bu yıl kiraz rekoltesinde yağış nedeniyle düşüş oldu. İhraçlık Napolyon kirazda rekolte bu yıl yüzde 60 azaldı.

Yeşilbaşköy’de 22 yıl önce başlayan Napolyon cinsi kiraz üretiminin çoğunluğu Çin, Singapur, İngiltere, Almanya gibi ülkelere ihraç ediliyor. 

Yeşilbaşköy Muhtarı Ali Koçer, “Köyümüzde 3 bin dekarda kiraz yetiştiriliyor. 1 Temmuz itibariyle kiraz alımları başladı. Bu yıla gelinceye kadar köyümüzde 700 ile 1000 ton arasında kiraz üretimi oluyordu. Bu yıl havanın yağışlı gitmesinden dolayı yapılan ilaç etkisini göstermediği için yüzde 60’a yakın kirazda kurt oldu. Bu yüzden de ihracata gidecek kirazımız bu yıl ancak 100 ton civarında” dedi.

Yeşilbaşköy’de üretilen kirazların Çin, Singapur, Irak, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere ihraç edildiğini, bu yıl yağış ve dolu nedeniyle üretimin azaldığını kaydeden Koçer, “Bu yıl istediğimiz para ve verimi alamadık. Kiraz az olduğu için fiyat arttı ama inşallah gelecek yıl çiftçimiz mağdur olmaz” diye konuştu.

6-7 lira arasında müstahsilden alınan kirazın Avrupa’daki marketlerde 20-25 lira arasında tüketiciye ulaştığını kaydeden Koçer, müstahsille tüketici arasındaki aşırı fiyat farkını asgariye indirilmesini umduklarını anlattı. Üretici Osman Zengin de 3 defa ilaçlama yaptığı halde kurtlanma olduğunu belirterek, mağdur olduklarını anlattı. (Burdur/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kuraklık üreticiyi korkutuyor

SONRAKİ HABER

Bektaş Tekstil’de 12 saat dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...