10 Temmuz 2017 13:35

TZOB: Buğdayda üreticinin alın teri dikkate alınmalı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday alım fiyatının üreticinin refah payı düşünülerek açıklanması çağrısında bulundu.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday alım fiyatının üreticinin refah payı düşünülerek açıklanması çağrısında bulundu. Buğday kadar önemli bir ürünün kendi haline bırakılamayacağına vurgu yapan Bayraktar, “TMO, acilen devreye girmeli, çiftçinin dostu olduğunu göstermeli, üreticinin alın terinin karşılığını vermelidir. Hazine de TMO’nun finansman ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamalı” dedi.  

TZOB Genel Bayraktar, buğday alım fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, birinci tahmin verilerine göre buğday üretiminin geçen yıla oranla yüzde 5.8 artışla 21.8 milyon tonu bulacağının tahmin edildiği bilgisini verdi. Buğdayda üreticinin müdahale alım fiyatını beklediğini belirten Bayraktar, “Milyonlarca çiftçimiz, buğday ve arpadan geçimini sağlıyor. Üreticimiz yaptığı masrafın, verdiği emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını almalıdır. Buğday kadar önemli bir ürün kendi haline bırakılamaz. TMO, acilen devreye girmeli, çiftçinin dostu olduğunu göstermeli, enflasyon farkı, üretici kârı ve refah payını dikkate alan bir müdahale alım fiyatı açıklamalı, üreticinin alın terinin karşılığını vermelidir. Hazine de TMO’nun finansman ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamalı, Ofis’in elini güçlendirmelidir” dedi. 

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Türkiye’nin artık buğday ithal etmemesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, “Artık buğday ithal etmek istemiyoruz. Üretimi 30 milyon tona çıkarmak, ihracat için gerekli buğdayı da biz karşılamak istiyoruz. Bunun için kaliteli ve sertifikalı tohuma ucuz fiyattan ulaşmalı, ucuz gübre ve ucuz mazot kullanmalıyız. Ürün fiyatları da alın terinin karşılığını alacak düzeyde olmalıdır. Bunları yaparsak buğdaydaki üretim hedeflerimize ulaşırız” dedi.   

1 MİLYONDAN FAZLA ÜRETİCİNİN GEÇİM KAYNAĞI

Buğdayın, üretim hacimleriyle, üretim alanlarıyla, geçimini buğdaydan sağlayan üretici sayısıyla Türkiye tarımının en önemli ürünü olduğunu bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Tarım yapılabilir 23,8 milyon hektarlık alanın yarıya yakını tahıla, toplam tahıl alanlarının da üçte ikisi buğdaya ayrılıyor. Ülkemizde en yaygın ekilen ürün buğday ve arpadır. Buğday ekimi yapan çiftçi sayımız 1 milyonu aşıyor. 7.7 milyon hektar alanda buğday üretiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

2 yaşındaki çocuk kurşunların hedefi oldu

SONRAKİ HABER

Kuraklık üreticiyi korkutuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...